LASTİK KULLANIM BİLGİLERİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / LASTİK KULLANIM BİLGİLERİ

Lastik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar :

* Bozuk zeminde yüksek hız yapılmaması.

* Araca uygun olmayan yüklemeden kaçınılması.

* Lastiklerin mümkünse her kullanımdan önce kontrol edilmesi, lastiğe batan herhangi bir yabancı maddeden arındırılması.

* Ağır yükle yüksek sürat yapılmaması.

* Lastik imalinde kullanılan karışımların kimyasal yapısının zaman içerisinde değişmesinin yanı sıra havadaki ozon, Güneş ve florasan ışığı gibi dış etkenlerin etkisiyle uzun dönemde lastiğin mekanik özelliklerinde bir azalma olacağından, üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen iç ve dış lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması eğer üzerinde çatlağa benzer yoğun çizgiler oluşmuşsa söz konusu lastiğin kullanılmaması.



(Üretim tarihi lastiğin üzerinde genellikle bir grub harf ve rakam demeti şeklinde verilir Örneğin  CX9P  32Y  4400 gibi. Burada üretim tarihi 4400 rakamı olup son iki rakam 2000 yılını, ilk iki rakam 2000 yılının 44. haftasını ifade etmektedir.)

* Bijon somunlarının sıkılılığının düzenli olarak kontrol edilmesi.

* Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantların kullanılması.

* Hasar görmüş veya herhangi bir nedenden dolayı hava basıncı çok azalmış olan lastikle, sürüşe devam edilmemesi.

* Orjinal lastiğin yük taşıma ve hız sınırının altındaki yük ve hız sınırı değerlerine sahip olan lastiklerin kullanılmaması (Aşağıda yük ve hız endeksleri tabloları verilmiştir.)

* Lastik şişirme basınçlarının haftada bir lastik soğukken kontrol edilmesi, basınç düşmüşse, uygun seviyeye getirilmesi. Lastiğe araç katalogunda belirtilen hava basıncının uygulanması.

* Aracı sürerken zemindeki çukur ve tümseklere dikkat edilmesi.

* Ani ve sert frenden kaçınılması.

* Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerinin hiçbir şekilde geçilmemesi
* Aracın dört lastiğinin de aynı,  yapı ve desende olması.

* Söküp takma işlemini mutlaka otomatik makinelerle yapılması, bu esnada arap sabunu ve benzeri kaydırıcı maddelerin kullanılması (Petrol, petrol ürünleri, deterjan vb kimyasallar kaydırıcı madde olarak kullanılmamalıdır.)



* Aracın mekanik düzenleri belirli aralıklarla kontrolden geçirilmelidir. Yeni lastik kullanılmış lastik ile yan yana takılmamalıdır. Aracın çalıştığı yol ve zemin tipine uygun yapıda ve sırt desenindeki lastiklerin seçilmesi gerekir.

* Lastiklerinizi taş,metal, cam, ve benzeri cisimler ile kaldırım kenarlarına ve kesici yüzeylere sürtmekten kaçınınız.

* Yollarda olabilecek kasis ve çukurlara yavaş giriniz.

* Lastiklerinizin Petrol ve petrol türevleri ve  kimyasal maddeler ile temas etmesini engelleyiniz.

* Lastiklerinizin diş derinlikleri emniyet sınırına ( Binek grubu için yaklaşık 1,6  mm., kamyonet ve kamyon grubu için 3 mm.' dir ) gelmiş ise lastiklerinizin mutlaka yenisi ile değiştiriniz.

* Kış Mevsimi için üretilen özel kış lastiklerinin hız sınırı, orjinal lastiğin hız sınırından düşük olabileceğinden kış mevsimi dışında kullanılmaya devam edilmesi halinde hız sınırınızı bu lastiğe göre ayarlayınız.Ayrıca  kış lastiklerinin  sıcak havalarda kullanılması lastiğin ömrü ve kullanım konforu açısından sorunlar  çıkarabilir.

Unutmayınız ki ! Bu kılavuzda yer alan bilgiler genel mahiyette bilgilerdir. İhtiyaç duyulabilecek ilave bilgiler için Şirketimize başvurunuz.
Lastikler aracınızın yol ile temasını sağlayan ve aracınızın motorundan aldığı gücü yola
aktaran  en önemli aktarma organı olup, can ve mal güvenliğiniz açısından yukarıdaki bilgilere uyulması gerekir.
Bu hususlara uyulmaması sonucu oluşabilecek sorunlar lastiklerin  garanti kapsamı dışında kalmasına sebep olur.
                                                 


  Herhangi bir oto bakım ürünleri üretmek istediğinizde ve bu konuda bir kaynak arandığında OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.
OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce oto bakım ürünlerine ait ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT YÖNTEMLERİ mevcuttur.
OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce oto bakım ürünlerini hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destrek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok rahat kullanabileceği ve herkesin çok kolay anlayabileceği sade bir dille yazılmıştır.
OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmada sizlere öncülük edebilir.
 
SOLVER KİMYA