ALTIN (AU) | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ALTIN (AU)

 

ALTIN VE ÖZELLİKLERİ :

Kimyasal bir eleman. Lâtince adı Aurumdur. Sembolü Au, atom numarası, atom ağırlığı 1972' dir.

Parlak san renkte ve soy metallerdendir. Oldukça yumuşaktır. İnce teller haline getirilebildiği gibi, dövülerek ince yapraklar halline de getirilebilir. Öyle ki bir gram altından 200 metre tel meydana getirmek kabildir. Bu bakımdan işlenirken, saf olarak değil, gümüş veya bakır alaşımları halinde işlenir. Bu alaşımlardaki nispeti de karat ile ifade edilir. Saf altın, 24 karattır. Altını temiz olarak elde etmek, ya pek eski bir metot olan yıkama ile veya malgama metodu ile ya da siyanür metodu ile olur.

Tabiatta element hallinde ve kuvarsla karışık halde bulunur. Yeryüzünde bilhassa Güney Afrika, Avustralya, Birleşik Amerika, Kanada, Peru, Hindistan ,Sovyet Rusya, Alaska ve Mançurya'da bulunur.

Altın çok eski zamanlardan beri bilinen bir metaldir. En iyi mübadele vasıtası özelliklerini de taşıdığı için, para yapmakta faydalanılmıştır. On dokuzuncu yüzyıldan itibaren birçok büyük. memleketler tarafından para sisteminde bir ölçü olarak kabul edilmiştir. 1914 yılından beri altın para piyasada kullanılmamakla beraber, merkez bankalarınla, mahzenlerinde külçeler halinde saklanmakta ve para ölçüsü olmakta devam etmektedir.

Yeryüzünde altın

Altın pek eski devirlerden bert aranmakta olduğu halde pek az çıkarılabildiği için kıymetini her zaman muhafaza etmiştir. Son zamanlarda altından daha değerli bazı maddeler bulunmuşsa da altın kıymetinden gene bir şey kaybetmemiştir. Amerika'nın keşfinden beri bulunan altın miktarımın 40 milyar Türk lirasını geçtiği tahmin edilmektedir. Bu miktarın yarısından az para olarak bir kısmı da mücevherat olarak kullanılmıştır. Fakat geriye kalan üçte birinin ne olduğu bilinmemektedir.

Eski zamanlarda bulunan altın ispanya Yarımadası, Yunanistan, Anadolu, Hindistan ve Rusya'nın Ural Dağlarından elde edilmiştir. Yeni Dünya'nın; keşfi üzerine pek çok maceraperest altın aramak gayesiyle Amerika'ya göç etmiştir. Fakat Amerika'nın keşfinden: Kaliforniya'daki attın madenlerinin keşfine kadar elde edilen altın toplamı bugün her yıl çıkartılan altından daha azdı. Kaliforniya altın madenlerinin keşfi altın istihsalini tahmin edilemeyecek kadar yüksek bir seviyeye çıkarmıştır.

Bugün en çok altın çıkarılan yer Güney Afrika'da Witwatersrand'dır. Ayrıca gene Güney Afrika'da Jonhannesburg civarında da çok altın çıkar. Altın zenginliği itibariyle Güney Afrika'dan sonra Kuzey Amerika gelir. Bilhassa Kaliforniya, Colorado ve Alaska bugün dünyanın sayılı altın çıkarılan yerlerindendir. Son zamanlarda Kanada'nın altın istihsali çok artmıştır. Ayrıca Rusya, Meksika, Avustralya, Hindistan ve Japonya'da da epey altın çıkar. Hindistanda'ki Mysore altın ocakları 1.200 m. Brezilya'da 1.800 metre, Güney Afrika'da 2.100 metre derinliğinde birer maden vardır.

Deniz suyunda da altın bulunduğu anlaşılmıştır. Bu altının nehir sularının sürüklediği alüvyonlarla deniz suyuna karıştığı sanılmaktadır. Bir ton ağırlığındaki deniz suyunda 50 miligram altın bulunur. Denizlerdeki suyun aşağı yukarı 14 milyar ton olduğu kabul edilirse, denizlerdeki altın dünyada yaşayan insanlara bölünseydi. herkesin milyoner olması işten bile değildir.

                                                                                           SOLVER KİMYA