Prebiyotikler Gıdalar Gerçekten Faydalı mı?
- Prebiyotik nedir?
Artık birçok ürünün prebiyotik katkılı olanını raflarda görür olduk. Ayrıca prebiyotik katkılı ürünler daha pahalı olduğu için insanların aklında “verdiğim para ne işe yarıyor ?” sorusu geliyor.
Bu sorunun cevabı için ilk olarak prebiyotik kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekiyor.
Bağırsaklarımızın yüzeyinde yararlı ve zararsız bir çok mikroorganizma yaşar. Tükettiğimiz prebiyotik gıdalar ile bağırsak sistemimizdeki yararlı bakterilerin çoğalması için gerekli olan besini sağlıyoruz. Bağırsağımızdaki yararlı bakterilerin artması, aynı ortamda bulunan zararlı bakterilerin zarar görmesine neden oluyor.
Peki bu olay nasıl gerçekleşiyor?
Bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler tüketmiş olduğumuz süt şekerini(laktoz) laktik asite parçalıyor ve ortamın asitliği yükseliyor. Bağırsağımızdaki yaralı mikroorganizmalar yüksek asitliğe dayanıklı olduğu için ortamdan etkilenmezken, zararlı mikroorganizmalar yüksek asitliğe dayanamadığı için ölüyorlar. Yapılan araştırmalarda prebiyotik gıdalar ile beslenen insanların dışkı miktarında bulunan zararlı mikroorganizmaların büyük oranlarda azaldığı gözlenmiştir.
- Prebiyotik ve Probiyotik arasındaki fark nedir?
Yukarda da bahsettiğim gibi insanların bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen liflere prebiyotik lifler demiştik. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara ise probiyotik diyoruz.
Yani probiyotikler bakteri, prebiyotikler ise bu yararlı bakterilerin besin kaynağı diyebiliriz.
- Prebiyotik Liflerin Faydaları
Prebiyotik lifler vicudumuzdan sindirilmeden atıldığı için gereksiz besinler olarak biliniyordu. Fakat yapılan araştırmalarda vicut için birçok faydası olduğu ortaya çıktı.
Vicudumuza sağladığı faydalardan bazıları,
Sindirim sistemini düzenliyor; Tükettiğimiz prebiyotik lifler midemizdeki su ile birleştiği anda prebiyotik lifler ortamdaki suyu kendilerine çekerek hacimlerini arttırırlar. Hacimlerin artması sonucu midede tokluk hissi oluşur. Ayrıca bağırsaklarımızdaki fekal hacmini arttırarak sindirimi hızlandıran bir etki gösterirler.
Kolesterolün düşmesini sağlar; Tüketmiş olduğumuz yağlı ürünlerdeki yağı kendilerine hapsederek dışkı olarak atılmasını sağlıyorlar. Yani yağların kandaki emilimini engelleyerek kandaki yağ oranının yükselmesine engel oldukları gibi, kandaki VLDL nin LDLye (kötü huylu kolesterol) çevrilmesini engelleyerek LDL miktarının yükselişini engelleyen bir etki gösterirler.
Yapılan araştımalarda günde 15 mg prebiyotik lif ile beslenen insanlarda 8 hafta sonunda %7 lik bir kolesterol düşüşü görülmüştür.
Kan şekerini dengeler; Şeker hastalarının kan şekerindeki ani yükselişler hastaları olumsuz yönde etkilemektedir. Prebiyotik lifler tüketmiş olduğumuz besinlerdeki glikozu absorbe ederek bağırsaklardan emilimini engellerler. Bu da kandaki ani şeker yükselişini engellemeye yardımcı olur.
Bağırsak kanserini engellemeye yardımcı olur; Yediğimiz gıdaların içersinde bulunan kanserojen maddeler prebiyotik lifler ile birleşerek kanserojen maddelerin seyrelmesini sağlayıp, bu zararlı maddelerin bağırsaktan geçişini hızlandırarak, bağırsağa temas süresini azaltırlar. Bu da bağırsak kanserini engellemeye yardımcı olan özellikleri arasındadır.
SOLVER KİMYA