GRİ YUMUŞAK KOŞNİL..ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / GRİ YUMUŞAK KOŞNİL..ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ.

 

gri yumuşak koşnil ile ilgili görsel sonucuHASTALIKLAR VE BELİRTİLERİ

Ergin dişi simetrik elips şeklinde olup, kabuk üzeri düzdür. Gri zemin üzerinde iri siyah desenler bulunur. Genç dişilerin boyu ortalama 2,4 eni 1,4 mm.dir. Vücudun sırt kısmı önceleri yassı olup doğum periyodunda şişkindir. Ergin dişide vücuda alttan bakıldığında antenlerin iyi gelişmiş olduğu görülür. Bacaklar küçük takat iyi gelişmiştir.

Erkek narin yapılı, bir çift kanatlı açık kahve renkli ve 2.5 mm. boyundadır. Pek hareketli değildir. Yumurtası kirli beyaz renkli ve oval şekillidir. Yumurtadan yeni çıkmış larva yassı, uçuk pembeye kaçan kirli sarı renkte, oval biçimlidir. Anten ve bacakları iyi gelişmiştir. Oldukça hareketlidir. Boyu 0,34 mm. dir.

Bu türe çok benzeyen C.hesperidum ise asimetrik şekilli ve açık kahve renklidir. Ancak bu son tür oldukça lokal olup yaygın değildir. Bazı ağaçların belirli kısımlarında küçük koloniler halinde bulunur.

C. pseudomagnoüamm ovipardir. Yani yumurta ile çoğalır, 1 döl verir. Bir di^i 1000-1500 yumurta bırakır. Yumurtlama periyodu ve yumurtaların açılma periyoru uzun sürer. Bu nedenle Ceroplastes (kanlı balsıra) türlerinde olduğu gibi yumurtalar küme halinde görülmez.

 

 HAREKETLERİ

Turunçgillerin yaprak dal ve sürgünlerinde bitki özsuyunu emerek beslenir. Ayrıca çıkardığı tatlı maddelerle kara ballık (fumafin) denilen hastalığa neden olur. Sürgün ve yapraklar siyahlaşır. Gerek beslenme, gerekse fumajin nedeniyle ağaçlar zayıflar \e verimden düşer. Meyvelerin kalitesi bozulur.

Yurdumuzda turunçgil bölgelerinde bulunur

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE

Tozlu bahçelerde zararlı yoğunluğu artacağından toz problemi ortadan kaldırılmalı, havalandırma ve bakım işlerine önem verilmeli, ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır.

 

 TARIM İLAÇARI İLE MÜCADELE

İlaçlar su ile iyice karışmalı, ilaçlamaya ağacın iç tarafından başlanmalı sonra ağaç tacının çevresi iyice dolaşılarak ağaç alttan, üstten ilaçlanmalı, ancak ilaç mümkün mertebe yere damlatılmamalıdır. İlaçlamadan önce ağaçlar mutlaka sulanmış olmalı ve ilaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.

Sıcaklık gölgede 32 °C'yi geçince ilaçlama durdurulmalıdır. Aynı bahçede kükürt veya kükürtlü preparatlar kullanılması gerekiyorsa beyaz yağlara 1 ay ara bırakılmalıdır.

 

 ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA ZAMANI

Sıcak bölgelerde ve yıllarda mayıs sonundan ılımlı yerlerde haziran başından itibaren haftada 2-3 kez yapılan kontrollerde inficanni tamamlamış koşnil oranı saptanır. Her sayımda bahçelerin değişik yerlerinden en az 100 koşnil kaldırılarak ters çevrilir ve lupla kontrol edilir.

Bu yönteme göre yapılacak sürvey sonucunda koşnillerin % 70-80 infican tamamlanınca yapılacak tek ilaçlama zararlıyı kontrol altına alır. Bu zaman Ege Bölgesinde haziran'ın ilk yarısına rastlamaktadır

 


GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

SOLVER KİMYA