MADENİ YAĞ NASIL YAPILIR..ÜRETİM FORRMÜLLERİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MADENİ YAĞ NASIL YAPILIR..ÜRETİM FORRMÜLLERİ.

 

Hareket halindeki iki katı cismin birbirine temas etmesi sonucunda sürtünme ve aşınma meydana gelir.Madeni yağlar,  bu iki cisim arasında koruyucu film tabakası oluşturarak,sürtünmeden doğan aşınmaları en aza indirir.Ayrıca,gerçekleştirdikleri soğutma,korozyona karşı koruma,taşıyıcılık,temizleme ve sızdırmak görevleriyle ekipman kullanım ömürlerini uzatır.

Madeni yağlar,doğal veya sentetik esaslı baz yağlarakullanım yerine bağlı özellikler,dayanım,zor şartlarda ekstra yağlayıcılık özelliği,ekstra soğutma ve benzeri ilave kimyasal ve fiziksel özellikler kazandırmak amacıyla kullanılan performans katıklarının ilave edilmesiyle elde edilir.

Madeni Yağları orjinlerine ve kimyasal yapılarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür.

I.Doğal Yağlar: Bitkisel,Hayvansal,Petrol Esaslı Yağlar (aromatik,alifatik,parafinik ve naftanik yağlar,karışık yağlar)

II.Sentetik Yağlar: Polialfaolefinler(PAO) , Dibazik Asit Esterler, Poliesterler, Alkillenmiş Aromatikler,Polialkilen Glikol(PAG) , Fosfat Esterleri.

Doğal yağlar sınıflandırlmasında yer alan bitkisel ve hayvansal yağlar günümüz yağlama teknolojisine ve yağlama ihtiyaçlarına cevap veremeyecek niteliktedir.Bu özellikleri karşılamak üzere petrol esaslı yağlar ve sentetik yağlar kullanılmaktadır.

Petrol esaslı baz yağlarda yaygın olarak kullanılan API ve ATIEL tarafından yapılan baz yağ sınıflaması aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

 

 



SOLVER KİMYA