LAHANA GÜVESİ..ZARARLILARI..MÜCADELE YÖNTEMLERİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / LAHANA GÜVESİ..ZARARLILARI..MÜCADELE YÖNTEMLERİ..

 

 

 ÖZELLİKLERİ

Ergin erkekte ön kanatlar siyahımsı-gri renkte, stigma belirgin böbrek şeklinde, beyaz noktalarla çevrili, arka kanat hafif kahverengimsi soluk siyah, dış kenar boyunca koyu renkli bacaklarda ön tibia'da tipik, hafifçe eğri ve sivri uçlu diken mevcut, anten her iki cinsiyette iplik formunda, erkekte kirpikli görünümde, toraks dorsalde hafif kabarıktır. Kanat açıklığı erkekte 38-40 mm. olup, dişi erkekten biraz daha büyüktür.

Yumurta yarım küre şeklinde, tabanı yassı, dış yüzeyi dilimli görünüşe sahip 0.60­0.65 mm. Çapındadır.

Yumurtadan yeni çıkan larva beyaz soluk sarı renkte, parlak siyah başlı, anal plaka belirgindir. Olgun larva değişen renklerde olup soluk yeşilden zeytin yeşili, siyah ve pembe tonda grimsi renktedir. Sırt kısmında (Yeşil renkli olanlar hariç) sırta yakın hemen yan taraflarda uzunlamasına siyah kalın çizgilere sahiptirler. Olgun larva 21-25 mm boyda olup 5 larva dönemi geçirmektedir.

Yeni oluşmuş pupa soluk kahverenginde, ergin çıkmadan önce erguvani kahverengi renkte, boyu 17-22 mm civarındadır.

Zararlı kışı toprakta pupa döneminde geçirmektedir. İlkbahar da Karadeniz bölgesinde kelebek çıkışları Nisan ayı sonlarında ve kademeli olmaktadır. Dişiler yumurtalarını bitkilere 25-35 adetlik kümeler halinde bırakmaktadır. Bir dişi yaşamı süresince en fazla 1540 adet yumurta bırakmaktadır.

Yumurtalar 10-12 günde açılmaktadır. Çıkan 1. dönem larvalar yumurta kümesinin etrafında toplu olarak beslenmekte, genç larvalar yaprağın alt yüzeyinde beslen­mektedir. Dördüncü ve son dönem larvalar dağılmakta yaprağın dibine doğru ilerlemektedir. Larva dönemi süresi sıcaklığa bağlı olarak 3?4 haftada tamam­lanmaktadır. 5 larva dönemi geçirmektedir. Olgun larva toprakta 5-6 derinlikte pupa olmaktadır. Pupaların bir kısmı yazlamaya ihtiyaç gösterdiğinden birinci döl mayıs-haziran, ikinci döl eylül-kasım ayları arasında tamamlanmaktadır. Karadeniz sahil koşullarında 2 döl vermektedir.

 

 DAVRANIŞLARI

Zararlı, lahana bitkisinde Özellikle göbek kısmında, karnabaharın çiçek ve yapraklarında beslenmekte ve dışkıları ile bitkiyi kirletmektedir.

Zararlı Erzurum, Tekirdağ ve Samsun'da Cruciferlerde önemli oranda zarar yapabilmektedir. Ankara'da şeker pancarında da beslendiği kaydedilmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE METOTLARI

Yumurtaları ve toplu halde beslenen erken dönemdeki larvaları toplanarak tarladan uzaklaştırılır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELESİ

Lahana yaprağının kaygan olması nedeni ile, eğer ilacın kendi yapısında yapıştırıcı madde yoksa, ilacın iyi tutunması için ilaçlı suyun içine şeker veya hazır yapıştırıcı preparatlar ilave edilir. Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Ergin çıkışları görüldükten sonra tarlada tesadüfi olarak 50-100 bitki kontrol edilerek yumurta ve larva aranır. 100 bitkide 5 tanesi bulaşık olursa kimyasal mücadele uygulanır.

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






SOLVER KİMYA