MAKALELER / ORGANİK TARIM..ORGANİK GÜBRELER..GÜBRE FORMÜLLERİ..
Bir tarafta her geçen gün hayatımız kolaylaştıran yeni teknolojiler, uzaklık farkını ortadan kaldıran kitle iletişim araçları, diğer tarafta yoğun çevre kirliliği, hızla azalan doğal kaynaklar. Bir yanda tek tuşla her türlü bilgiye kolay ulaşma imkanı, daha kısa zamanda daha hızlı üretimin cazibesi, öte yanda artan nüfus, yoğunlaşan şehirler ve gelecek için insanlığa sürekli uyarı veren bir dünya.
Bu ikilemler, bilim adamalarını, siyasetçileri çeşitli planlamalara, değişik projelere ve farklı yönelişlere itiyor. Bugün enerji kaynakları, doğal alanlar gibi her alanda arayış içinde olan insanlar, tarımsal üretimde de benzer bir arayış içine giriyor. Yüksek verim almak için tarım ilaçlarının ve gübrenin yoğun kullanılması, yanlış toprak işleme uygulamaları, kalıntı riski gibi faktörler, toprağın yapısının bozulmasına, tuzlanma, çoraklaşma gibi problemlerin doğmasına neden oluyor.
Organik tarım, ekolojik tarım ya da diğer bir değişle biyolojik tarım, insan ve doğa arasındaki dengeyi ön planda tutan alternatif bir üretim sisteminin adı. Organik tarımın insan sağlığına ve doğaya duyarlı olması ve kaybolmuş lezzetleri yeniden bulma çabası giderek daha fazla önem kazanmasına neden oluyor.
GÜBRE ANSİKLOPEDİLERİ
Dünyada her yıl çeşitli amaçlarla yaklaşık 3.7 milyon ton tarım ilacı kullanılıyor, buda tarım zararlılarının bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine ve her geçen yıl, daha büyük miktarlarda tarımilacı kullanılmasına yol açıyor. Bu kısır döngü, toprağı ve insan sağlığını her geçen gün daha büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor. Hasada yakın zamanlarda ilaçlanan ürünler, kimyasal kalıtı taşıdıklarından aktif zehirlenmelere yol açıyor, kanserojen etkiler yapıyor.
Ekolojik tarımın amacı, optimum toprak verimliliği, sağlıklı bir doğa ve kaliteli bir yaşamdır.
Bu yüzden neden organik tarım denildiğinde;
- toprak erozyonunun önlenmesi,
- su kalitesinin korunması,
- enerji tasarrufunun sağlanması,
- kimyasalların insan üzerindeki etkilerinin ortadan kaldırılması,
- ekolojik dengenin korunması,
- tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması,
- biyoçeşitliliğin arttırılması gibi faktörler karşımıza çıkıyor.
GÜBRE ANSİKLOPEDİLERİ
SOLVER KİMYA