MAKALELER / EKİN BAMBUL BÖCEĞİ..İNSEKTİSİT..MÜCADELE METOTLARI..
ÖZELLİKLERİ
Ülkemizde bulunan Önemli türleri; Anisoplia austriaca Herbst., A. agricola (Poda), A. Segetum Herbst., A. tenebralis Burm., A. dispar morio Kr., A. lata E. ve A. syriaca Rche. dır.
Ergin 10-15 mm boyunda, 6-8 mm enindedir. Baş öne doğru daralarak kıvrılır. Yapı ve renkleri türlere göre farklılık gösterir. En büyük tür A. austriaca olup baş ve gövde parlak madensel yeşil renkte, üst kanadın gövde ile birleşme yerlerinin ortasında köşeli kara bir leke vardır. Üst kanatlar kahverengidir. A. tenebralis ve A. lata siyah renkli türlerdir. A. agricola'nuı vücudu siyah ve üst kanatlarda kirli sarı 2 büyük leke bulunur. Antenleri yelpaze tipindedir. Üst kanatlar vücudun arka bölümünü genellikle örtmez. Manas tipi larvaları kahverengi başlı ve yumuşak vücutludur. Erginler tahılın sütolum döneminde başaklar üzerinde görülürler. Bir süre beslendikten sonra çiftleşmeye başlarlar. Dişiler yumurtalarını kumsal, hafif toprakların 10-25 cm derinliğine bırakırlar. Larvalar toprakta genellikle 2 yıl kalırlar. Son dönem süresinde pupa olurlar. Ortalama 15 gün süren bu dönemden sonra erginler çıkar. Erginler günün sıcak saatlerinde çok hareketlidirler. Erginlerin yaşam süresi 1-1.5 aydır. Bu zararlı genellikle 2 yılda bir döl vermekle birlikte uygun koşullarda yılda bir döl
de verir.
DAVRANIŞLARI
Larvalar toprak altında genç tahılın kökünü kemirerek zararlı olmakla beraber büyük zararı
erginler yapar. Sütolum döneminde başaklardaki taneleri kemirerek zarara neden olurlar. Bambul erginleri tarafından kemirilmiş taneler tohumluk olarak kullanılamayacağı gibi tanenin özü yenildiğinden ekmek yapımında da iyi sonuç vermezler. Zararlı tarlalarda eşit dağılım gösterdiği koşullarda m2 de 3-4 adet ergin olduğunda ekonomik zarara neden olabilir.
Ülkemiz tüm tahıl alanlarında yaygındır.
KÜLTÜREL MÜCADELESİ
a) Münavebe iyi uygulandığında çok iyi sonuç alınır. Münavebede bilhassa
Şemsiyegiller ile Baklagillere ait bitki türlerine yer verilmelidir. Çünkü larvaların bu kültür
bitkilerinde hiç beslenmedikleri bilinmektedir. b) Erken ekim ve erkenci çeşitleri ekmek ile olgunlaşan tahılları erken hasat etmek iyi sonuç vermektedir. c) Anızın erken ve derin şekilde sürülmesi, larvaları yok etmek için tarla kenarlarında işlenmemiş toprak bırakılmaması, temiz ziraat yapmak, özellikle ekimden önce hububat tarlalarının iyi hazırlanması gibi kültürel işlemlere Önem vermek zararlı populasyonunu büyük oranda azaltır.
TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE METOTLARI
Durgun havalarda tarla kenarlarından başlayarak yüzey ilaçlaması yapılır.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
Erginlere karşı yapılan yüzey ilaçlamasında esas ilk ergin çıkışının saptanmasıdır. Bu
tarihten bir hafta sonra tarla büyüklüğü dikkate alınarak, tarlanın köşegenleri istikametinde zik zak çizilerek her 20 adımda bir 1/4 m2'lik sayım çerçevesi atılarak ergin sayımları yapılır. M2 de
ortalama 3-4 ergin veya sonbaharda yapılan sayımlarda da 3-4 larva görülen sahalar ilaçlama
programına alınır. Erginlerle ilgili mücadeleye doğal ölümler görüldüğünde son verilmelidir.
ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ.
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Carbaryl %5 | TOZ | 2000 g/da |
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
SOLVER KİMYA