MAKALELER / HALI - KANEPE - KOLTUK TEMİZLEME
HALI BAKIMI
Halınızın pozisyonunu düzenli bir şekilde değiştiriniz. Keskin masa yada sandalye ayaklarının altına koruma kabı geçiriniz. Halı yıkama makinesiyle aşırı olarak süpürüldüğü taktirde genellikle halıdaki parçalarda dökülme ve yıpranma olabilir. Lekeli bölgelere uygulama yaparken temiz beyaz pamuk parçası yada mendil ile hafifçe sürtünüz, hiçbir zaman yıpratacak bir şekilde ovalamayınız. Uygulamadan sonra emici bir beyaz kumaş parçası ile halının ıslaklığını alınız. Hiçbir zaman belirli leke bölgeleri hariç halıyı tamamıyla ıslatmayınız.
Kimyasal yıkama halinde özel olarak kurutunuz. Tam anlamıyla lekelenmez özellikte halı üretimi mümkün değildir. Herhangi bir lekeleyici madde, halınıza döküldüğünde hemen ve uygun şekilde müdahale edilmezse; renk deformasyonu kaçınılmazdır. El ya da makine yapımı tüm kesik havlı (cut pile) halılarda görülebilen, gölgelenme (shading); üretimden kaynaklanan bir hata değildir. Çoğunlukla zemin düzgünsüzlüklerinin gölgelenmeye neden olduğu bilinmektedir. Yürüme istikametinde iz ya da bir miktar deformasyon oluşmasının nedeni, toz ve kirlerin düzenli olarak alınmamasıdır. Düzenli bakım bu olumsuz görüntünün oluşmasını geciktirir. Ancak kullanılan yerlerle, kullanılmayan yerler arasında fark olması kaçınılmazdır.
Kaymaz altlığın kullanılışı halının kaymasını önlemekle birlikte halının ömrünü de uzatacaktır.
GENEL LEKELER İÇİN YIKAMA TİPLERİ :
Bira, kömür, kan, çikolata, dışkı, mürekkep, meyve, meyve suyu, bal, reçel, kahve, şekerli kahve,limonata, likör, sidik, kusmuk, kırmızı ve beyaz şarap. Bu durumda halıyı bir çorba kaşığı deterjan, bir çorba kaşığı beyaz sirke ve yarım litre soğuk suda oluşturulan karışımın içinde beyaz pamuk kumaş parçası ıslatılır ve bu şekilde lekenin üstüne uygulanır ve sonra emici renksiz bir materyal ile kurulanır. Daha sonra soğuk su ile yumuşak bir şekilde tekrar lekenin üstüne muamele yapılır ve saç kurutma makinesi ile tekrar kurulanır.
Tükenmez kalem, krem, krema, keçeli kalem, katıyağ, sos, dondurma, ketçap, mayonez, süt,hardal, yağ, çorba. Bu durumda halıyı bir çorba kaşığı deterjan. bir çorba kaşığı beyaz sirke ve yarım litre soğuk suda oluşturulan karışımın içinde beyaz pamuk kumaş parçası ıslatılır ve bu şekilde lekenin üstüne uygulanır ve sonra emici renksiz bir materyal ile kurulanır. Daha sonra soğuk su ile yumuşak bir şekilde tekrar lekenin üstüne muamele yapılır ve saç kurutma makinesi ile tekrar kurulanır.
Taze kan ve duvar boyası. Suda ıslatılmış beyaz pamuk kumaş parçasını hemen lekenin üzerine uygulayınız. Daha sonra emici renksiz bir materyal ile kurutunuz.
Sakız. Sakızın yapıştığı yere sakız kuruyana kadar buz tutunuz, sonra kurumuş sakızı ufalayınız ve daha sonra süpürge ile süpürünüz.
Çamur. Kurumasını bekleyiniz ve sonra hafifçe kazıyarak siliniz, daha sonra halı yıkama makinesi ile yıkayınız.
Ayakkabı Pisliği. Kurumasını bekleyiniz ve daha sonra ezip, halı yıkama makinesi ile yıkayınız. Kirlenmiş kısma yarım litre suda bir çorbakaşığı biyolojik sıvı deterjan, bir çorba kaşığı beyaz sirke ve bir çay kaşığı limon suyu ile oluşturulmuş kompozitte beyaz pamuk kumaş parçasını ıslatınız ve daha sonra uygulayınız.
Daha sonra ıslak olan yeri emici renksiz kuru bir parçaylasiliniz. Daha sonra su ile ovup, parça ile tekrar siliniz ve ıslak kalan kısımlarıda saç kurutma makinesi ile kurutunuz.
HALI TEMİZLEME KILAVUZU:
Alkollü içki: Şampuanlayınız sonra beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Ayakkabı Boyası: Önce tiner, sonra beyaz ispirto ile silip şampuanlayınız.
Yağlı Boya: Tiner ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız.
Çay: Leke şampuanla çıkmazsa, beyaz ispirto ile veya % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Çikolata, Karamel, Tatlı: Ilık su ile veya suya % 5 amonyak ilave ederek tampon yapınız.
İlaç, Kozmetik: Tiner veya perkloretilen ile sildikten sonra şampuanlayınız. iz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su veya beyaz ispirto ile siliniz.
Kahve: Leke şampuanı ile çıkmazsa, beyaz ispirto ile veya % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Katran, Makine Yağı, Fuel Oil: Tiner veya perkloretilen ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız. Beyaz ispirto ile işlemi tekrarlayıp, tekrar şampuanlayınız.
Küf: Amonyaklı su ile tampon yapınız.
Meyve ve Gıda Maddeleri: Ilık su ile tampon yapınız.
Bira: Ilık suya % 3 oranında beyaz ispirto ilave ederek tampon yapınız.
Plastik Boya: Leke yeni ise soğuk su ile tampon yapınız. Kurumuş lekeyi çıkartmak zordur. Uzman bir temizlik şirketine başvurunuz.
Çamur: Kurumasını bekleyiniz, sonra elektrik süpürgesi ile süpürünüz.
Ciklet: Cikleti bir bıçakla alınız, perkloretilen ile tampon yapınız.
Çim, Yeşil Sebze, Çiçek: Beyaz ispirto ile ıslatarak siliniz.
Hardal, Mayonez, Ketçap: Önce % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su, sonra perlkloretilen ile siliniz. Gerekirse şampuanlayınız.
Kan: Soğuk su ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız. iz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su kullanınız.
Kusmuk, Çiş, Dışkı: Yarı yarıya su - sirke karışımı ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız, sonra şampuanlayınız.
Mercuro Krom: 1/3 beyaz ispirto, 2/3 su karışımı ile tampon yapınız.
Mobilya ve Yer Cilası: Saf alkol veya perkloretilen ile siliniz, sonra şampuanlayınız, hala iz varsa % 5 oranında amonyaklı su veya beyaz ispirto kullanınız.
Mum Parafin: Leke üzerine emici kurutma kağıdı koyup, ılık ütü geçiriniz. Perkloretilen ile tampon yapıp, şampuanlayınız.
Parfüm: Beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Reçel, Şurup, Meyva Suyu: Ilık su ile tampon yapınız, iz kalırsa tiner veya perkloretilen kullanınız.
Su: Emici beyaz bir bezle halı üzerindeki suyu mümkün olduğu kadar siliniz. Tamamen kuruduktan sonra şampuan veya beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Şarap, Limonata: Yarı yarıya su - sirke karışımı ile sildikten sonra şampuanlayınız.
Tendurdiyot: Saf amonyak ile tampon yapınız.
Tutkal, Vernik: Tiner veya perkloretilen ile sildikten sonra ılık su ile tampon yapınız veya şampuanlayınız.
Yumurta: % 5 amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Mürekkep: Kurutma kağıdı ile iyice kuruttuktan sonra % 30 beyaz ispirto % 70 su karışımı ile tamponlayıp,şampuanlayınız. Saf limon suyu da iyi sonuç verir.
Pas: % 3 oranında potasyum okselat ilave edilmiş su ile siliniz.
Salça, Sos, Tereyağı: Tiner veya perkloretilen ile tampon yaptıktan sonra şampuanlayınız. iz kalırsa % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.
Süt, Kakaolu Süt, Yoğurt: Şampuanlayınız, sonra % 5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile veya beyaz ispirto ile tampon yapınız. iz kalırsa tiner veya perkloretilen kullanınız.
Şeker: Ilık su ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Tırnak Cilası: Aseton ile tamponladıktan sonra şampuanlayınız.
Tükenmez Kalem: Perkloretilen veya beyaz ispirto ile siliniz.
Tavsiye edilen araçların temini
Amonyak: Eczanelerde satılır.
Ilık Su: 50 dereceden sıcak olmayan su.
Potasyum Okselat: Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur.
Şampuanlama: Marketlerde satılan halı şampuanı veya deterjan köpüğü ile, çok az su kullanarak ve yumuşak hareketlerle halıyı silmek.
Beyaz İspirto: Metil alkol, eczane ve marketlerde bulunur.
Perkloretilen: Kuru temizleme sıvısı. Kuru temizlemecilerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur.
Tampon Yapmak: Temiz bir bez, havlu veya kağıt havluyu birkaç kez katlayarak halının ıslak yerine koyup üzerine vurarak hatta kuvvetlice bastırarak kurutmak.
DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisindeki bu ürünleri hiçbir teknik destek almadan ve gerektiğinde hiçbir teknik makine kullanmadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmanızda sizlere ışık tutabilir.
ETİKETLER: HALI LEKE ÇIKARICI NEDİR,NASIL YAPILIR,HALI LEKE SÖKÜCÜ
FORMÜLÜ,FORMÜL,FORMÜLLERİ,HALI LEKE ÇIKAIRICI İMALATI,İMALAT YÖNTEM VE TEKNİKLERİ,DETERJAN NE DEMEK,DETERJAN İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN ÜRETİCİLERİ,DETERJAN NEDEN YAPILIR,DETERJAN BAŞLANGIÇ FORMÜLÜ,DETERJAN YAPMAK,TOZ DETERJAN İMALATI,SIVI DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN İÇERİĞİ,İÇERİK,DETERJAN BİLEŞİMİ,DETERJAN TERKİBİ,DETERJANIN YAPISI,DETERJAN NASIL KULALNILIR,NEDEN KULALNILIR,DETERJAN NEREDE KULLANILIR,DETERJANLAR,DETERJAN GÜVENLİK BİLGİ FORMU,DETERJAN ANALİZİ,DETERJAN ANALİZLERİ,DETERJAN SPESİFİKASYONU,DETERJAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ,DETERJAN MSDS,DETERJAN TEKNİK ŞARTNAMESİ,DETERJAN YAPILIŞI,DETERJAN ELDESİ,ELDE EDİLİŞİ.
DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...İÇERİKLERİ