MAKALELER / ASMALARDA GÖVDE ÇUKURLAŞMA HASTALIĞI..TEDAVİSİ..
ÖZELLİKLERİ
Asmalarda görülen gövde çukurlaşma hastalığı (Rugose VVood Complex)?na 5 farklı virüs neden olmaktadır. Ülkemizde bu virüslerden: Grapevine virüs A saptanmıştır.
Etmenler, asmanın bütün aksamında bulunur. Bu hastalık, indikatörlerinde oluşturdukları belirtilere göre dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Rupestris gövde çukurlaşması (Rupestris stem pitting), Mantanmsı kabuk (Corky bark), Kober gövde çukurlaşması (Kober stem groovİng) ve LN 33 gövde çukurlaşması (LN 33 stem grooving)'dır. Hastalık, asmanın tüm kültür ve yabani formlarında (Vitis spp.) aşıyla taşınmaktadır. Etmenlerin bazıları unlubitlerle de [Planococcus fıcus (Signoret) ve Pseudococcus longispinus (Targioni)] taşınmaktadır.
BELİRTİLERİ
Bu hastalık asmanın odunsu kısmındaki belirtiler ile karakterize edilir.
Bulaşık asmalarda göze çarpan ilk belirti, bitkilerde gelişme durgunluğu, baharda gözlerde geç uyanma, sürgünlerde zayıf gelişmedir.
Aşı yerinde anaç ve kalem uyuşmazlığına benzer şişkinlikler meydana gelmektedir. Kalem anaca göre daha geniş çaptadır. Aşı noktasındaki kabuk soyulduğunda odun yüzeyinde görülen oluklaşmalar düzgün olmayıp, girintili çıkıntılıdır. Bu durum hastalığın en tipik belirtisidir. Bu belirtiler genellikle kabuk soyulmadan fark edilememekle birlikte, alışkın bir göz kabuktaki oluşumları kolaylıkla ayırt edebilir. Şiddetli enfeksiyonlarda ise, konukçuya bağlı olarak bu oluklar çok daha yoğun ve derindir. Anaç ve kalem kombinasyonu arasındaki ilişkiye bağlı olarak, odunsu dokulardaki belirtilerin şiddeti değişebilir.
Virüs, hastalandırdığı asmalarda gözle görülebilir bir bodurluğa neden olur. Bulaşık asmaların yapraklan daha ufak olup, meyve verimi az ve salkımları ufaktır.
Vitis vinifera ve Amerikan anaçlarının çoğu bu hastalığa karşı hassas olup, bazı asma çeşitleri belirti göstermezler.
KÜLTÜREL MÜCADELE METODU
Sertifıkasyon programı dâhilinde virüsten arî sağlıklı üretim materyali ve fidan kullanılmalıdır.
Bağ alanları ve fidanlıklar virüs vektörü olan Unlubit [Pianococcus citri Risso, P. fıcus (Signoret)] bulaşmasından korunmalıdır (Bkz.: Bağda Unlubit Zirai Mücadele Teknik Talimatı).
TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ
- Vektörü olan unlubitlere karşı mücadele, "Bağda Unlubit Zirai Mücadele Teknik Talimatı"na göre yapılmalıdır .