FINDIK KOŞNİLLERİ VE ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / FINDIK KOŞNİLLERİ VE ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ.

 

 

 

HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ

Larva ve erginleri yaprak ve sürgünlerde emgi yaparak beslenir. Ayrıca çıkardığı tatlı madde ile karaballık (fumajin) oluşumuna da neden olur. Böylece bitkilerin zayıflamasına, verim düşmesine, yoğun bulaşmalarda da kurumalar yaparak önemli zararlara neden olurlar.

 

 KİMYASAL İLAÇ İLE MÜCADELE

Başarılı bir mücadele için tam bir kaplama gereklidir. Bunun içinde pülverizatörle yapılan uygulamalarda dekara 200 lt, atomizörle yapılan ilaçlamada ise dekara 50 it su atılmalı ve böylece sürgün ve yaprakların iyice ilaçla kaplanmasına özen gösterilmelidir.

İlaçlama sırasında genel koruma önlemlerine özen gösterilmeli, ayrıca ilaçlama yapılan bahçelerde 20 gün süreyle hayvan otlatılmamalıdır. Zararlının etkin doğal düşmanı Verticilium lecanii (Zimm.) Vieges mantarını korumak için bulaşık bahçelerde kükürtle kozalak akarı Mücadelesinden kaçınılmalıdır.

Tavsiye edilen ilaçlar doğal dengeye olumsuz yönde etkili olurlar. Bu sebeple çok şiddetli zarar olmadıkça ilaçlamadan kaçınılmalıdır. İlaçlanan bahçelerinde Obera linearis L. (fındık teke böceği) ve Xyleborus dispar N. (Dalkıran ) zararlılarına karşı ayrıca bir mücadeleye gerek yoktur.

 

 TARIM İLAÇLARI VE UYGULAMA ZAMANI

Bulaşık olduğu bilinen bahçelerde genel bir inceleme yapılarak bulaşmanın dağılışı ve yoğunluk üzerinde bir gözlem yapılmalıdır. Eğer bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ise bunlardan rasgele 10 ocak belirlenir. Sonra her bir ocaktan 3'er bulaşık sürgün ( 1-3 yaşlı ) alınarak üzerindeki koşniller incelenir. Toplam 3ü sürgünün her birinde ortalama 5 canlı koşnil varsa o bahçede ilaçlamaya karar verilir. İlaçlama bulaşmanın dağılışına göre ve bahçenin tümünde yada belirli bir bölümünde uygulanabilir.

Zararlının hareketli ve 1. dönemlerinden oluşan genç larvalarına karşı mücadele yapılır. Bu amaçla yumurta açılımının tamamlanmasına yakın, haziran sonlarında ( ilk açılmadan yaklaşık bir ay sonra) ilaçlama yapılabilir. Çok yüksek populasyon olmayan yerlerde ilaçlama yapılmamalıdır.

 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Azinphos Methyl 230 g/l EC 75 ml (150 ml/da)
Carbaryl %85 WP 75 g (150 g/da)
Omethoate 565 g/l SL 75 ml (150 ml/da)

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

SOLVER KİMYA