MAKALELER / ARMUT ZARARLILARI..ARMUT YAPRAK UYUZU..İLAÇLA MÜCADELE YÖNTEMİ..
Eriophyes pyri Nal.
(Acarina: Eriophyidae)
1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Armut yaprak uyuzu, baş tarafı geniş ve kuyruğa doğru daralan havuç şeklinde olup 2 çift bacağı vardır. Parlak sarı renklidir. Zararlı çok küçük olduğundan doğada çıplak gözle görmek mümkün olmayıp, ancak binoküler altında görüle-bilmektedir. Ergin 0.2 mm boyundadır. Zararlının varlığı ancak bitki yaprağında ve nadiren de meyvelerde oluşturduğu zarar şeklinden anlaşılır. Bulaşık yaprakların her iki yüzünde 1-2 mm çapında, önceleri açık yeşil, daha sonra kahverengi ve siyahlaşmış siğil şeklinde kabartılar mevcuttur.
Kışı ergin dönemde çiçek ve sürgün gözlerinin pullan altında, yaklaşık 50 bireylik koloniler halinde geçirmektedir. İlkbaharda havaların ısınması ve gözlerin patlamasıyla birlikte kışlayan erginler genç yapraklara geçerek, yaprak dokusu içerisinde beslenirler. Zararlının beslenmesi sonucu yaprak alt ve üst kısmında tipik galler oluşur. Bu galler içerisinde döl verir. Yumurtadan çıkan nimfler yaprak yüzeyine dağılarak yeni galler oluşturmak üzere dokuya girer. Erginler sonbaharda bulundukları Galler-den ayrılarak, kışlamak üzere tomurcuklara geçerler. Yılda 2-3 döl verir.
2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Genellikle yaprak dokusu içerisinde beslenir. Zararlı ile bulaşık yaprakların her iki yüzünde de kabartılar (gal) oluşur. Bu galler ilk oluştuğunda açık yeşil olup, zamanla kızarmakta ve daha sonra kahverengileşerek, dokunun ölmesiyle de siyahlaşmaktadır (Şekil 75a,c).
Galler bazen yaprağın tüm yüzeyini kaplayabilir. Bulaşıktık yoğun olursa, yaprak yeterince fotosentez yapamaz ve bitki zayıf düşer. Bazen çiçeklerde de zararlı olur. Zararlı yüksek popülâsyonlarda meyveye geçmekte ve şekil bozukluklarına yol açarak kaliteyi düşünnektedir. Ülkemizin, armut yetiştirilen her yerinde görülür.
3. KONUKÇULARI
Armut ağaçlarında ve fidanlıklarında zararlı olur. Ayrıca elma ve ayva ağaçlarında yaşayan alt türleri de vardır.
4. DOĞAL DÜŞMANLARI
Ülkemizde doğal düşmanları bilinmemektedir.
5. MÜCADELESİ
5.1. Kimyasal Mücadele
5.1.1. İlaçlama zamanı
Yaz aylarında armut ağaçlarının yaprakları kontrol edilerek yapraklarda galler aranır. Bazen lokal olarak yoğun zararı görülebilir. Bu durumda yapılacak bir kış mücadelesi zararı önler. Zararlının yoğun olduğu bahçelerde en uygun ilaçlama, ilkbaharda tomurcuklardan yapraklara, sonbaharda tomurcuklara geçtiği dönemdir. Yoğun olmayan bahçelerde, yazın yapraklardaki gallerde bir artış görüldüğünde özel ilaçlama yapılabilir.
Genel olarak diğer zararlılara karşı uygulanan ilaçlamalarla kontrol edilebilir.
5.1.2. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri,, kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
5.1.3. Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır.
5.1.4. İlaçlama tekniği
Gerek kış gerekse yaz aylarında ağaçların her tarafının ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.
Her türlü KİMYASAL veya ORGANİK GÜBRE İMALATI
için bir kaynak arandığında
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ
sizin için iyi bir kaynak olabilir.
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce organik ve kimyasal gübrelere ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur. Bu ansiklopedi içerisindeki kimyasal ve organik gübreleri, hiçbir teknik makine kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tek başınıza imal edebilirsiniz.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
SOLVER KİMYA