MAKALELER / REÇEL, MARMELAT İMALATI(ÜRETİMİ)
REÇEL - MARMELAT :Reçel dar anlamda şeker ve şekerli mamuller sanayii; meyve ezmesi, pestiller, marmelatlar, reçeller grubunda da konserve sanayiinin dolayısıyla geniş anlamda tarıma dayalı sanayii içerisinde yer alır.
Türk standartları reçeli, “reçel yapmaya elverişli olgunlukta, sağlam, yıkanmış, sapları ve varsa çanak yapraklan ayıklanmış, gerektiğinde çekirdekleri çıkarılmış bütün, yarım veya daha küçük parçalar halindeki taze veya çeşitli metotlarla muhafaza edilmiş meyve, sebze ve reçel yapımına elverişli diğer ana maddelerle beyaz şeker (sakkaroz) ve katkı maddelerin ilavesiyle hazırlanan, ısıl işlem ile yeterli kıvama getirilmiş mamul" şeklinde geniş, ancak günümüz koşulları göz önüne alındığında sınırlayıcı bir şekilde tanımlamış.
Marmelat ise Türk Standartları'nda, "saplarından, yapraklarından, çekirdek ve parçalardan temizlenmiş, yıkanmış, sağlam ve olgun taze sebze ve meyvelerden elde edilen pulpun tatlandırıcı bir karbonhidrat ve bu standartta izin verilen katkı maddeleri ile tekniğine uygun ısı işlemi uygulanarak elde edilen ve sürülme kıvamında olan mamul” olarak tanımlanmış.
Türk Gıda Kodeksi Taslak Tebliği’ne göre reçel, "çeşitli meyvelerin bütün ve/veya pulplerinin şekerler, tatlandırıcılar ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde izin verilen katkılar kullanılarak uygun kıvamda hazırlanan gıda maddesi" olarak, marmelat ise “meyve veya sebzelerin pulpu veya püresi, meyve/sebze suyu konsantrelerinin biri veya karışımlarının şekerler, tatlandırıcılar ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde izin verilen katkılar kullanarak hazırlanan sürülebilir gıda maddesi" şeklinde tanımlanıyor.
Piyasada reçel ve marmelat; normal, düşük şekerli, light (diyabetliler için) olarak üretiliyor. Başlıca ticari ürün çeşitleri ise; vişne, çilek, kayısı, ahududu, incir, portakal ve gül.
SOLVER KİMYA