DOĞU MEYVE GÜVESİ VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / DOĞU MEYVE GÜVESİ VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

doğu meyve güvesi ile ilgili görsel sonucuÖZELLİKLERİ


Kanat açıklığı 11-13 mm olan kelebeğin ön kanatlan kahverengimsi siyah, arka kanatlan gri pullarla kaplıdır. Kelebek istirahat halinde iken ön kanatlarının ortasındaki beyaz pullar ters "V" şeklinde görülür. Abdomen ve bacaklar gümüşsü pullarla kaplıdır.
Yumurtalar 0.8 mm boyunda mercimek şeklindedir. Yeni bırakıldığında saydam olan yumurta, sonra kirli sarıya döner. Gelişme ilerledikçe vitellusta kırmızı bir halka belirir ve genç larva oluşunca bu halka kaybolur. Bundan sonra yumurta içerisinde larva görülür.
Yumurtadan yeni çıktığında 0.9 mm boyunda olan larva gelişmesini tamamlandığında 8.5 mm' ye ulaşır. Şeftali sürgünlerinde beslenen larvalar pembe veya açık kırmızı, meyvelerde beslenenler ise kızılım tırak sarıdır. Larvaların son abdomen segmentinin alt kısmında bulunan beş dişli kahve renkli anal tarak aynı cinsten olan larvalardan ayırıcı özelliğidir.
Pupa 6.5 mm boyunda mekik şeklinde, önceleri sarı sonra koyu kahverengi renktedir.
Kışı olgun larva döneminde, ağaçların gövdelerindeki kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarda, toprak üzerindeki çeşitli barınaklarda, toprak yarıklarında ve meyve ambalaj yerlerinde ördükleri kokon içerisinde geçirir, ilkbaharda bir ay dolayındaki pupa döneminden sonra Hale şeftali çeşidinin tam çiçekte olduğu bir dönemde kışlayan döl erginleri çıkmaya başlar ve kışlama yerinin sıcaklığına bağlı olarak temmuz ayına kadar devam eder. Kelebekler alaca karanlık sıcaklığı 15 °C üzerine çıktığında şeftali ağaçlarında, tüysüz yeşil kısımlarına (daha çok yaprakların altına) yumurtalarını koyarlar. Dişiler ortalama 50 yumurta bırakır. Yumurtaların kuluçka süresi sıcaklığa göre değiştiğinden ilkbaharda 15-20 gün olan bu süre yazın 3-5 gündür. Birinci döl larvalarının hemen hepsi şeftali ağaçlarının sürgünlerine saldırarak 12-15 günlük gelişme süresinde 2-5 sürgüne zarar verirler. Şeftali sürgünleri sertleştiği oranda, ikinci ve üçüncü döl larvaları meyvelere hücum ettiğinden geç şeftali çeşitlerinin meyveleri daha çok zarar görür. Şeftali meyveleri hasat edildikten (ağustos ayında) sonra çıkan kelebekler diğer konukçularına taşınarak onların meyvelerinde 1-2 döl daha oluşturarak kışa girerler. Yılda 4-5 döl verir.

 

DAVRANIŞLARI


C. molesta larvaları konukçularının sürgün ve meyvelerine zarar verir. Larvalar şeftali sürgünlerinin uç veya uca yakın kısmından girerek sürgün boyunca açtığı galeride beslenir. Saldırıya uğrayan sürgün önce solar devrilir ve larva terk ettikten sonra uçtan 5-7 cm uzunluğunda kurur. Populasyonun yüksek olduğu bahçelerde bütün sürgünlerin uçlarının kuruduğu görülebilir. Kuruyan sürgünlerden yenileri çıktığı için fidan ve genç şeftali ağaçlan çalılaşır. Sürgün zararı özellikle fidanlıklarda ve genç şeftali ağaçlarında daha önemlidir.
Larvalar meyvelere daha çok meyvelerin sap çukurluklarındaki dal ve yaprakların temas ettiği yerlerden girerler. Şeftali meyvesine giren larva doğrudan doğruya meyve çekirdeğine yönelir, çekirdek civarındaki meyve etinde beslenerek gelişmesini tamamladıktan sonra açtığı delikten meyveyi terk eder. Meyveye giriş ve çıkış yerlerinde zamk görülür. Yumuşak çekirdekli meyvelere giren larva, bir süre kabuk altında açtığı galerilerde beslendikten sonra çekirdek evine doğru ilerler. Bir meyvede birden çok larva beslenir. Karadeniz Bölgesinde, bulaşma oranı Hale şeftalilerinin meyvelerinde % 40, ayva ve muşmulada % 100 olarak tespit edilmiştir. Larvaların meyvelerde açtığı deliklerden funguslar girerek meyvenin çürümesine neden olur.
Karadeniz Bölgesinde Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin, Marmara Bölgesinde Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illerinde yaygın bulunmaktadır.

 

doğu meyve güvesi ile ilgili görsel sonucu KÜLTÜREL MÜCADELE

Doğu meyve güvesinin pek çok doğal düşmanı bulunmaktadır. Karadeniz ve Marmara Bölgesinde aşağıdaki doğal düşmanları saptanmıştır.
Hymenoptera Takımından
Apanteles ararsiae T.C. Ali., A. glomeratus, Ascogaster rufipes L tr Macrocent-rus linearis Nees, Meteorus sp. penisicrola gestroi K. Brachimeria intermedia Perk., Paralitomastix pyrlidis Ashvv., P. varicornis Nees., Ephialtes subgtabratus L., Pimpla lugligator F., Pristomerus vulneator Panz., Trichogramma evanescens West.
Diptera Takımından Haemetopodie pluvialtis L.
Karadeniz Bölgesinde yapılan çalışmalarda C. molesta 'nin en önemli parazitoitinin T. evanescens olduğu saptanmış ve doğal koşullarda etkinlik oranı % 34.3 olarak bulunmuştur.
Şeftali bahçeleri C.molesta 'nin diğer konukçularının bulunduğu bahçelerden kelebek uçuş mesafesinden ( 250 m) daha uzakta kurulmalıdır.
Konukçuların bulunduğu kapama şeftali bahçelerinde, meyveler hasat edildiği ve sürgünler kartlaştığından son iki döl larvaları beslenmediği için kışlayan döl populasyonu önemli ölçüde düşecektir.
Öte yandan şeftali bahçelerinde ilk döl zararı sürgünlerde olmaktadır. Saldırıya uğrayan sürgünlerin haftada bir kesilmesi meyve zararını önemli ölçüde azaltacaktır. Ayrıca meyve depoları C. molesta larvaları için en uygun kışlama yeri olduğundan bu gibi yerleri bahçenin uzağında yapmak yararlı olacaktır.

 

 KİMYASAL İLAÇLA MÜCADELE


Ağaçlar önce tacın içinden, sonra dışından kuru yer kalmayacak şekilde ilaçlanmalidir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Meyveye yatmış şeftali ağaçlarında sürgün zararı ihmal edilebilir. Zararlı ile bulaşık fidanlıklardaki şeftali fidanları ve yeni kurulmuş şeftali bahçelerinde sürgün zararı devam edebileceği için fidanların tacı bozulacağından, buraların sürekli ilaçlı tutulması gerekecektir. Sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır.
Erkenci şeftali çeşitlerinde (Mayıs çiçeği, Dixired , Golden Jubilee gibi) meyve hasadına dek larvalar taze sürgünlerde beslendiğinden meyvelerde zarar çok azalır, çoğu kez ilaçlamaya gerek kalmaz. Diğer şeftali çeşitlerinde cinsel çekici tuzakta 20 kelebek üzerinde yakalanması halinde veya birinci döl sürgün zararı %5'ten fazla olduğunda meyvedeki zararı önlemek için ilaçlama gerekecektir. İlaçlamalara cinsel çekici tuzaklarda ilk ergin yakalandığında 400 gün derece ( günlük maksimum ve minimum sıcaklık ortalamalarından 10°C çıkarılarak birikimli olarak hesaplanır). Sonra başlanıp 20 gün sonra tekrarlanmalıdır. Veyahut gelişmesini tamamlayan birinci döl larvaların terk ettiği sürgünler görüldükten 15 gün sonra başlanmalı ve 20 gün ara ile orta çeşitlerde (Hale haven, july elcerta gibi) 2; geç çeşitlerde (Hale gibi) 3 ilaçlama yapılmalıdır. Bahçelerin içerisinde veya civarında ayva, muşmula, elma ve armut ağaçlarında C.pononeüa 'ya karşı ilaçlama yapılmıyorsa bunlara 3. ilaçlamadan başlanarak iki ilaçlama yapılmalıdır.
Öte yandan gerek ergin uçuşlarına ve gerekse populasyon değişimine göre ilaçlamaların daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla eşeysel çekici tuzaklarda kullanılmaktadır.


 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Azinphos Methyl %25 WP 200 g
Azinphos Methyl 230 g/l EC 200 ml
Carbaryl %50 + %85 WP 200 g - 120 g
Diazinon 185 g/l EC 200 ml
Diazinon 630 g/l EC 75 ml
Malathion %25 WP 80 g - da (fındıkta)
Malathion 190 g/l EC 300 ml
Malathion 650 g/l EC 100 ml
Omethoate 565 g/l SC 200 ml
Parathion Methyl 360 g/l EC 100 ml
Phosalone 350 g/l + %30 EC/WP 200 ml - g

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

SOLVER KİMYA