MERCİMEK KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ..MÜCADELESİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MERCİMEK KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ..MÜCADELESİ.

mercimek kök boğazı çürüklüğü ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Hastalık etmeni fungus, tohumla taşınmakta ve toprağa düşen hastalıklı bitki artıkları üzerinde yıldan yıla canlılığını sürdürebilmektedir. Fungus bitkinin bütün organlarında zarar yaparak toprak üstü organlarda oluşan lezyonlar üzerinde ve yapay besi yerlerinde bol miktarda piknidyumlar oluşturmaktadır. Piknidyumlar basık küresel, ostiollu ve siyahımtırak renktedirler. Pikniosporlar renksiz, bölmesiz yada tek bölmelidir. Hastalık etmeni olumsuz çevre koşullarına karşı dayanıklı klamidosporlar da oluşturmaktadır.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık belirtileri, bitkinin her döneminde ve bütün organlarında kök, kök boğazı, gövde, dal, yaprak ve tohum kapsüllerinde görülür. Hastalık fide döneminde çökerten şeklinde de zarar yapar. Hastalık belirtileri genellikle dallanma noktasına yakın, bitki kök boğazım çepeçevre saran koyu kahverengi yada siyahımtırak renkli bir lezyon şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra çevre koşullan uygun olduğu zaman bu lezyon aşağı ve yukarıya doğru yayılır. Bazen hastalık bir veya birkaç dalda zarar yapar ve yanıklık şeklinde bir görünüm oluşturur .Özellikle tohum kapsülü ve yapraklarda görülen lezyonlar üzerinde topluiğne ucu büyüklüğünde siyahımtırak renkli piknidyumlar oluşur.

Hastalık özellikle üst üste mercimek ekimi yapılan ve münavebe uygulanmayan tarlalarda daha çok zarar yapmaktadır. Hastalığa erken dönemde yakalanmış bitkiler ve dallar ya tamamen erimekte yada çok düşük oranda ürün vermektedir. Hatta bazı üreticiler bu hastalığın zararından dolayı tarlalarını sürmek zorunda kalmaktadırlar.

Hastalık Güneydoğu Anadolu bölgesinde kırmızı mercimek yetiştirilen bütün alanlarda yaygın olarak görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

Temiz tohumluk kullanılmalı, bunun için hastalık görülmeyen tarlalardan tohumluk alınmalı,
Sık ekimden kaçınmalı, dekara 9 kg' dan fazla tohumluk ekilmemeli,
Aynı tarlaya üst üste mercimek yada diğer baklagiller ekilmemeli, özellikle hububat ile en az 2 yıllık bir ekim nöbeti uygulanmalı,
Mümkün olduğu kadar geç ekim yapılmalı (Sonbaharın ilk yağışlarından sonra tercihen Kasım ayının ikinci haftasında),
Hasattan sonra tarla derin sürülerek hastalıklı bitki artıkları toprağa gömülmeli,
Mercimek hasadı dane dökülmeyecek şekilde yapılmalı, münavebe bitkileri arasında kendiliğinden yetişen mercimekler yok edilmeli,
Sitona sp. zararının yoğun görüldüğü tarlalarda, bu zararlıya karşı mücadele yapılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELESİ

Tohumlar, ilaçlamadan önce 100 kg a 500 ml su düşecek şekilde hafifçe nemlendirilmeli ve önerilen dozda ilaçlar homojen bir şekilde tohuma karıştırılmalıdır. Bidonda yapılan ilaçlamalarda ilacın homojen dağılımını sağlamak için bidon 40-50 kez çevrilmelidir. Selektörde ilaçlamaya başlamadan önce, ilaçlama aygıtının tohuma gereken oranda ilaç verecek biçimde ayarlanmasına özen gösterilmelidir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Mercimekte kök boğazı çürüklüğü hastalığı ile ilaçlı mücadele tohum ilaçlamaları şeklinde yapılır ve koruyucu niteliktedir.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Benomyl % 50 WP 300 g/ 100 kg tohuma
Carbendazim % 50 WG 300 g/ 100 kg tohuma

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Mercimekte kök boğazı çürüklüğü nedir, mercimek kök boğazı çürüklüğü hastalığının zararı,zararları,mercimek kök boğazı çürüklüğü hastalığı ile mücadele,mücadelesi,mercimek kök boğazı çürüklüğü belirtisi,belirtileri,mercimekte kök boğazı çürüklüğü hastalığı ile kültürel mücadele, kimyasal mücadele,mercimek kök boğazı çürüklüğü hastalığı ile ilaçlı mücadele,tarım ilaçları,tarım ilaçları etken maddesi,etken maddeleri,zirai ilaçlar,mercimekte kök boğazı çürüklüğü hastalığı nasıl yok olur,mercimek hastalıkları,mercimek mantar hastalıkları, fungusitler,fungusit,mercimek kök boğazı çürüklüğü hastalığı tedavisi,mercimekte kök boğazı çürüklüğü hastalığı için ilaçlama,ilaçlama zamanı,mercimek besleme gübresi, gübreleri, mercimekte kullanılan gübreler, mercimekte kök boğazı çürüklüğü hastalığı neden olur,nasıl yok olur.


SOLVER KİMYA