MAKALELER / SEBZELERDE TOHUM SİNEĞİ...İNSEKTİSİTLERLE MÜCADELESİ..
ÖZELLİKLERİ
Takriben 6 mm boyda gri renkte vücudu siyah kıllarla kaplı bir sinek olup, anten açık ve çıplaktır. Yumurtaları beyaz renkte 0.6 - 0.7 mm uzunluğunda 0.2 mm genişli-ğindedir. Larvalar fildişi renginde ön ve arka tarafları ince fıçı biçiminde 5-6 mm boydadır.
Bütün mevsim boyunca mevcut olan sinek uygun koşullar bulunduğunda aktif hale geçer. Bu, Ege ve Akdeniz Bölgesinde Mart ayının 2. yarısına rastlar. Sineğin pupadan çıkışı ile preovipozisyon arasındaki süre uzundur. Bu süre 10-18 gün arasında değişmektedir. Bu periyotta sinek çiçeklerle ve diğer tatlı maddelerle beslenir. Yeni sürülmüş ve sulanmış tarlalarda bulunur. Yumurtalarını bahçenin kenarlarına konan taze çiftlik gübrelerine, toprak çatlaklarına ve küçük toprak parçaları altına, bozulmuş organik materyallere ve bilhassa da çiftlik gübresi ile gübrelenmiş tohum yataklarına (Ocak) tek tek veya grup halinde bırakırlar. Inkubasyon süresi çok kısadır. 27°C' de l gündür. Sıcaklık azaldıkça süre uzar. 19°C' de 3 gün 7°C' de 8 gündür. Yumurtadan çıkan larvalar hemen toprak altına girer ve organik materyallerle beslenmeye başlar. Bu arada tohum yataklarında ve ocaklarda çimlenmekte olan tohumları arar. Genç fidelerin saplarında ve kotiledon yapraklarda beslenir. Toplam larva süresi sıcaklığa bağlı olarak değişir. 24 -25°C' de 8-11 gündür. Larva süresi boyunca 3 gömlek değiştirir. Gelişme tamamlanınca zarar verdiği bitkiyi terk eder ve toprağın 5 - 6 cm derinliğinde pupa olur. Pupa süresi 20°C' de 10 gündür. Sineklerin yumurta verimi düşüktür, bir dişi ömrü boyunca 40 - 50 adet yumurta bırakır.
Erkek sinekler ortalama 20 - 25 gün, dişiler 30 - 35 gün yaşarlar. Bir dölün tamamlanması için geçen süre sıcaklığa bağlı olarak değişir. Yumurtadan ergine 10°C de 35 gün ve 20°C' de 24-25 gün ve 25°C' de 16-17 gün olarak belirtilmiştir. Döl sayısı Akdeniz Bölgesinde yılda 3, Marmara Bölgesinde 4 olarak saptanmıştır. Zorunlu diapozu yoktur.
DAVRANIŞLARI
Erginler zararsızdır.Yumurtadan çıkan larvalar tohum yataklarında veya ocaklarda çimlenmekte olan kabak, kavun, hıyar ve fasulye gibi tohumların toprak içindeki gövde (Sak) de ve yeni teşekkül etmiş kotiledon yapraklarda galeriler açmak suretiyle beslenirler.
Bitkiler henüz çok genç olduklarından sararır ve kururlar. Ekonomik zararı turfandacılıkta önemlidir. Bazı yıllarda populasyonun çokluğu dolayısıyla ekim, dikim 1-2 defa tekrarlanmaktadır. Dolayısıyla mahsûl geç kalır, değer bakımından ekonomik zararı % 30 - 40 arasında değişmektedir. Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara bölgesinde yaygındır.
KÜLTÜREL MÜCADELESİ
Taze çiftlik gübresi yerine yanmış gübrenin kullanılması gerekir.
TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE YÖNTEMİ
Üç ayrı ilaçlama yöntemi vardır.
Tohum İlaçlaması : Ekimden önce 1 kg tohumu ıslatacak miktarda su içinde 1 ml Diazinon terkipli bir ilaç eritilerek, bu ilaçlı su ile tohum ilaçlanır, bir süre kurutulduktan sonra ekim yapılır.
Toprak İlaçlaması: Toprak ilaçlaması Endosülfan ve Trichlorfon terkipli bir preparatla hazırlanan ilaçlı su ile bitki diplerine Can suyu şeklinde verilerek yapılabilir. Bu ilaçlama dikim sırasında veya ilk enfeksiyonların görülmesinden sonra, hem fidelikte (tüplere), hem de tarlaya (ocaklara) uygulanabilir. Ancak her tüpe veya ocağa verilecek ilaçlı suyun miktarı, kök boğazı civarını ıslatacak şekilde kalibrasyonu yapılarak hesaplanır. Bu miktar tüpler için 150 ml civarındadır.
Yeşil aksam ilaçlaması : İlk enfeksiyon görülmesinden sonra fidelikte uygulanabilecek yöntemlerden biridir. Diazinon terkipli bir preparatla hazırlanan ilaçlı su ile bitkiler ve çadırın içi, plastik örtünün sathı dahil ilaçlanarak erginlerin ölmesi suretiyle enfeksiyon önlenebilir.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
Bir yıl önceden bulaşık olduğu bilinen sebze bahçelerinde ertesi yıl konukçularından biri ekilecekse ekimden önce ocaklar veya tohum yataklarının ilaçlanması yapılmalıdır. Tohum dikiminden sonra ocaklardaki fidelerde bulaşma varsa 100 ocaktan 1-3 ocakta larva veya fide sapında larva görüldüğünde ilaçlı mücadeleye geçilir.
ZİRAİ İLAÇLAR VE UYGULAMA REÇETELERİ.
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Diazinon 185 g/l | EC | 1 ml/1kg tohuma |
Diazinon 185 g/l | EC | 200 ml |
Endosulfan 360 g/l - %32,9 | EC/WP | 100 ml/g |
Trichlorfon %80 | SP | 300 g |
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
SOLVER KİMYA