ŞİFALI BİTKİLER VE FAYDALARI | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ŞİFALI BİTKİLER VE FAYDALARI

 

Anason (Pimpinella Anisum):Acı ve yakıcı tadı, kokusu sebebiyle tükürük ve mide ifrazatını çoğaltır, dolayısıyla iştah açar hazmı kolaylaştırır. Bağırsak gazı, spazmı ve sancılarını önler. Fazlası hafif sarhoşluk ve sonrada ağır uyku verir. Gaz şikayeti dolayısıyla uyuyamayan çocuklara, hem ağrıyı gidermek, hemde uyutmak maksadıyla anason çayı içirilmesi çok bilinen bir uygulamadır. Anason süt veren annelerde sütü arttırır. Aybaşını düzenler. Aybaşlarında ve hamilelik döneminde kullanılmaz. Sinirleri yatıştırır, migren ağrılarını giderir. Beyin yorgunluğunu giderir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Yaşlılarda göğüs sarkmasını önler. İdrar söktürür. Anason yağı vazelinle karıştırılarak vücut bitkilerine karşı kullanılır.

At Kuyruğu (Eguisetum Arvense)(Çam otu, Zemberek otu, Kırk kilit otu): Silicic asitin genel olarak vücudun direncini mikroplara karşı arttırdığı ileri sürülür. Bunun kanıtı olarak at kuyruğundan yapılan ilaçlar alındıktan sonra kandaki ak yuvarların geçici olarak yükselmesi gösterilir. İdrar söktürür. Karaciğer ve böbrek mesane ağrılarına, nefes darlığı ve öksürüğe karşı iyi gelir. At kuyruğunun en önemli etkisi genel metabolizmayı ve bağ dokusu direncini arttırmasıdır. Kronik ekzama, damar tıkanıklıklarını, mayasıl, düz tabanlık sebebiyle ağrılarda banyosu faydalıdır. Deri, tırnak ve saçları kuvvetlendirir.
Not: Normalin üzerindeki dozlar böbrekleri zedeler.

Avokado (Persea Gratissima): Böbrek taşlarını eritir. Tansiyon düşürür. Kabız yapıcıdır. Cinsi kudreti arttırır.

Ahududu Yaprağı (Rubus İdaeus) (Ağaç çileği, Dağ çileği): Kanı temizler. Terleterek vücutta bulunan zehirli maddelerin (toksin) atılmasını sağlar. İdrar söktürür. İshale iyi gelir. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihabını giderir. (Garagara) Ferahlatıcıdır. Gözleri kuvvetlendirir. Öksürüğü keser.

Ayı Üzümü (Aictostophilos Uva Ursi) (Trabzon sayı, Sapanca tavı):İshali keser. Böbrek taşlarını temizler. Kuvvet verir. Ateş düşürür. Prostat büyümesini önler. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Ada Çayı (Salvia Officinalis): Mikropların sebep olduğu gece terlemelerini keser. Ağız ve boğaz iltihabını önler, diş etlerini tedavi eder. Soğuk algınlığına ve sinir hastalıklarına, yorgunluğa iyi gelir. İshali ve kusmayı önler. Depresyon ve itremeler için faydalıdır. Astım sıkıntılarını giderir. Kan dolaşımını etkiler. Sinir gerilimine karşıdır. Direnç arttırıcıdır.



Akhuş Ağacı (Betula Ondula) (Kayın ağacı, Huş): Cild hastalıklarını tedavi eder. Saçları gürleştirir. Kepekleri giderir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek taşını atar. İdrar tutukluğunu açar. Üremi ve albümi de kullanılır. Romatizmal ağrıları giderir. Hiper tansiyona iyi gelir. Kalp çarpıntısına iyi gelir.

Altınotu (Ölmez Çiçek): Taşıdığı falaven glikozitleri sebebiyle idrar söktürücü olarak ve bu mekanizmaya uygun büyüklük ve yerdeki idrar yolları taşlarını düşürebilmek amacıyla kullanılmaktadır. Şerbet yapılır içilirse müzmün ameli keser, rahimden akan iltihabı kurutur. İdrar akıntısına fayda verir. Böbrek taşlarını eritir. Yeni doğan çocukların banyo suyuna koyulur. Amacı sarılık olmaması için.

Yukarı


 

Biberiye (Rosmarin) (Kuş Dili): Vüuda genel olarak zindelik verir. Kan dolaşımını arttırır, tansiyonu yükseltir. Bunun için zayıf düşük tansiyonlu hastalarda başarı ile kullanılır. Kalbe, ciğere, damağa, mideye kuvvet verir. Kalbi ferahlatır. İdrar ve aybaşı kanamalarını söktürür. Sarılığa iyi gelir. Vücudun tıkanık damarlarını açar. Mide ve bağırsak gazlarını açar. Biberiye bal ile (macun) merhem haline getirilerek yaralar üzerine sürülürse şifaya kavuşturur ve iltihaptan salim eder. Suyu bal ile karıştırılıp iyileşmeyen yaralara pansuman yapılırsa iyileştirir.

Yukarı


 

Civan Perçemi (Achillea Millefolium) (Kandil Çiçeği, Binbir yaprak otu): Bir litre kaynar suya 20 gr. konup 15 dk. demledikten sonra süzülmek suretiyle yapılan çay günde üç bardak içilirse mesane ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Basuru önler, soğuk algınlığını, öksürüğü önler. Kanı temizler, balgam söktürür. Sinirleri ve vücudu kuvvetlendirir. Bağırsak ve mide gazlarını önler. İshali keser. Raşitizm, aybaşı gecikmesi, kemik hastalıklarında faydalıdır. Ağrı kesici ve spazm çözücüdür. Damar büzücü etkisiyle yaraları iyileştirir.


Yukarı


Deniz Kadayıfı (Alaria Escislenta): Vücudu besleyici olarak kullanılır. Solunum ve hazım sistemi nezlelerini açar. Astıma iyi gelir. Bulundurduğu brom bileşikleri sebebiyle öksürük refleksini ortadan kaldırarak öksürüğü keser ve göğsü yumuşatır. Ayrıca ishale karşıda kullanılabilir.
Kullanılışı: Bir miktar Deniz Kadayıfı 1 dk. demlenir 5 bardak dolusu ıhlamur ile kaynatılır ve şekerli olaral içilir.

Defne Yaprağı:Defne yaprakları çiğnenirse ağız kokularını giderir. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Barsak gazlarını giderir. Terleticidir. Mikrop öldürücüdür. İdrar sökücüdür. Yağı romatizma ağrılarının (Haricen sürüldüğünde) giderir. Saçlara sürülürse besler, dökülmeyi önler.

Yukarı


 

Ebe Gümeci (Malva Silvestris): Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Ateş düşürür. Diş eti hastalıklarını tedavi eder. Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Solunum ve sindirim sistemi tahrişlerinde kullanılır. Ses kısıklıklarında, bronşit, anjin ve öksürükde içilir. Boğaz ağrılarında, ağız iltihaplarında gargara olarak kullanılır. Bu tip kullanımda içine birkaç damla oksijenli su katılması faydalı olur. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. İdrar yolları tıkanıklarını ve zehirlenmeleri önler. Mide ağrılarını keser. Mide bulantısı ve kusmayı önler. Burun tıkanıklıklarını önler.

Yukarı


 

Funda (Galluna Sulgaris) (Süpürge otu): İdrar söktürür. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarını giderir. Anne sütünü arttırır. Zeytin yağı ile hazırlanan merhemi çıban ve egzamaya faydalıdır. Kabız yapıcıdır. Nikriste (Gut veya damla hastalığı) faydalıdır.

Filistin: İdrar söktürür. Cüzzam hastalığına faydalıdır. Midevidir. Ruhu elde edilip su ile seyreltilip içilirse mideye kuvvet verir. Kalbi kuvvetlendirir. Ferahlık veriri.

Yukarı


 

 

Gül Hatmi: Nezle, bronşit, ağız, boğaz ve diş iltihabına karşı kullanılır. Sirke ile karıştırılıp vücutta ve yüzde olan lekelere sürülüp sonra güneşte oturularak ovulursa lekeler geçer. Bağırsak sancılarını dindirir, yaralarına iyi gelir. İdrar arttırıcı, yumuşatıcı etkisinden dolayı idrar yolları tahrişinden kaynaklanan ağrılara faydalıdır. Tohumları içilirse böbrek ve mesanedeki taşları düşürür. Göz iltihabını (Konjükrüt) iyileştirir.

Yukarı


 Havlican (Alpinia Officinarum): Balgam Söktürür. Vücuda kuvvet verir. Erkekliği arttırır. Tükürük ifrazatını arttırır. Göğsü yumuşatır. Mafsal ağrılarına iyi gelir. Mide ekşime ve geğirmelerine iyi gelir. Kadınların hastalık akıntılarını düzenler. Kaynatılarak içilirse müzmin baş ağrısına, boğaz ve bademcik iltihabına, öksürüğe, nefes darlığına ve damar tıkanıklarına karşı şifa verir. Bal ile şerbet yapılırsa mesanedeki kumları döker. Pırasa suyu ile içilirse basurdan halas eder. Hazanbel ve kereviz suyu ile içilirse prostadı eritir.

 

Hava Cıva:Barsak iltihabında kullanılır. Kabız ve haricen basit yaralarını iyi edici özelliği tanenden ileri gelir. Ağrı giderir. Kırık, çıkık, yara, çarpılma ve şişmeleri giderici olarak kullanılır. Boğazları yumuşatıcı olarak kullanılır. Kullanışı: Bir parça hava cıva alınır tuzsuz tereyağı veya saf zeytinyağında eritilir. Sabah akşam birer tatlı kaşığı içilir.

Hazanbel:Damar tıkanıklığına iyi gelir. Baş ağrısına faydalıdır. Boğaz ve bademcik enfeksiyona iyi gelir. Öksürük ve nefes darlığına faydalıdır. Hazanbel kereviz ile kaynatılırsa prostatı eritir. Serkencebin ile içilirse renge güzellik verir. Pırasa suyu ile içilirse basura iyi gelir. Kaynatılmış suyu bal veya pekmez suyu ile içilirse böbrek ve mesanedeki kumları eritir, dışarı atar.
Serkencebin: Sirke ve balın karışımından yapılan şerbet.

Yukarı


Ihlamur (Tilia Corcota Miller): Grip ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Mide ifrazatını arttırır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine iyi gelir. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir. Boyun ve yüze güzellik verir. Sinirleri kuvvetlendirir. Sinir bozukluklarını giderir. Uyku verir. Kan dolaşımının normal olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. İdrar söktürür. Kum ve taş teşekkülünü önler.

Isırgan (Urtica Pilulifera): A ve C vitamini ihtiva eder. Kan çekicidir, kanı temizler. İdrar tutukluğunu giderir. Böbrekleri temizler. Ağız ve koltuk altı iltihabını giderir. Alyuvarları yeniler, dokulara bol miktarda oksijen sağlar. Barsak gazlarını atmayı sağlar. Kusmayı keser, bedeni güçlendirir. Anne sütünü arttırır. Haricen romatizma tedavisinde kullanılır. Macun yapılır yenirse basura iyi gelir.



Yukarı


Kırmızı Ginseng: İç salgı bezlerinin fonksiyonlarını düzeltip bunlara bağlı hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. Kalp ve damar sistemi üzerine regülatör (Düzenleyici) görev yapar. Mide salgılarını düzenleyip, hazımsızlığı giderir, iştah açar. Merkezi sinir sistemini etkileyerek beyin aktivitesini arttırır.




Kurt Pençesi: Gut ve romatizma hastalıklarına, kronik hemoroite ve kabızlık çekenlere tavsiye edilir. Böbrek kumu ve böbrek kolitine iyi gelir. Karaciğer iltihaplanması ve karaciğer dokularındaki şişliklere iyi gelir. Karaciğer sizoru ve buna bağlı olarak gece bastıran nefes darlıklarına iyi gelir. Radyum ihtiva eden bu bitki karaciğer hastalıklarında hayat kurtarıcı rol oynar. Ayak kramplarında sorunlu bölge kurt pençesi ile ovulur. İdrar tutukluğunda kurt pençesi küçük bir torbacık içerisine konularak mesane üzerine konulur. Baldır kramplarında kurt pençesi bir beze konularak baldırın etrafına sarılır. Bazı eczanelerde satılan kurt pençesi unu ağır haldeki açık yaraları derhal kapatır. Tozu yaraların üzerine serpiştirilir. Kullanışı: Kurt pençesi çayı kesinlikle kaynatılmaz. Kaynamış suyun içerisine bir tutam atılır. 15 dk. demlenir sabah aç karnına kahvaltıdan yarım saat önce yudum yudum içilir. Siroz veya kötü karakterli karaciğer hastalıklarında günde iki fincan içilir.

Kekik: Damar tıkanıklığında lipitleri eriterek damarların açılmasını ve vücuttaki yassı yağ hücrelerinin erimesini sağlar. Karvakrol türevi yüksek olmasından dolayı diyabet (Şeker) hastalığında faydası yüzde yüz olarak tesbit edilmiştir. Kan temizleyicidir. Kollesrol gidericidir. Mide ve bağırsak gazı gidericidir. Hazımsızlığı giderir. Bağırsak parazitlerini döker.



Karabaş Otu: Ağrı kesici yatıştırıcıdır. Balgam söktürür. İdrar yollarında mikrop öldürücüdür. Sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde daha etkilidir. Damar açıcıdır. Vücudu ve bağırsakları kuvvetlendirir. Makat hastalıklarını kuvvetlendirir. Suyu tarçın, karanfil, kimyon, kişniş gibi maddelere içilirse el ve ayak titremelerinden kurtarır.

Kantaron (Hypericum Perforatum) (Hora otu, Kan otu): Ateş düşürür. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nezle ve bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir. Astım, mide ülseri, mide asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır. Çiçeğinden 6 gr. alınarak bal ile macun yapılır ve yutulursa sara hastalığının neden olduğu köpükleri çıkarır. Bağırsaktaki kurtları döker.

Yukarı


 

Lavanta : Böbrekleri temizler. Barsak gazlarını giderir. Sinirleri gevşetip rahatlatır. Mide yorgunluğunu alır. İdrar söktürür. Uyku vericidir. Romatizma ağrılarını giderici olarak bilinir.

Yukarı


 

Mürver: Çiçekleri demleyip içilirse solunum yolları enfeksiyonunu giderir. İdrar söktürür. Anne sütünü arttırır. Boğaz enfeksiyonlarına faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Terletici ve hafif yatıştırıcıdır. Barsak çalıştırıcıdır. Vücut direncini arttırdığı için soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda tavsiye edilmektedir.

Melisa (Melıssa Officinalis): Balgama ve sevdavi hastalıklara çok faydalıdır. Dimağ tutukluğuna fayda verir. Kalbe kuvvet ve ferahlık verir. Karaciğere faydalıdır. Çarpıntı ve sıkıntıyı uzaklaştırıp zihni açar. Akrep sokmalarına yakı yapılırsa fayda verir. Diş ağrılarını dindirir. Yaprakları tuzla pişirilerek sıraca yaralarına yakı yapılır. Boğaz ağrılarına, nefes ağrılarına, nefes darlığına iyi gelir. Melisayı banyo suyuna koyarak küvette oturulursa kadınların ay halini söker.

Mersin Yaprağı (Myrtle) (Must, Sıcaklığı otu): Suyu vücudun ter kokularına karşı iyi bir deodoranttır. Balgam söktürür. İshal halinde dışarı çıkarır. Akciğer iltihabında egzamayı önler. Kanamaları keser. Kan şekerini düşürür. Suyu bal ile karıştırılıp elde edilen su ile felç kuvvetlendirilir. Çarpıntıyı izale eder. Yaprakları kaynatılıp elde edilen su ile felç inen, titreyen, uyuşan azalar bolca pansuman yapılır. Mide ağrılarını giderir. Egzamaya faydalıdır. Sindirim zorluklarına, idrar yolu enfeksiyonlarına, solunum ile ilgili enfeksiyonlara iyi gelir.

Meyan Kökü (Reylisse): Göğsü yumuşatır. Balgam söktürür. Çünkü "Glycyirhizin" sponin benzeri bronş salgılarını azaltır. Ses kısıklığına iyi gelir. İdrar artırır. Ülsere ve gastrite faydalıdır. (Hollanda Üniversitesinde yapılan bilimsel araştırmalarda teyid edilmiştir.) Ayrıca meyan balının mukoza (Vücudun iç yüzeyini örten doku) koruyucu ve yara iyi edici özellikleri vardır. Bu yüzden gastrit ve mide ülserine faydalıdır.
Uyarı: Bitkini uzun süre kullanımı bazı kimselerde vücutta su toplamasına neden olabileceğinden kullanımı esnasında tuz tüketiminde en aza indirilmesi önerilmektedir.

Mercan Köşk (Origanum Majorana) (Merzenguç): İştal açar. Vücuda dirençlik verir. Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Balgamı keser. Diş ağrılarını keser. Sinir bozukluklarını giderir. Görme zafiyetinde faydalıdır. Mideyi yatıştırır. Spazmı giderir. Yaralar için hazırlanan ilaçların birleşiminde vardır. Astım ve kronik bronşit gibi öksürüklerde hastayı rahatlatmak için kullanılır. Uykusuzluk, çarpıntı, nefes darlığı tedavisinde faydalıdır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında gargara yapılarak kullanılır.

Yukarı


Nane: Yaprakları yatıştırıcıdır. Mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde faydalıdır. Karaciğer yetersizliğini giderir. Mide bulantısı, barsak spazmı, astım, grip, bronşit, kusma, migren, uykusuzluk, baş dönmesi, dil tutukluğu, felç, çarpıntı ve soğuk algınlığına iyi gelir. Sinirleri güçlendirir. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Not: Mide ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdırlar.

Yukarı


 

Oğul Otu: Kalbi kuvvetlendirir. Hazımsızlık, baş ağrısı, migren ve melankoliye iyi gelir. Kulak çınlamasına iyi gelir. Sinirsel gerginlik, aşırı heyecan, yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelir. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu önler. Mide ve bağırsak ağrılarını keser, gazlarını önler. Hafıza zayıflığına faydalıdır.



Okaliptüs (Eucalyptus Globulus) (Sıtma Ağacı): Öksürüğü keser. Solunum yolları hastalıklarına fayda sağlar. Boğaz ve burun iltihaplarına faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Ateşi düşürür. Vücuda kuvvet verir. İdrar yollarını temizler. Astım ve vereme fayda sağlar. Basurdan kaynaklanan şikayetleri giderir. Hafif kabız yapıcı ve uyarıcıdır. Mikrop öldürücü etkisinden dolayı anteseptiktir. Bağırsak solucanlarını düşürür. Kan şekerini düşürür. Okaliptüs yağı sinüzitte kullanılır.

Ökse Otu: Damar kireçlenmesine faydalıdır. Sara ve spazm çözücüdür. Üzüntü ve sıkıntıya bağlı orta derecede yüksek tansiyonlarda yeterli miktarda alınan öksenin tansiyon düşürücü etkisi kesinlikle kanıtlanmıştır. Yüksek tansiyonlarla ilgili baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve sinirliliğe fayda sağlar. Normal dozlarda damağı uyuşturur. Adaleleri zayıflatır. İshal yapar. Kalp atışlarını yükseltir. Damar kireçlenmesinde faydalıdır.








Öksürük Otu (Tussilago) (Farfara, Deve Tabanı): Öksürüğü keser. Balgam söktürür. Diğer solunum yolu rahatsızlıkların da yumuşatıcı olarak kullanılır. Demlenen yapraklarından günde birkaç fincan içmek göğüs ve ciğer iltihaplarında fayda sağlar.

Yukarı


 

 

Papatya (Matricaria Chamomilla) (Mayız Papatyası): Spazm çözücü, gaz giderici ve vücuttaki iltihap reaksiyonunu etkileyici etkisiyle gastrit ve ülserli hastalıklarda önemli iyileşme ve rahatlama sağlar (Bilimsel olarak kanıtlanıştır). Bakterilerin salgıladığı zehirleri etkisiz hale getirir. Gazları giderir. Bağırsak katlarını yaralayıcı etkisi vardır. Damar sertliği ve ateşli hastalıklara iyi gelir. Sinirsel rahatsızlıklara faydalıdır. Kaynatılarak elde edilen suyuyla, yıkanan saçların rengini açar

Pelin Otu (Artemisia Absintium): Acı lezzetiyle iştah açıcıdır. Kuvvet verici, bağırsak gazlarını giderici flavon glikozitleri ile idrar söktürücü ayrıca ateş düşürücüdür. Pelin otu tembel ve mide suyu azlığı ile seyreden gastritli midelerde mide tonosunu ve salgılarını arttırarak faydalı olur. Sindirimi zor olan besinlerin hazmını kolaylaştırır. Safra kesesi çalışması ve safra yapımını arttırır. Tonik etkisiyle kan dolaşımını artırdığından vücuda zindelik verir. Bu sebeple ameliyat ve hastalıkların nekahat devirlerinde ve gripte direnci arttırmak için verilir. Haricen vücuda sürülürse haşereleri uzaklaştırır. Yine aynı amaçla giysi aralarına ve evde çeşitli yerlere konulabilir.

Portakal Nergisi:Kansere karşı en tesirli birkaç bitki arasındadır. Kan temizleyici olarak mikrobik sarılıkta en büyük yardımcıdır. Dolaşımı düzenler, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Yukarı


Rezene (Fenouil Vurgaire) (Tatlı Anason): Rezene eski Mısırlılardan beri sakinleştirici ve sancı giderici olarak kullanılır. Rezenenin tadı ve kokusu tükürük ve mide salgılarını arttırır, barsak gazlarının oluşmasını önler. Az miktarı teskin edicidir. Çok miktarı uyutucu ve uyuşturucu tesir eder. Sağladığı gevşeme ile barsak sancılarını giderir. Rezene süt veren annelerin sütünü arttırır. İdrar söktürür. Kalbi takviye ederek atım sayısını arttırır. Çocuk ishallerinde faydalıdır. Barsak spazmını çözerek ishale bağlı ağrıları giderir. Arpacık gibi göz kapağı enfeksiyonlarında ılık pansuman yapılır.

Yukarı


Sinameki (Cassia Angustifalia): Kalın barsak su emilimini önler sulu ve yumuşak dışkılamayı sağlar. Müzmin baş ağrısını izale eder. Sirke ile kaynatılıp saçlara sürülürse dökülmeyi önler.
Not: Rahim kaslarını etkileyerek düşüğe sebebiyet verdiği için hamileler KULLANAMAZ.

Sinirli Ot (Damar Otu): İdrar söktürür. Yaraları iyileştirir. Cerehati boşaltır. Lapası nasırların sökülmesinde kullanılır. Balgam söktürür, nezleyi keser. Mesane rahatsızlıklarını tedavi eder. Çiğnenirse diş ağrılarını geçirir. Midevi ve öksürüğü keser. Suyu ağız yaralarında gargara yapılır. Göğsü yumuşatır. Mikrop öldürür. Varise faydalıdır. Ciğerden gelen kanı keser.



Sığır Kuyruğu: Balgam söktürür. Göğsü yumuşatır. Sütle kaynatılıp içilirse öksürüğü keser. Bronşit tedavisinde kullanılır. Terleticidir. Ateş düşürücüdür. Vesvese, korku ve kendi kendine konuşmayı teskin eder. Müsilaj etkilidir. Kadınların menopoz çağındaki sinirliliklerini teskin eder. İdrar söktürücüdür.

Şahtere: Kanı temizler. Vücudu terleterek zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Damar sertliğine faydalıdır. Mide ağrısı ve mayasıldaki şikayetleri giderir. Safra akımını normale dönüştürür. Karaciğerin tıkanık damarlarını açar. Kına ile merhem yapılır uyuz ve egzamaya sürülürse iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılır.

Yukarı


Üveyz (Sorbier):Tansiyonu düşürür. İdrar söktürür. Şeker tedavisinde kullanılır. Kabızlığı önler.

Yukarı


Yeşil Çay:Günde 4 bardak içildiğinde, kansere karşı koruyucudur. Radyasyona karşı koruyucudur. Kalp hastalıklarında etkilidir. Yüksek tansiyona faydalıdır. Şeker düşürücüdür. Depresyona, kemik erimesine iyi gelir. İdrar sökücüdür. Diş çürümelerine faydalıdır. Grip virüsüne karşı koruyucudur.


Yukarı


Zencefil (Gingembre): İştah açar. Kusmayı önler. İshali keser. Bağırsak bozukluklarını önler. Soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar. Bedeni ve zihni gücü arttırır. Astımı önler. Nefes darlığı ve astım tedavisinde bir miktar balın içerisine toz biber ve zencefil konur, yıkanmış amerikan bezine sürülüp göğse sarılır. Suda kaynatılıp suyu çorba kaşığı ile içilirse ses kısıklığını önler. Sarı yüzlere renk verir.