HAM SABUNUN İŞLENMESİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / HAM SABUNUN İŞLENMESİ

PİŞİRME KAZANLARINDA ATIK YAĞIN SABUN HAMMADDESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ;

Piş

 

 

YARI MAMUL SABUNUN  SABUNA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ;

 

Sıvı halde depolara,katı halde külçe şeklinde stok deposuna  alınan sıvı atık yağdan elde edilen sabun hammaddesi tekrar ısıtılıp eritilerek pompalar vasıtası ile pişirme kazanlarına aktarılır.

Pişirme kazanlarına aktarılan malzeme 80 c dereceye kadar ısıtıldıktan sonra eğer ihtiyaç* varsa  hidrojen peroksit (perhidrol) belirli oranlarda kullanılır.
 

 

*İhtiyaç.. sabunun renginin durumuna göre..

Perhidrol;sabun su ile iyice seyreltildikten sonra sabun karıştırıcısı ile  karıştırtırken ve hava ile sabun kaynatılırken verilir perhidrol verimi bittikten sonra sabun altı suyu sabunun üstünden kazana verilir ve sabunun seyrek halden  pirinç tanesi kıvamına gelmesi sağlanır ,ve buhar ile kaynatılarak  dinlendirilir.Dinlenme esnasında sabun altına suyunu salar bu suya tekrar tuz ilavesi yapılarak ,dinlenmesi bittikten sonra seyreltilen sabunu toparlamak için kullanılır bu işlem bir iki sefer sabunun durumuna göre devam eder.Sabun altı suyu derecesi yeterli gradoya yükseldiğinde ve kazandaki sabunun durumuna göre sabun altı suyunun kostik derecesi ölçülür.Türk standartları enstitüsü şartlarını yakalayan kostik derecesinden sonra kazanın kaynatılması işlemi sona erdirilir ve  kazanın üstü örtülerek dinlendirilmeye bırakılır.

 

 

KAZANDAKİ SABUNUN SERGİYE  DÖKÜLMESİ VE İŞLENMESİ;

 

En az 12-14 saat dinlendirilen kazandaki sabun  kazanın altındaki vanalardan suyu  alındıktan sonra  el arabaları vasıtası ile sergiye düzgün bir şekilde dökülür.Sabun suyu ise diğer sabunların pişirilmesinde   kullanılmak üzere sabun suyu kuyularına yada deposuna nakil  edilir.İçindeki  özelliğini kaybeden  sabun altı suları, organize sanayi sitesinin yer altı şebekesine akıtılır. Sergide de 12-14 saat bekleyen sabunlar sertleştikten sonra belirli ebatlarda makinelerde işlenmek üzere kesilir.Makinelerde işlenen sabun sergiye serilir ve ambalajlanarak depoya yada satışa sevk edilir.


 

PİŞİRME KAZANLARINDA ATIK YAĞIN SABUN HAMMADDESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ;

Pişirme kazanlarına pompalar vasıtası ile taşınan atık yağlar  açık buhar verilerek kazanlarda ısıtılmaya başlanır.Isınan sıvı yağın  sabunlaşması için  içindeki yağ oranına göre kostik  ve tuzlu su ilavesi yapılarak sıvı yağın sabunlaşması tamamlanır.Artık bu sabunlaşma safhasından sonra sıvı yağ yarı mamul sabun yani sabun hammaddesi  özelliği kazanır.
 

 

YARI MAMUL SABUNUN PİŞİRME KAZANLARINDAN ALINMASI;

Sıvı yağ yarı mamul sabun özelliği kazandığı safhada  içine verilen tuz ve kostik in etkisi ile sıvı yağın bünyesinde bulunan su  açığa çıkar,yani yarı mamul sabunun altında bir miktar su bulunur ,bu su sabun altı suyu olarak tabir edilir.Sabun altı suyu pişirme kazanlarının altındaki vanalardan çekilerek tuzlu su kazanlarında tuz ilave edilerek bomesi (ºBé,grado) yükseltilir.Bomesi yükseltilen tuzlu su , yarı mamul sabunun üstünden tekrar kazana verilerek ,yarı mamul  sabun buhar  veya hava vasıtası ile kaynatılır. Bu işlem yarı mamul sabunun durumuna göre bir iki sefer tekrarlanabilir.
 

Eğer kıvama gelmiş yarı mamul sabun, sabun hammaddesi olarak stok yapılacak ise;

Sıvı olarak depolara ,kazanın altından pompalar vasıtası ile çekilerek nakil yapılır Yada 12-14 saat arasında kazanda dinlendirilerek faz ayrımı ile kazanın altındaki suyu, sabun altı suyu depolarına çekilerek üst kısımda oluşan yarı mamül sabun sergiye el arabaları vasıtası ile dökülür.Sergiye dökülen sıvı yarı mamul sabun 4-5 saat gibi bir sürede sertleşerek ,standart ebatlarda istif yapılaması için kesilir.Stok deposuna, sabun imalatında kullanılmak üzere istiflenir.
 

Bir seçenekte  yarı mamul sabunun sıvı halde sabun pişirme kazanlarına direkt pompalar vasıtası ile basılması veya bulunduğu kazanda sabuna dönüştürülmesidir.

Her şartta yarı mamul sabunun altında bulunan sabun altı suyu diye belirttiğimiz su depolara alınır,çünkü bu suyun içindeki tuz ve sodyum hidroksit diğer partide gelen bitkisel sıvı yağın sabunlaşmasında kullanılmaktadır.

 

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisindeki bu ürünleri hiçbir teknik destek almadan ve gerektiğinde hiçbir teknik makine kullanmadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmanızda sizlere ışık tutabilir.


ETİKETLER: SABUN NEDİR,NASIL ÜRETİLİR,SABUN YAPIMI,YAPILIŞI,SABUN FORMÜLÜ,FORMÜL,FORMÜLLERİ,SABUN İMALATI,İMALAT YÖNTEM VE TEKNİKLERİ,SABUNUN PAZAR PAYI,SABUN KİMYASALLARI,DETERJAN NE DEMEK,DETERJAN İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN ÜRETİCİLERİ,DETERJAN NEDEN YAPILIR,DETERJAN BAŞLANGIÇ FORMÜLÜ,DETERJAN YAPMAK,TOZ DETERJAN İMALATI,SIVI DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN İÇERİĞİ,İÇERİK,DETERJAN BİLEŞİMİ,DETERJAN TERKİBİ,DETERJANIN YAPISI,DETERJAN NASIL KULALNILIR,NEDEN KULALNILIR,DETERJAN NEREDE KULLANILIR,DETERJANLAR,DETERJAN GÜVENLİK BİLGİ FORMU,DETERJAN ANALİZİ,DETERJAN ANALİZLERİ,DETERJAN SPESİFİKASYONU,DETERJAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ,DETERJAN MSDS,DETERJAN TEKNİK ŞARTNAMESİ,DETERJAN YAPILIŞI,DETERJAN ELDESİ,ELDE EDİLİŞİ.


 

DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...İÇERİKLERİ
 

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİENDÜSTRİYEL DETERJAN ANSİKLOPEDİSİDETERJAN HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ


DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...VİDEOLARI









SOLVER KİMYA