MAKALELER / SOYA YEŞİL KURDU..ZARARLARI..MÜCADELE YÖNTEMLERİ..
SOYA YEŞİL KURDU VE ÖZELLİKLERİ
Ergin 35 - 40 mm kanat açıklığına sahip bir kelebektir. Ön kanatlar erkeklerde grimsi yeşil, yeşilimsi devetüyü veya zeytin yeşili; dişilerde ise kızılımsı kahverengine yakın sarımsıdır. Ön kanatlar üzerinde biri böbrek, diğeri daire şeklinde 2 leke vardır. Arka kanatlar bej veya sarımsı renkte olup, kanat uçlarına doğru genişçe, siyah renkli birer banda sahiptir. Antenler kıl şeklinde ve az tüylüdür. Baş ve thorax ön kanatların renginde tüylerle örtülüdür. Karında bulunan kıllar baş ve thorax' dakilerden daha açık renkli ve kısadır.
Yumurtalar 0.45 - 0.65 mm çapında, krem renkli ve üsten hafifçe bastırılmış küre şeklindedir. Üzerinde uzunlamasına yerleşmiş çıkıntılar vardır. Yumurtadan yeni çıkmış larvaların boyları l 5-2 mm arasında değişir. Kirli beyaz renkli olan larvaların üzerleri çok kıllıdır. Bu kıllardan baş ve prothorax'da bunların rengi siyahtır. Olgun hale gelmiş bir larvanın boyu 30 - 45 mm arasında değişir. Rengi siyahımsı kahverengiden yeşil veya soluk sarıya kadar değişiklik gösterir. Larvanın üst kısmında yeşil, kahverengi ve sarı renkte bantlar yer alır. Yanlarda ise sarı renkli birer bant daha bulunur. Pupa 20 - 23 mm boyunda olup önceleri yeşil, daha sonra kızıl kahverengine döner.
Kışı toprakta pupa döneminde geçirir. Kelebekler ilkbaharda tahminen nisan sonu ve mayıs başından itibaren görünmeye başlar. Uçuşlar genellikle akşam saatlerinde olur. Dişiler yumurtalarını teker teker yaprakların alt yüzüne veya bitkinin tepe tomurcuğuna bırakır. Bir dişi çevre koşullarına göre 400 - 2200 adet yumurta bırakabilir. Yumurtalar doğal koşullara bağlı olarak 5 - 10 gün içinde açılır ve larvalar gelişmelerini 13-26 günde ve 6 dönemde tamamlarlar. Olgun hale gelen larva toprağın 5 - 10 cm derininde bir yuva hazırlar ve bu yuva içinde pupa olur. Pupa dönemi 12-25 gün arasında değişir. Yılda Ege Bölgesinde 3-5, Çukurova'da 5 döl vermektedir.
SOYADA YEŞİL KURTLAR VE DAVRANIŞLARI
Yeşilkurt yumurtalarını genellikle soya bitkisinin taze uç kısımlarına bıraktığından, larvalar önce çok taze yaprakçıklarla bulunur ve burada delikler açarak beslenirler. Yeşil kurtun beslendiği bu yapraklar gelişir, fakat daha önce açılan delikler kalır. Larvaların soya yapraklarındaki zararı önemli değildir. Larvalar yapraklarla beslenmekle birlikte çiçeklerle ve baklalarla da beslenirler. Çiçek ve baklada beslendiğinde zararı önemli olmaktadır. Özellikle 4. ve 6. dönem larvalar baklanın kabuğunu delerek yeşil danele yer ve zarar yapar.
Yeşil kurt soya'da döllere göre gelişme süresince bulunabilir. Tohumluk ola erken ekilen soya'da Yeşil kurt'un ilk dölü yoğun olarak görülür. Zararlı yoğun ola çıkmasına karşın yalnız yapraklarda besleniyorsa ilaçlı mücadele yapılmamalıdır. Çünkü bu dönemde Yeşil kurt'un yararlıları ( özellikle parazitoidleri ) çok yoğun bulunabilmektedir.
SOYADA YEŞİL KURT İLE KÜLTÜREL MÜCADELESİ
Baharda toprak iyi bir şekilde işlenmeli ve zararlının toprakta
kışlayan pupaları bu yolla yok edilmeye çalışılmalıdır.
SOYA YEŞİL KURT İÇİN
TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE YÖNTEMİ
İlaçlamaya başlamadan önce kullanılacak aletin normal çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Bundan sonra aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. Emülsiyon ilaçlar atılacaksa yaklaşık yarıya kadar su ile doldurulmuş aletin deposuna, atılacak ilaç miktarı başka bir kapta 10 litre kadar suda sulandırıldıktan sonra ilave edilir. İlaç ilavesinden sonra depo tekrar su ile doldurulur. Islanabilir toz formülasyonlu ilaçlar ise, bir depoya konulacak ilaç miktarının üzerine su dökülerek ayrı bir kapta karıştırılıp sulandırılır. Sulandırılan ilaç aletin deposuna konur. İlaç köpük yapıyorsa biraz bekletilip su seviyesi kontrol edilir. İlaçlama kalibrasyon hızında, çiğ kalktıktan sonra, rüzgarsız ve günün serin saatlerinde yapılmalıdır. Tarla pülverizatörü ile ilaçlama yaparken sıra memesinin bitkinin üst seviyesinden 30 cm kadar yüksekte tutulmasına dikkat edilmelidir
SOYADA YEŞİL KURDU İÇİN
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
3 metre uzunluğundaki bir soya sırasında 6 adet larva bulunduğunda ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.