MAKALELER / MERMERLERİN ÖZELLİKLERİ
Mermer Nedir?
Metamorfizma olayı sonucu kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimlere mermer denir. Mermerler bileşimlerinin %90-98’ini CaCo3(Kalsiyum Karbonat), küçük bir bölümünü ise MgCO3 (Magnezyum Karbonat) oluşturur. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir. Aynı zamanda az miktarda silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, fluorin ve organik maddeler bulunabilir.
Mermerlerin renkleri genellikle beyaz ve grimsidir, ancak bileşimlerin içindeki yabancı maddelerden ötürü pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş "Kalsit Kristalleri"nden oluştuğu görülür.Endüstriyel anlamda “mermer”; kesilip parlatılabilen her cins taş mermer olarak kabul edilmektedir.
Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o taşın mermer olarak kabul edilmesine kafi gelmektedir. Bunlardan granit, diyabaz, lösitli siyenit, fanolit ve serpantinler gibi magmadan türeyen kayaçlar da bu suretle mermer tanımının içine girmektedir.5 Haziran 2004 tarihli ve 25483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanununda Mermer; II. Grup madenler; Mermer, Dekoratif taşlar, Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar içerisinde yer
ETİKETLER :mermerin kimyasal özellikleri,mermerin kimyasal formülü, mermer renkleri, doğal mermerler,mermer yatakları, mermer ve dekoratif taşlar, mermer ve travertenler, mermer ve granitler, mermer ve kalkerler,mermer ve siyenitler, mermer ve andezitler, kalsit kristalleri, kalsiyum karbonat ve mermer, kalsiyum karbonat ve mermer.
YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİLERİ
SOLVER KİMYA