MAKALELER / SÜT TOZU VE FAYDALARI - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ
Bu yazıda fabrika şartlarında süt tozu üretim sistemini inceleyeceğiz. Verilen rakamlar her fabrikaya göre değişiklik gösterebilir.
Bahsedelen süt tozu üretim sistemi buharlaştırma ve püskürtme bölümleri olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Çalışma ilkesi sütün kuru madde oranının yükseltilip daha sonra püskürtülerek toz hale getirilmesine dayanıyor.
6-7 derecede bekleme tankında bulunan süt ilk olarak popma yardımıyla dengeleme tankına gelir. Dengeleme tankından çıkan süt ilk olarak 1. ısıtıcıya girer. 1. ısıtıcıdan çıkan sütün sıcaklığı 45 derece civarındadır. Daha sonra 2. ısıtııya geçen sütün sıcaklığı 55 dereceye ulaşır. Son olarak 3. ısıtıcıya giren süt burada 65 dereceye kadar ulaşır. Buradan çıkan süt 80-85 dereceye kadar ısıtılarak pastörize edilmesi sağlanır.
Süt pastörize edildikten sonra sütün kuru madde oranının yükseltilmesi için kalendralara gönderilir. Kalendralar sütün içersindeki su miktarının azaltılması için kullanılır. Süt toplamda 5 tane kalendradan geçer. 1, 2, 3, 4. kalendradan çıkan sütün kuru madde oranı sırasıyla %40, %42, %44, %46 seviyelerine kadar çıkar. her kalendrada 2 devir yaptıktan sonra süt finisher adı verilen son kalendraya girer ve burada 5 devir yaptıktan sonra kuru madde oranı %49- 50 seviyelerine kadar ulaşır. Kalendralar vakum altında çalışan sistemlerdir. Vakum etkisi ise kalendralardan yükselen buharın soğuk su sayesinde aniden soğutulması ile elde edilir. Bu işlem sonucunda vakum etkisi oluşur.
Kurumadde oranı %50 civarına gelen süt konsantresi toz haline getirilmek üzere püskürtme bölümüne gönderilir.
Püskürtme Bölümü
%50 kurumadde oranına ulaşmış konsantre süt 70-80 derece sıcaklıkta tekrar pastörize edildikten sonra kurutma kulesine yollanır. Kurutma kulesini dev bir huni gibi düşünebilirsiniz. Bu dev huninin en tepesinde atomizer adı verilen püskürtücü bulunur. %50 konsantrasyonasahip süt diskin içersine girer ve buradan 50-500 mikrometre çapında parçalara ayrılarak dev huninin içersine büyük bir hızla yollanır. Süt parçacıkları ne kadar küçük olursa kurutma hızı ve başarısı o kadar yüksek olacaktır. Çok küçük parçalara ayrılan süt 210 derecede hava ile huninin içersine sürüklenir. Huni içersinde kuruyan süt tozları altta toplanırken, kurutma işlemini yapan hava huninin ortasından dışarı çıkar. Süt tozu + hava karışımı siklon seperatörlerden geçerek havanın süt tozundan ayrılması sağlanır. Son olarak biriken süt tozları paketlenir.
Herhangi bir gıda ürünlerinin üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER
ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait,
yüzlerce GIDA ÜRETİM FORMÜLLERİ ve GIDA ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLERİ ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini
gerektiğinde hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan
tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin
çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
SOLVER KİMYA