KORUNGA KÖK KURDU VE ZARARLARI..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / KORUNGA KÖK KURDU VE ZARARLARI..MÜCADELESİ..

 

 korunga kök kurdu ile ilgili görsel sonucuKORUNGA KÖK KURDU VE ÖZELLİKLERİ

Dİşi ve erkek kelebeklerin dış görünüşü birbirinden farklıdır. Dişi kelebeğin vücudu daha iri olup, parlak metalik siyah renktedir. Kanat açıklığı 12.5-17.0 mm'dir. Erkek kelebeğin vücudu dar olup, siyah soluk renktedir. Kanat açıklığı 17.0-24.5 mm'dir.

Dişilerde antenin kaideden itibaren 2/3'ü turuncu, geri kalan kısmı kahverengimsi siyahtır. Erkekte ise anten kahverengimsi siyah olup, uc kısmına yakın yerde sarımsı bir alan bulunur. Erkek kelebek, antenin her segmentinde parlak koyu kahverengi kılların bulunması ile dişilerden kolayca ayrılır.

Yumurta, siyahımsı renkte olup, basık ve oval biçimdedir. Yumurtanın uzunluğu 0.6-0.7 mm, genişliği 0.4-0.5 mm'dir.

Yumurtadan çıkan larvanın vücudu saydam beyaz renktedir. Vücut uzunluğu 1.0­1.63 mm'dir. Larvanın vücudu üzerinde beyaz parlak tüyler bulunur. Baş kahverenklidir. Olgun larva krem renginde ve tüylü olup, ortalama 20 (17.0-24.5) cm boyundadır.

Pupa, mumya tipinde ve başlangıçta beyazımsı renkte olup, daha sonra yavaş yavaş rengi değişerek açık kahverengine dönüşür.

Temmuz başlarında çıkış yapan ve çiftleşen dişiler, yumurtalarını korunga yaprağının alt yüzeyine, çiçeğe, biçilmiş kuru sapların üzerine tek tek veya gruplar halinde bırakırlar. Yaklaşık 10 gün sonra yumurtadan çıkan larvalar bitki yüzeyinde kökboğazına doğru hareketlenir. Daha sonra bitkideki bir yarık veya çatlak vasıtasıyla kök içine girip, pislikleriyle giriş yerini kapatır. Bazı larvalar bitkinin kökboğazında ana kökte bulunan tomurcukların içine girerler, burada bir süre beslenen larvalar daha sonra köke geçerek bitki kökünün kabuk kısmında beslenirler ve büyüdükçe kökün öz kısmına geçerler. Kök içinde beslenen larvalar, sıcaklığın değişmesiyle birlikte kışı geçirmek için önce kendilerine kök içinde bir galeri açıp, sonra üzerini kahverengimsi pislikleriyle örterek bir kışlık kokon örer.

Larva pupa olmadan önce sarımsı bir renk alır. Vücudu kısalarak birkaç gün hareketsiz kalır. Bu sürenin sonunda prepupanın baş kapsülü yarılarak beyazımsı renkte olan yeni pupa görülür. Pupa rengi zamanla değişerek açık kahverengine dönüşür. Yılda 1 döl verir.

 

 korunga kök kurdu ile ilgili görsel sonucuKORUNGA KÖK KURDU VE DAVRANIŞLARI

Yumurtadan çıkan larvalar bitkinin kökboğazına yakın yerde bulunup, kabukaltında beslenmektedir. Daha sonra bitkinin dip kısmına doğru ilerleyerek bitki köklerinin öz kısmında yaşamına devam eder. Birinci yılda larva tarafından zarara uğrayan bitkilerin yaprakları sararmakta ve kıvrılıp katlanarak tabana doğru yayılmaktadır. İkinci ve üçüncü yılda da zarar gören bitkiler ise tamamen tahrip olup ölürler Böyle bitkilerde topraktaki kök kısmının hemen hemen yok olduğu ve çekildiğinde bitkinin gövdeden koptuğu görülmüştür.

Zararlının yoğun olduğu yerlerde korunga alanlarının ekimden 2-3 yıl sonra erken sökümüne neden olmaktadır.

Ülkemizde korunga yetiştiriciliği yapılan yerlerde görülmektedir.

 

 KORUNGA KÖK KURDU İLE KÜLTÜREL MÜCADELE

Etkili bir kültürel önlemi ve kimyasal mücadele yöntemi bulunmamaktadır.
 

KORUNGA KÖK KURDU İÇİN TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE

Etkili bir kültürel önlemi ve kimyasal mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

 

 KORUNGA KÖK KURTLARI İÇİN TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Etkili bir kültürel önlemi ve kimyasal mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






SOLVER KİMYA