ERİK KOŞNİLİ VE ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ERİK KOŞNİLİ VE ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

erik koşnili ile ilgili görsel sonucuHASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ

Ergin dişi yarım küre şeklinde, bombelidir. Renk koyu kahverengi veya parlak koyu esmerdir. Vücut uzunluğu 3-3.5 mm, genişliği 2.5-3.0 mm, yüksekliği ise 2.0-2.5 mm kadardır.
Kışı ikinci dönem larva halinde geçirir. Ege Bölgesinde, ilkbaharda (mart sonunda) havaların ısınmasıyla birlikte gelişmeye başlayan nimfler nisan sonunda ergin olur. Mayıs başından itibaren yumurtalar görülmeye başlar. Bir dişi 2000-3000 yumurta verebilir. Mayıs ortasında ilk hareketli larvalar görülür (Karadeniz Bölgesinde ilk hareketli nimfler haziran başında görülür.)

 

 HAREKETLERİ

Zararlı gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimflerinin beslenmesi sonucu ağaçlan zayıflatarak doğrudan, yoğun tatlı madde salgılamak suretiyle dolaylı olmak üzere 2 yolla zarar yapar. Salgıladığı tatlı madde sürgün yaprak ve meyvelere bulaştığında özellikle yeşil olarak tüketilen erkenci erik çeşitlerinde (Can eriği, Havran eriği gibi) haşatı güçleştirmektedir.
Yurdumuzun Batı, Orta Anadolu ile Marmara ve Karadeniz Bölgesinde rastlanır. Karadeniz Bölgesinde şeftalilerde önemli zararlı olarak. Orta Anadolu'da da kayısılarda saptanmıştır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE

Parazi toidleri
Coccophagus lycimnia (Walk.). (Hym. Aphelinidae).Me/«/;/ı.vr«.v dispar (Merc.) (Hym.: Encyrtidae), Phaenodiscus (=Discodea ) aeneus (Daim.) (Hym.: Ency-rtidae), Cocophagus scutellaris Daim. (Hym.: Aphelinidae),
Predatörleri
Orius minutus (L.) (Het.: Anthocoridae), Scymnus (S.str.) apetsi (Muls.) (Col.: Coccinellidae), Scymnus (S.Str.) interruptus (Goeze) (Col.: Coccinellidae), Exochomus quadripustulatus (L.) (Col.: Coccinellidae). Cybocephalus fodori E.-Y. (Col.: Cybocep-halidae)
Kesin bir değer vermek güç olmakla birlikte ilkbaharda % 50'nin üzerinde parazitlerime görülen bahçelerde ilaçlamaya gerek yoktur.
Populasyonun çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca genelde ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin uygun olarak yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir.
Zararlıya karşı bir biyolojik mücadele metodu geliştirilmiş olmamakla birlikte daha önce de sözü edildiği gibi zararlının pek çok doğal düşmanı vardır. Bunlar çoğunlukla zararlıyı baskı altında tutarlar. Bu nedenle ilaçlı mücadeleye karar verirken doğal düşmanların durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Kesin bir değer vermek güç olmakla birlikte ilkbaharda % 50'nin üzerinde parazitlenme görülen bahçelerde ilaçlamaya gerek olmayabilir.

 

 İLAÇLA MÜCADELE

Özellikle kış ilaçlamalarında, larvaların daha çok dalların ve sürgünlerin alt kısımlarına yerleştikleri dikkate alınmalı ve ilaçlamalara ağaçların iç kısımlarından başlanmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR VE İLAÇLAMA ZAMANI

Zararlının çok yoğun olduğu bahçelerde kışın ağaçlar uyku döneminde iken kışlık yağlardan biri ile mücadele yapılabilir. Ancak zorunlu olmadıkça veya üst üste kış mücadeleleri yapılmamalıdır.
Kış mücadelesi yapılmadığı veya yeterli olmadığı takdirde, kışlık nimfler ergin döneme geçmeden önce (mart sonu, nisan başı) yazlık ilaçlar ile ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde de ilaçlama yapılmamış ise ilk larva çıkışları takip edilerek, ilk çıkışlardan 15-20 gün sonra veya hareketli larva çıkışını tamamlamış koşnil oranı % 60'a ulaştığında ilaçlama yapılmalıdır.

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

SOLVER KİMYA