BAĞ ÜVEZİ VE MÜCADELER YÖNTEMLERİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / BAĞ ÜVEZİ VE MÜCADELER YÖNTEMLERİ.

 

HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ


Erginler 2.7-3.0 mm uzunluğunda, sarımsı açık kahverengi desenlidir. Nimfler sarı renklidir. Yumurtalar yaprak alt yüzünde, doku içine gömülü, fasulye biçiminde ve 0.5-0.7 mm'dir. Sıçrayarak kısa mesafelere uçarlar.

Kışı, toprak kesekleri, asma yaprakları altında yada asmanın korunaklı yerlerinde ergin halde geçirir. İlkbaharda asmaların körpe yapraklarında beslen-meye başlar. Yumurtalarını 2-3 hafta beslendikten son-ra bırakır. Bu yumurtalardan 15-20 gün sonra nimfler çıkar. Nimfler, çok açık renkli olup kırmızı gözlüdür. Bunlar bir süre beslendikten sonra gömlek değiştirip ikinci dönem nimf olurlar. Ergin oluncaya kadar beş gömlek değiştirirler. İklime bağlı olarak bir dölünü 18-35 günde tamamlar. Yazın döller birbirine karışır. Yılda 2-3 döl verir.

 

DAVRANIŞLARI


Ergin ve nimfler, yaprakların alt yüzlerinde bitki öz suyunu emerek beslenirler. Yaprakların sokulup emilen yerlerinde önceleri soluk renkli lekeler meydana gelir.

Sonra bunlar kahverengiye dönüşür ve kurur. Eğer zararlı yoğunluğu yüksek ve yapraklarda zarar fazla ise emilen yapraklar daki lekeler genişler. Zarar gören yapraklar dökülür. Önemli yaprak kaybına uğrayan asmalardaki salkımlar cılızlaşır, taneleri güneş yakabilir. Çubuklar kışa zayıf girdiğinden, ilkbaharda asmalardaki gelişme zayıf olur. Taneler iyi gelişemez.

Ülkemizde bağcılığın yapıldığı her yerde yaygın olarak görülmektedir.

 

KÜLTÜREL MÜCADELE

Bağda budama artıklarının temizlenmesi, toprağın işlenmesiyle kışlayan erginlerin çoğu yok edilmiş olur.
Özellikle parazitoitler bu zararlı üzerinde oldukça etkilidir. Parazitoitlerin popülâs­yonunun fazla olduğu yerlerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmamaktadır. Parazitoitlerin etkinliğini arttırmak için tedbirler alınmalıdır.

Parazitoitler böğürtlenlere yumurta bırakan Edwarsiarta rosae (L.) (Hem.: Cicadellidae)'nin yumurtalarında kışlamaktadır. Yani E. rosae, parazitoitlerin al­ternatif konukçusudur. Bu nedenle bağ alanları çevresindeki böğürtlen ve yabani güller korunmalı ve olmayan yerlere bu bitkilerin dikilmesi sağlanmalıdır.

Yumurta parazitoitlerinin bulunduğu yerlerde hiç ilaçlama yapılmamalı eğer mutlaka gerekiyorsa seçici bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Aynı bağda Salkım güvesi de varsa biyopreparatların (Örneğin, B. thuringiensis) kullanılması yoluna gidilmelidir.

 

TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE

Asmaların her tarafının özellikle yaprakların alt yüzeylerinin ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

 

TARIMSAL İLAÇLAMA ZAMANI


Asmalarda ilk yapraklanmalar görüldükten sonra bağlar kontrol edilmeli, yaprakların özellikle alt yüzleri kontrol edilerek Bağ üvezi erginleri aranmalıdır. 25 dekarlık alan için, bu alanı temsil edecek 10 asma seçilir. Her asmanın dört yönünden ve özellikle iç kısımlarından rasgele 10 yaprak alınarak toplam 250 yaprak incelenir. Sonuçta bir yaprağa 1. dölde ortalama 3-5; 2. dölde 5 veya daha çok sayıda nimf ve ergin sayılması halinde kimyasal mücadele önerilir.

 



GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

SOLVER KİMYA