MAKALELER / KİMYASAL GÜBRELER VE İMALAT FORMÜLLERİ.
Gübreler içerisinde en sıklıkla kullanılan çeşit, kimyevi gübrelerdir. Gübre bayilerinde satılan kimyevi gübreler, bileşiminde bir veya birden fazla kimyevi bitki besin maddesini bir arada bulundurur. Organik gübrelerden farklı olarak suda hızlı ve kolayca çözülürler.
KİMYEVİ GÜBRE ÇEŞİTLERİ
Kimyevi ticari gübreler içerdikleri besin maddelerine göre;
Azotlu,
Fosforlu,
Potasyumlu,
Kompoze olarak dört ana gruba ayrılırlar.
AZOTLU KİMYEVİ GÜBRELER
Amonyum Sülfat, Amonyum Nitrat, Potasyum nitrat ve Üre’dir.
Amonyum Sülfat:
Amonyum sülfat beyaz renkli ve toz şekere benzediği için halk arasında Şeker Gübre olarak da adlandırılır. Kimi zaman açık yeşil, açık mavi veya grimsi yeşil renklerde de olabilir. Bileşiminde %21 Azot bulunan Amonyum Sülfat, asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre kullanılırsa, asitleme yapabilir. Bu nedenle Amonyum sülfat yerine Amonyum Nitrat kullanılmalıdır.
Amonyum Nitrat:
Amonyum nitrat, kireç ihtiva eder ve 100 kilosunda 20 ile 26 kg arasında saf azot vardır.
Üre:
Azotlu kimyevi gübrelerden Üre içerisinde en fazla Azot bulunduran gübredir. 100 kg da 45 ile 46 kg saf Azot bulunur. Suda tamamen erir ve beyaz renkli, yuvarlak tanelidir. Üre bütün bitkilere rahatlıkla uygulanır. Sonbahar, ilkbahar taban gübrelemelerinde, bitkinin gelişme dönemlerinde de kullanılabilir. Ürenin fazla verilmesi gerektiği durumlarda, verilecek miktar birkaç dozlamaya bölünerek uygulanmalıdır.
FOSFORLU KİMYEVİ GÜBRELER
Süper fosfat ve Triple Süper fosfat olarak iki çeşittir.
Süper fosfat:
Süper fosfat tane halinde ve granül grünümündedir. Açık gri veya boz renkli olan süper fosfat içerisinde %16 ile 18 oranında suda eriyebilen Fosfor asiti vardır.
Triple Süperfosfat:
Fosforlu gübrenin diğer bir çeşidi de Triple Süper fosfattır. 100 kg da 43 ile 46 kg arasında Fosfor asiti vardır. Kirli veya veya gri granül halindedir. Uzun süre rutubetli yerlerde saklanırsa su alarak topaklaşır ve sertleşir. Eğer topaklaşırsa bu kesekler kırılarak kullanılabilir.
POTASYUMLU KİMYEVİ GÜBRELER
Potasyum Sülfat ve Potasyum Nitrat olmak üzere iki çeşittir.
Ülkemiz toprakları genelde potasyum bakımından yeterli durumda olduğundan, potaslı gübre tüketimi de sınırlıdır. Potasyum Sülfat %48 ile 52 oranında Potasyum bitki besin elementi içerir. Potasyum Nitrat ise %46 oranında Potasyum bitki besin elementi içermektedir.
Potasyumlu kimyevi gübreleri ancak, toprak analizi yaptırıldıktan sonra alınan tahlil sonuçlarına göre ihtiyaç olan yerlerde, uygun miktarda kullanılmalıdır. Aşırı kullanım toprakta Potasyum birikimine yol açar.
KOMPOZE KİMYEVİ GÜBRELER
Kompoze gübreler birden fazla bitki besin maddesini bir arada bulundururlar. Kompoze gübrenin içerisindeki bitki besin maddeleri azot, fosfor, potasyumdur. Bunlar sırasına göre: % olarak ifade edilir.
Örneğin:15-15-15 terkibindeki bir kompoze gübrenin 100 kilogramında; 15 kilo saf azot, 15 kilo fosfor, 15 kiloda potasyumoksit var demektir.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
SOLVER KİMYA