LAHANA GAL BÖCEĞİ..ZARARLILAR..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / LAHANA GAL BÖCEĞİ..ZARARLILAR..MÜCADELESİ..

 

 

ÖZELLİKLERİ

Ergini hortumlu böceklerden olan Lahana gal böceği 3 - 4 mm boyundadır. Mat siyah renkli olup, sırt kısmı kül rengi esmerimsi pulcuklarla, yan kısmı sarmışı pulcuk-larla örtülüdür. Bacakları vücutlarından daha koyu siyahtır.

Yumurtası parlak krem renkli, oval şekildedir. Yumurtalar bitki cinsine, gelişme durumuna ve toprak yapısına bağlı olarak ana ve yan köklere, kök boğazına, kök çevresindeki toprağa bırakılır.

Larvası yumurtadan yeni çıktığında beyaz, krem renginde, bazen de kırmızımtırak renktedir. Baş esmerdir. Olgun larva 6 mm boyundadır, galerinin içinde bulunurlar.

Pupası toprakta 5-6 mm'lik toprak kokonlar içinde bulunur. Açık krem renginde serbest pupadır.

Lahana gal böceğinin erginleri nisan ayından itibaren çıkmaya başlarlar. Bu devrede yabani Cruciferae ile beslenirler. Lahana ve karnabaharların dikiminden sonra yumurta bırakmaya başlarlar. Zararlının yaşamı oldukça karışık olup farklılıklar göstermektedir. Erken bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar gelişmelerini tamamlayarak haziranda ergin haline gelmelerine karşın, geç konan yumurtalardan çıkan larvalar gelişmelerini gelecek yılın başında tamamlamaktadırlar. Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 6 - 13 gün içinde açılırlar. Çıkan larvalar bitki dokusuyla beslenmeye başlarlar. İlk devrelerde bulaşık bitkiyi sağlamdan ayırmak imkansızdır. Fakat larva geliştikçe salgıladığı maddeler sonucu kök boğazında irili ufaklı galler oluşur. Gal oluştukça larva bunun içini çevreleyen dokuları yiyerek beslenir. Gelişmesi sırasında 3 larva dönemi geçirir. Büyümesi tamamlanan larva, içinde bulunduğu galin çeperini delerek toprağa geçer. Toprak yapısına göre 2 - 10 cm derinlikte toprak zerrelerini birleştirerek yaptığı koza içinde pupa olur. Pupa süresi ekolojik koşullara göre çok farklılık gösterir.

Lahana gal böceği erginleri Marmara Bölgesinde mayıs sonu ve hazirandan itibaren ekime kadar olan sürede yazlamaya çekilirler. Zararlı aynı bölgede yılda tek döl vermektedir.

 

 DAVRANIŞLARI

Lahana gal böceğinin larvaları konukçu bitkilerin köklerinde urlar yapar. Urlar bezelye büyüklüğünde başlar, sonradan birleşerek kök boğazını tamamen sarabilir. Genç bitkilerde bulaşma gelişmeye mani olur. Lahana ve karnabahar baş bağlayamaz. Lahana baş yaprakları kırılır.

Erginler konukçularının yaprakları ve saplarıyla beslenirler. Fidelikte yaptıkları zarar önemli olabilir

Marmara Bölgesi yer yer bu zararlıyla bulaşık durumdadır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE METOTLARI

Lahana gal böceği Mücadelesinde en önemli rolü zararlıya karşı uygulanacak kültürel önlemler oynamaktadır. Bunlar da şöyle sıralanabilir

Lahana ve karnabaharlarda baş kesiminden sonra tarlada bırakılan kökler sökülerek yok edilmelidir.

Bulaşık arazilerde ekim nöbeti yaparak lahana, karnabahar ve turp üst üste aynı tarlaya dikmemelidir.

Tarla derin işlenmeli, gübreleme, sulama ve bakım işlerine özen gösterilerek bitkilerin kuvvetli gelişmesi sağlanmalıdır

Fidelerin tarlaya şaşirtilmasi sırasında az gelişmiş, üzerinde zararlıyla bulaşma belirtisi olan fidelerin dikilmesinden kaçınılmalıdır.

Larvalar neme karşı çok hassastırlar. Tamamen veya kısmen hasat edilmiş tarlaları sulamak, pupa olmak üzere toprağa geçmiş larvaları tamamen öldürür.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE

Kimyasal Mücadelesi yoktur.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Kimyasal Mücadelesi yoktur.

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






SOLVER KİMYA