MERCİMEK MİLDİYÖSÜ HASTALIĞI..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MERCİMEK MİLDİYÖSÜ HASTALIĞI..MÜCADELESİ..

mercimek mildiyösü ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Fungusun konidioforlan, yaprakların alt yüzünde, dikotom dallı, renksiz ve kalın zadıdır. Uçlarında limon şeklinde, ince zarlı, renksiz, 15-25 x 16-28 u büyüklüğünde konidiler bulunur.

P. lentis' in biyolojisi tam bilinmemekle birlikte hastalık Güneydoğu Anadolu bölgesinde sonbahar mevsiminin yağışlı geçmesi halinde Aralık ayının başında ortaya çıkmakta ve kış mevsimi boyunca, Mayıs ayına kadar zararı devam etmektedir. Fungus yaz mevsimini olumsuz koşullara dayanıklı oospor formu şeklinde toprağa düşen hastalıklı bitki artıkları üzerinde geçirmektedir. Hastalık ilk önce yeni çimlenen bitkilerin kotiledon yapraklarında görülmekte, daha sonra çevre koşulları, özellikle yağış uygun olduğu zaman üst yapraklara ve sürgünlere geçmektedir. Hastalıklı yaprakların alt yüzünde fungusun konidiofor ve konidiumlarından oluşan grimtırak kirli beyaz renkli bir fungal örtü oluşmaktadır. Sekonder enfeksiyonlar rüzgar ve yağmur vasıtasıyla bu konidiumlar ile olmaktadır. Epidemi için en uygun koşullar; mevsimin yağışlı, sıcaklığın 15°C ve orantılı nemin %90 ' m üzerinde olduğu koşullardır.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalığın ilk belirtileri genç fide döneminde kotiledon yaprakları üzerinde başlangıçta sarımtırak, daha sonra kahverengileşen lekeler halinde görülür. Hastalık sıcaklık ve yağış uygun olduğu zaman bitkinin üst yapraklarına doğru yayılarak yaprak yada yaprakçıkları ve yeni oluşan sürgünleri enfekte eder. Bu gibi durumlarda lokal ve sistemik enfeksiyonlar oluşur. Lokal enfeksiyonlarda yaprak yada yaprakçıklarda başlangıçta sarımtırak daha sonra kahverengi bir hal alan lekeler meydana gelir. Sistemik enfeksiyonlarda bitkinin tümünde bir veya bir kaç dalında; bodurlaşma, cüceleşme, sürgünlerde rozetleşme, klorotik donuk bir renk oluşumu şeklinde belirtiler meydana gelir. Hastalığa yakalanmış yaprakların alt yüzeyinde pamuksu pudra şeklinde fungusun konidium ve konidioforlanndan oluşan grim tırak kirli-beyaz renkli yoğun bir fungal örtü görülür.

Hastalığa şiddetli yakalanan bitkiler yada dallar tamamen ölür ve hiç ürün alınmaz. Bu hastalık Güneydoğu Anadolu bölgesinde kırmızı mercimek yetiştirilen tüm alanlarda yaygın olarak görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Hastalık görülmeyen tarlalardan tohumluk alınmalı
Sık ekimden kaçınmalı, dekara 9 kg' dan fazla tohumluk ekilmemeli
Hastalığa karşı dayanıklı olduğu belirlenen FLIP 8631 (ILL 6017), FLIP 84167 (ILL 5836) ve ILL 1939 mercimek çeşitleri yetiştirilmeli
Aynı tarlaya üst üste mercimek yada diğer baklagiller ekilmemeli, özellikle hububat ile en az 2 yıllık bir münavebe uygulanmalı
Mümkün olduğu kadar geç ekim yapılmalı (Sonbaharın ilk yağışlarından sonra tercihen Kasım ayının ikinci haftasında)
Hasattan sonra tarla derin sürülerek hastalıklı bitki artıkları toprağa gömülmeli
Hastalık etmeninin konukçuları olduğu için mercimek tarlalarında görülen koca fiğ ve yabani bezelye gibi baklagil bitkileri toplanarak yok edilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELE

Tohumlar, ilaçlamadan önce 100 kg'a 500 mi su düşecek şekilde hatifçe nemlendirilmeli ve önerilen dozda ilaçlar homojen bir şekilde tohuma karıştırılmalıdır. Bidonda yapılan ilaçlamalarda ilacın homojen dağılımını sağlamak için bidon 40-50 kez çevrilmelidir. Selektörde ilaçlamaya başlamadan önce, ilaçlama aygıtının tohuma gereken oranda ilaç verecek biçimde ayarlanmasına özen gösterilmelidir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Mercimeklerde mildiyö hastalığı ile ilaçlı mücadele tohum ilaçlaması şeklinde koruyucu olarak yapılır.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Metalaxyl % 35 WP 300 g / 100 kg tohuma

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Mercimek mildiyösü nedir, mercimek mildiyösü zararı,zaralrı,mercimek mildiyö ile mücadele,mücadelesi,mercimek mildiyösü belirtisi,belirtileri,mercimek mildiyösü ile kültürel mücadele,kimyasal mücadele,mercimek mildiyösü ilaçla mücadele,tarım ilaçları,tarım ilaçları etken maddesi,etken maddeleri,zirai ilaçlar,mercimek mildiyösü hastalığı nasıl yok olur,mercimek hastalıkları,mercimek mantar hatalıkları,fungusitler,fungusit,mercimek mildiyö hastalığı tedavisi,mercimekte mildiyö hastalığı için ilaçlama,ilaçlama zamanı,mercimek besleme gübresi,gübreleri,mercimekte kullanılan gübreler, mercimekte mildiyö hastalığı neden olur.


SOLVER KİMYA