MAKALELER / AYÇİÇEĞİNDE YEŞİL KURT ZARARLILARI..ZARARLARI..
ÖZELLİKLERİ
Ergin 35-40 mm kanat açıklığında bir kelebektir. Ön kanatlar erkeklerde grimsi yeşil, yeşilimsi devetüyü veya zeytin yeşili, dişilerde ise kızıhmsı kahverengine yakın sarımsıdır. Ön kanatlar üzerinde biri böbrek diğeri daire şeklinde iki leke vardır. Arka kanatlar bej veya sarımsı renkli olup, kanat uçlarına doğru geniş ve siyah renkli birer bant bulunur. Antenler kıl şeklinde ve az tüylüdür. Baş ve toraks, ön kanatların renginde tüylerle örtülüdür. Abdomende bulunan kıllar, baş ve toraksdakilerden daha açık renkli ve kısadır.
Yumurtalar 0.5-0.7 mm çapında, krem renkli ve üstten hafifçe bastırılmış küre şeklindedir. Üzerinde uzunlamasına yerleşmiş çıkıntılar vardır. Yumurtadan yeni çıkmış larvaların boylan 1.5-2.0 mm, kirli beyaz renkli ve çok kıllıdır. Bu kıllardan baş ve protoraksta bulunanların rengi siyahtır. Olgun hale gelmiş bir larvanın boyu 30-45 mm olup, rengi siyahımsı kahverengiden yeşil veya soluk sarıya kadar değişiklik gösterir. Larvanın üst kısmında yeşil, kahverengi ve sarı renkte bantlar yer alır. Yanlarda da sarı renkli birer bant daha bulunur. Pupa 20-23 mm boyunda, önceleri yeşil, daha sonra kızıl kahverengine döner.
Kışı toprakla pupa döneminde geçirir. Kelebekler nisan sonu veya mayıs başından itibaren görünmeye başlar. Ergin uçuşları genellikle akşam saatlerinde olur. Dişi, yumurtalarını genellikle yaprakların alt yüzüne teker teker bırakır, bazen de çiçek tablasına koyar. Bir dişi iklim koşullarına bağlı olarak 400-2200 adet yumurta bırakabilir. Yumurtalar 5-10 gün içinde açılır. Larvalar gelişmesini 13-26 günde tamamlar ve 6 dönem geçirerek olgun hale gelir. Olgunlaşan larva toprağın 5-10 cm derinliğinde bir yuva hazırlar ve bu yuva içinde pupa olur. Pupa dönemi 12-25 gündür. Ege Bölgesi'nde yılda 3-5, Akdeniz Bölgesi'nde ise 5 döl vermektedir.
DAVRANIŞLARI
Yeşilkurt larvaları yumurtalarını genellikle yapraklara bıraktığı için, zarar önce yapraklarda başlar. Larvalar yaprakların sadece damarlarını bırakacak şekilde hatta damarların bir kısmını da yiyerek zarara neden olurlar. Ayçiçeğinin erken döneminde, popülâsyonun yüksek olduğu yerlerde yeniden ayçiçeği ekim; gerektirecek kadar önemli zarar meydana getirebilirler. Ayrıca ayçiçeği tablalarında da zararlı olmaktadır.
Ayçiçeği ekimi yapılan bütün alanlarda görülmektedir.
KÜLTÜREL MÜCADELE METOTLARI
Baharda toprak iyi bir şekilde işlenerek kışlayan pupalar yok edilmeye çalışılmalıdır.
TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ
İlaçlamalar sabah erken veya akşam geç saatlerde, rüzgârsız bir havada ve yaprakların alt yüzlerini de ıslatabilecek şekilde yapılmalıdır.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
100 bitkiden 5'ınde yumurta, birinci dönem larva veya ilk zarar belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
SOLVER KİMYA