LAHANA GÖBEK KURDU..LAHANA ZARARLILARI..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / LAHANA GÖBEK KURDU..LAHANA ZARARLILARI..MÜCADELESİ..

 

 ÖZELLİKLERİ

Ergin grimsi - sarı, kahve renkli, ortalama 6-8 mm uzunluğundadır. Kanat açıklığı 21-15 mm dir. Ön kanatlar dalgalı renkte, üzerinde açık kahve renkli lekeler bulunur. Arka kanat düz bej rengindedir. Yumurta inci tanesi gibi parlak beyazdır. Açılmaya yakın pembemsi bir renk alır. Yumurtadan yeni çıkan larva krem rengindedir. 4 ve 5. dönemde larvalar pembemsi - krem rengini alır. Olgun larvarının uzunluğu 9-15 mrn dir. Başlangıçta açık sarı renkte olan pupanın boyu 7 - 9 mm arasında değişir. Pupa rengi daha sonra koyulaşarak açık kahverengine döner.

Lahana göbek kurdunun gerçek bir kışlaması yoktur. Kış aylarında yumurta hariç zararlının her dönemine rastlamak mümkündür. Sadece aktiviteleri azalır. Erginler pupadan çıktıktan bir müddet sonra çiftleşerek yumurtalarını genç lahana ve karnabahar bitkilerinin kök ile gövde arasına, bazen yapraklara tek tek veya guruplar halinde bırakırlar. Ergin dişi ömrü boyunca ortalama 153 adet yumurta bırakır. Ergin ömrü 1-10 gün arasında değişir. Yumurta açılım süresi 1- 3 gün arasında değişmektedir. Yumurtadan yeni çıkan larva bir müddet yaprağın üst yüzeyinde beslenir, sonra tünel açarak epidermis arasına girer. Larva genellikle açmış olduğu galerinin içinde ve galeri ağzında artıklar bırakır. Larva galeri girişinde çıkardığı pislikleri ağzından çıkardığı ipliklerle bağlar. Ağımsı bir görünüm meydana gelir. Zararlının bu tipik hali kolayca fark edilebilir. Larva gelişmesini 9-13 gün sonra tamamlar. Gelişmesini tamamlayan larva bitkiyi terk ederek bitkinin kök boğazı etrafında toprağın 2 - 3 cm derinliğinde pupa olur. Pupa süresi 2-10 gün arasında değişmektedir.

Akdeniz bölgesinde yılda 5 döl vermektedir. Bir dölünün gelişme süresi 17-31 gün arasında değişmektedir (27 °C de).

 

lahana göbek kurdu ile ilgili görsel sonucu DAVRANIŞLARI

Yumurtadan çıkan larva bir müddet bulunduğu yerde beslendikten sonra gövde ve yaprak sapı içine girerek beslenir. En önemli zarar larvanın bitkinin büyüme noktasında bulunduğu zaman meydana gelir. Bitki gelişemez yan dallar vererek çatallanır. Baş bağlayamaz. Ancak küçük, pazar değeri düşük lahanalar oluşur. Karnabaharda zarar daha çok önemlidir. Bazen karnabahar bitkisi hiç baş bağlayamaz. Larvanın genç bitkideki zararı daha fazladır. Özellikle fideliklerde beslenme sonucu genç bitkiler 3 - 4 yapraklı dönemde kuruyarak ölür. Genellikle zarar görmüş bitkide cüceleşme, zayıflama ve gelişme geriliği sağlıklı bir bitki ile kıyaslanınca hemen fark edilebilir. Lahana ve karnabahar ekilisi yapılan illerde zararlı bulunmaktadır. En fazla yayılış % 1-89 yayılış oranı ile Adana ve İçel illerindedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tarladaki kurumuş, çürümüş, lahana, karnabahar gibi cruiciferae bitkileri toplanıp yok edilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELE

Fidelik ve tarla kontrollerinde zarar görmüş bitki görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanır. İlk ilaçlamadan 10 gün sonra 2. bir ilaçlama yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

İlaçlama günün erken saatlerinde yapılmalı, lahana gibi yaprağı kaygan bitkilerde ilacın iyi tutunması için ilaçlı suyun içine yapıştırıcı ( Örn.: Şeker gibi) maddeler ilave edilmelidir.
 

ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bacillus thuringiensis 16000 IU/mg WP 75 g/da
Chlorpyrifos Ethyl 480 g/l EC 200 ml/da
Fenthion 525 g/l EC 150 ml/da
Pirimiphos Methyl 500 g/l EC 150 ml/da
Quinalphos 250 g/l EC 200 ml/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






SOLVER KİMYA