BOSTANDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI..SEBZE HASTALIKLARI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / BOSTANDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI..SEBZE HASTALIKLARI..

bostan ile ilgili görsel sonucu

ÖZELLİKLERİ

Bu funguslar genellikle yaşamlarını toprakta sürdürürler. Özellikle, Fusarium ve Pythium ' un pek çok konukçuda patojen olan türleri ve formları olduğu gibi muhtelif türlerinin aynı konukçuda patojen olanları da vardır. Diğer taraftan uygun ekolojik koşullarda hızla çoğalmakta ve uzun yıllar konukçuları olmadan canlı kalabilmektedirler. Bu özellikleri nedeniyle, önemli bitki patojeni fungal etmenler arasında yer almaktadırlar.

Bu etmenlerin bir yıldan diğer yıla geç işleri, tarlada kalan hastalıklı bitki artıkları ve bazı türleri ise tohumla geçebilmektedir. Fusarium spp. misel, klamidosporlar, Pythium spp. oosporlari ve Rhizoctonia spp. sklerotları ile kışlamaktadırlar.

bostanda kök çürüklüğü hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Tohumun çimlenmesiyle başlar, bütün vejetasyon devresi süresince bitkileri en-fekte ederler ve zarar meydana getirirler. Bu etmenler tek veya müşterek olarak, çimlenme ve çıkışı takiben genç fide devrelerinde fide kök çürüklüğü (çökerten) hastalığına sebep olurlar. Bu devrede hastalığa yakalanan fideler çoğunlukla tamamen kururlar. Tamamen kurumamış olanların kök boğazı ve kılcal köklerinde meydana getirdikleri lokal yaralar ve çürümeler ise ileriki devrelerde bitkileri solgunluk hastalığına daha duyarlı hale getirmektedirler.

Bitkilerin, kol atma, çiçek ve meyve teşekkülü devrelerinde tipik solgunluk hastalığı zararı ve simptomu görülür. Bu devrede genellikle Fusarium türleri etkili patojen durumuna geçmektedirler.

Bitkilerde tipik iletim demetleri lekelenmeleri ve kol uçlarından başlamak üzere solgunluk, bunun sonucu yapraklarda daha sonra tüm bitkide çökme meydana gelmektedir. Bu durumda olan bitkilerin kök boğazlarında açık ve koyu kahve renginde kök boğazını çepeçevre saran yanıklık ve bazı hallerde de bu kısımlarda zamklaşma görülür. Bu devrede, Pythium ve Rhizoctonia funguslarının kök boğazı yanıklığı daha çok sulama yapılan üretimlerde toprak yüzeyine yayılmış bulunan kollarda boğulma şeklinde veya meyvelerdeki çürümeler şeklinde görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Bostanlarda kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığının neden olduğu zarar hale. önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu zararın meydana gelişinde ve derecesinde pek çok faktörün katkısı bulunmaktadır. Etmenlere, bağlı olarak hastalığı meydana getiren fungus cinslerinin bir arada veya tek olması, türleri, yoğunluk oranları, etkenlere bağlı olarak da toprağın fiziki ve kimyevi yapısının, toprak ekolojisinin, üretilen çeşidin ve uygulanan kültürel işlemlerin önemli katkıları bulunmaktadır. Bu nedenle kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığına karşı yapılacak savaşta tek yöntemle başarı sağlanması mümkün görülmemektedir.

Başlıca kültürel önlemler

Aynı tarlada 2 yıldan fazla üst üste bostan üretimi yapılmamalıdır.
Sırta dikim yapılmalı ve sulama esnasında kök boğazına suyun değmemesine dikkat edilmelidir. Bitkilerin suyu ark içerisinden sızarak alabileceği şekilde karıklar oluşturulmalıdır.
Toprağın fiziki yapısını düzeltmek, bitkilerde iyi bir gelişmeyi ve patojen etmenlere karşı yararlı mikroorganizma yoğunluğunun artmasını sağlamak için tarlaya çiftlik gübresi verilmelidir.
Fazla ürün elde etmek amacıyla, toprağa normalinden çok kimyasal gübre vermekten kaçınılmalıdır. Özellikle, fazla süzek ve kumlu topraklara çiftlik gübresi veya yeşil gübre uygulamasına önem verilmelidir.
Bölgeye iyi uyum gösteren ve hastalığa dayanıklı olduğu saptanan çeşitler yetiştirilmelidir.
Hastalığa yakalanmış bitkiler sökülerek imha edilmelidir.
Hasattan sonra tarlada kalmış hastalıklı meyvelerden tohum alınmamalıdır.
Solgunluk hastalıklarına karşı pratikte kullanılabilecek ilaç henüz mevcut değildir. Ancak aşağıda verilen kimyasal gübre ve çitlik gübresi uygulaması yararlıdır.

Kompost, Çiftlik gübresi sap ve saman,

Azot+Fosfor+Potas kapsayan kompoze gübreler.

Özellikle, zayıf ve süzek topraklarda kompost veya çiftlik gübresi uygulaması tercih edilmelidir.

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Bostanda kök çürüklüğü hastalığı nedir, 
Bostanda kök çürüklüğü hastalığı ile mücadele,  bostan hastalıkları,  bostan bakımı,  bostan bakım gübresi, gübreleri, bostan hastalığı, hastalıkları,  bostan besleme gübreleri, gübre üretimi, bostan gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, bostan gübresi nasıl yapılır, Bostanda kök çürüklüğü hastalığı için ilaç ile tedavi,  bostan mantar hastalığı mantar hastalıkları, bostan gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  bostan ilaçlama,  bostan ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, Bostanda kök çürüklüğü hastalığı ile kültürel mücadeleBostanda kök çürüklüğü hastalığı ile ilaç ile mücadeleBostanda kök çürüklüğü hastalığı için zirai ilaç.



SOLVER KİMYA