DOMATES MOZAİK VİRÜSÜ HASTALIĞI..MÜCADELESİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / DOMATES MOZAİK VİRÜSÜ HASTALIĞI..MÜCADELESİ.

domates mozaik virüsü ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Hastalık etmeni Tütün mozaik virüsü veya bu virüsün ırklarıdır. Sistemik olarak konukçunun kök, gövde ve yapraklarında bulunur, hastalıklı bitki artıkları, yabancı otlar, sigara ve tütün kırıntılarında yaşayışını sürdürebilir.

Konukçularından ve bunların artıklarından mekanik olarak değme yoluyla, çeşitli bakım işlemleri (boğaz doldurma, koltuk ve uç alma, sırığa bağlama) sırasında yayılma gösterir.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık virüs veya ırklarına bağlı olarak az veya çok farklı belirtiler gösterse de, genel belirti yapraklar üzerindeki renk değişikliğidir. Bu renk değişikliği açık yeşil, sarı ve koyu yeşil mozaik biçimindedir. Koyu yeşil alanlar kabarcık şeklindedir. Yapraklarda kıvrılma ve deformasyon görülür. Çevre koşullarına bağlı olarak düşük ısı ve ışık yoğunluğunda bodurlaşma ve yapraklardaki ""eğrelti otu"" görünümü belirginleşir, gövdede antosiyan birikimi sonucu mor renk oluşur, ayrıca uzun kahverengi çizgiler, yaprak ve meyvelerde nekrotik lekeler hastalığın diğer belirtileridir.

Hastalığın ekonomik önemi enfeksiyon zamanına bağlıdır. Genç bitkilerin enfeksiyonu sonucu ürün kaybının % 50 oranına ulaştığı saptanmıştır. Geç enfeksiyonlarda ise ürün kaybı % 8 dolayındadır.

Ülkemizde tüm sebze alanlarında yaygındır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE METODU

Fidelikte şüpheli görülen bitkiler, hemen çevresinde bulunan bitkilerle birlikte sökülüp yakılmalıdır.Tarlaya götürülen fideler dikkatle incelenip hasta olanlar bakım işlemlerinden önce yine sökülüp yakılmalıdır. Bakım, şaşırtma ve dikim işlemlerinden önce eller bol sabun ve suyla yıkanıp çalışma süresince sigara ve tütün içilmemelidir. Tütün artıkları gübre olarak hiç bir zaman kullanılmamalıdır. Bakım işlemleri sırasında kullanılan aletler sık sık % 5'lik sodyum hipoklorit ( yarı yarıya sulandırılmış hipo çamaşır suyu ) eriyiğine batırılarak dezenfekte edilmeli, bitkileri bağlamak için sırık ip, tel vb. malzeme kullanılıyorsa bunlar da önceden bol sabun veya deterjan ile yıkanmalıdır. Azotlu gübre hastalığa karşı duyarlılığı arttırdığından, hastalık görülünce verilen miktar azaltılmalıdır. Hasat sonunda tarla tüm bitki artıklarından temizlenip bu artıklar yakılmalıdır. Olanak varsa ekim nöbeti aşağıdaki şekilde uygulanmalıdır.

Birinci yıl : Domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak İkinci yıl: Soğan, sarmasak , havuç, kereviz, ıspanak Üçüncü yıl: Fasulye, bakla, bezelye Dördüncü yıl : Marul, lahana, pırasa, karnabahar, turp

Sertifikalı tohum kullanılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

Hastalık etmenine karşı doğrudan bir kimyasal mücadele yoktur, ancak bu etmenin vektörleri olan emici böceklere karşı mücadele yapılması hastalığın taşınmasını önlemek yönünden yararlıdır.

 



GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Domates mozaik virüsü nedir, domates mozaik virüsü ile mücadele,  domates hastalıkları,  domates bakımı,  domates bakım gübresi, gübreleri, domates hastalığı, hastalıkları,  domates besleme gübreleri, gübre üretimi, domates gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, domates gübresi nasıl yapılır, domates mozaik virüsü için ilaç ile tedavi,  domates mantar hastalığı mantar hastalıkları, domates gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  domates ilaçlama,  domates ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, domates mozaik virüsü ile kültürel mücadeledomates mozaik virüsü ile ilaç ile mücadeledomates mozaik virüsü için ilaç.



SOLVER KİMYA