TAHILLARDA YAPRAK BİTLERİ..MÜCADELESİ..İNSEKTİSİTLER.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TAHILLARDA YAPRAK BİTLERİ..MÜCADELESİ..İNSEKTİSİTLER..


ÖZELLİKLERİ

Rus buğday yaprakbiti [Diuraphis noxius (Kurdjumov)]:

Kanatsız partenogenetik dişiler oval açık sarımsı veya sarımsı renkte olup, vücut üzeri beyaz mumsu bir madde ile örtülüdür. Antenler kısa, 6 segmentli ve vücudun yarısı kadar uzunluktadır. Kornikıllar (mum borucuklan) konik, çok küçük olup, fark edilmeleri çok güçtür. Kuyruk, konik şekilde ve uzundur. Yandan bakıldığında, çift kuyruklu gibi görünür. Çünkü, sonuncu tergit üstten bir miktar uzamıştır. Vücut uzunluğu kanatsız bireylerde 1.4-2.3 mm, kanatlı bireylerde 1.5­2.0 mm'dir. Kanatlı formlar takriben aynı boyda olup, baş ve antenler siyahımsı renktedir. Antenler vücudun hemen hemen yarısına erişir

Yurdumuzda biyolojisi pek iyi bilinmemektedir. Ancak soğuk olan yerlerde kışı buğday, arpa ve diğer Buğdaygillere bırakılmış olan döllenmiş yumurta halinde geçirir. İlkbaharda bu yumurtalardan fundatriksler meydana gelir. Kanatlı formlar ise yerine göre takriben mayıs ve haziran aylarında görülür. Bunlar, etrafta bulunan diğer Buğdaygillere göç ederler ve haziran sonu ile temmuzdan itibaren tarlalardan kaybolurlar. Sonbaharda meydana gelen gerçek erkek ve dişi bireyler çiftleşerek, dişiler yumurtalarını yeni çıkmakta olan buğday ve arpa üzerine bırakır.

Barlevye/lowdwarfhıteovirus {BYDV-PAV)'un etkili vektörüdür.

Mısır yaprakbiti [Rhopalosiphum maidis (Fitch)]:

Kanatsız partenogenetik dişiler uzunca vücutlu ve mavimsi yeşil veya açık yeşil renktedir. Baş koyu esmer, 3.segment dışında antenler kornikıl ve kuyruk siyah

renktedir. Kornikılın kaidesi esmer yuvarlak leke ile gölgelenmiştir. Kornikıl kaideye doğru genişler. Yaklaşık olarak vücut kanatsız ve kanatlı bireylerde 0.9­2.4 mm, antenler 0.85 mm, kornikıl ve kuyruk 0.14 mm uzunluktadır. Kanatlı partenogenetik dişilerde vücut takriben aynı büyüklükte olup, kornikıl ortada hafif şişkince, nihayette ise biraz genişlemiştir.

Sıcaklık ve orantılı nemin uygun olduğu ve konukçu bitkilerin her zaman hazır bulunduğu yerlerde yıl boyunca kesintisiz partenogenetik olarak ürer. Gelişme

süresi bir haftadan bir aya kadar sürebilir. Kış aylarındaki düşük sıcaklık gelişmesinde gecikmeye neden olur. Tropik orijinli olduğundan yaz sıcaklığından etkilenmez. Etkilendiği en önemli faktör düşük orantılı nemdir. Konukçunun olgunlaştığı ve sertleştiği zamanlarda genç bitkilere göç eden kanatlı bireyleri meydana gelir.

Barley yello\x dnarf luteovirıts (BYDV)'un ve Millet red leaf virüsünün etkili vektörüdür.

Yulaf yaprakbiti \SUobion avenae (F.):|

Kanatsız partenogenetik dişilerde vücut açık yeşil veya bazen koyu yeşildir. Antenler ve kornikıllar siyah, kauda ise açık yeşil renktedir. Yaklaşık olarak vücut kanatsız bireylerde 1.3-3.3 mm, kanatlı bireylerde 1.6-2.9 mm'dir. Antenler 2.3 mm, kornikıllar 0.85 mm ve kuyruk 0.4 mm uzunluktadır. Kanatlı partenogenetik dişi, büyüklük ve renk bakımından kanatsız tipe benzer, ancak daha koyu bir abdomeni vardır.


tahıllarda yaprak bitleri ile ilgili görsel sonucuKışı yumurta döneminde çoğunlukla yabani gül ve böğürtlen üzerinde geçirir. Bununla beraber, uygun iklime sahip yerlerde kışı partenogenetik dişiler halinde buğdaygiller üzerinde de geçirebilir. Yaz boyunca dişiler partenogenetik olarak üreyerek konukçudan konukçuya geçerler. Döllenmiş dişiler yaz sonunda görülürler, tahıllar ve yabancı otlara yumurta bırakırlar. Doğrudan kışı geçiren bu yumurtalardan ilkbaharda partenogenetik dişiler çıkar.

Barley yeHo\v dwarf luteovirıts (BYDV-MAV)'un, Bean yello\v mosaic, Pea mosaic ve Beet \vestern yello\vs virüsünün etkili vektörüdür.

Ekin yaprakbiti \R. padi (Linnaeus)):

Kanatsız partenogenetik dişiler esmerimsi zeytin yeşili renkte fakat abdomenin kaidesi ve kornikılların bulunduğu alan kırmızımsı esmer renktedir. Kornikıllar ve kuyruk koyu esmer veya siyah renktedir. Kornikıllar nihayete doğru gittikçe daralır. Vücut uzunluğu kanatsız ve kanatlı bireylerde 1.2-2.4 mm'dir. Antenler çok kısa olup ancak vücudun yarısı kadar uzunluktadır. Kanatlı partenogenetik dişilerde vücut koyu yeşil, baş ve toraks siyahımsı renktedir. Kornikıllar esmer renkte, silindir şeklinde ve ortaya yakın kısmı biraz genişlemiştir. Kuyruk, belirgin olarak kornikıllardan daha kısa olup ortaya doğru boğum yapmıştır.

Serin olan yerlerde kışı yumurta halinde esas konukçuları (Zea mays, Sorghum vulgare, Hordeum vulgare, Avena sativa, Secale cereale, Triticum, Oıyza, Saccharum offıcinarum ve bazen Cyperaceae, Typhaceae) üzerinde geçirir. İlkbaharda bu yumurtalardan fundatriksler meydana gelir. Fundatrikslerden sonraki 3. dölden sonra ara konukçularına göç eder. Buğdaygillerde bazen Mısır yaprakbiti ile birlikte bulunduğu görülür. Sıcak olan yerlerde ara konukçuları üzerinde eşeysiz olarak bütün yıl boyunca yaşamına devam eder.

Barley ve!low d\varf luteovirıts (BYDV-PAV)'un ve Millet red leaf virüsünün etkili vektörüdür.



Tahıl yaprakbiti [Schİzaphis graminum (Rondani)j:

Kanatsız partenogenetik dişiler uzunca vücutlu, açık veya sarımsı yeşil, ya da elma yeşili renkte olup, üstte ortada uzunluğuna yeşil renkte bir bant bulunur. Komikılların ucu siyah olup, kuyruğun 1.7-2.0 katı uzunluktadır. Vücut uzunluğu kanatsız ve kanatlı bireylerde 1.3-2.1 mm'dir.

Kışı soğuk geçen yerlerde yumurta halinde yabani veya kültür Buğdaygil türlerin­de, kışı ılıman olan yerlerde bütün yıl boyunca partenogenetik olarak çoğalır.

Fundatriksler nisanda görülür. Bir neslini iklim koşullarına göre 2?4 haftada tamamlar. Yurdumuzda ekinleri yerine göre mayıs sonunda başlayıp haziran başına kadar terk ederek civardaki yabani Buğdaygillere geçer. Bu arada gerçek erkek ve dişiler meydana geldiğinden, bunlar çiftleşir ve dişiler yumurtalarını 2-4 tanelik kümeler halinde yaprakların dip kısımlarına ve bazen yaprağın ortasına bırakır. Yumurtalar oval şekilde olup, ilk bırakıldıklarında yeşilimsi renktedir. Ancak renk kısa zamanda siyaha dönüşür.

Barley yellow dwarf luteovirus (BYDV-SGV)'un, Millet red leaf luteovtrus, Sugarcane mosaic potyvirus ve Maize chvarf mosaic potyvirus'un etkili vektörüdür.

Gül-ekin yaprakbiti \Metopolophium dirhodum (Walk.)]:

Kanatsız bireyi çok soluk yeşil, ya da sarımsı yeşil renkte olup, sırt kısmının üzerinde, orta kısmında boyuna uzanan koyu bir çizgi vardır. Uzun, mat yeşil kornikılları ve antenleri vardır. Antenlerinin uç kısmı koyu siyah renktedir. Esas konukçusu kültür ve yabani Rosa spp.'dir. Agrimonia ve Fragaria spp.'de de beslenebilir. İkinci konukçusu yabani otlar ve tahıllardır. İris spp. de konukçuları arasındadır.

Barley yellow dwarf luteovirus'un etkili vektörüdür.

Şeftali yaprakbiti \Myzus (Nectarosiphori) persicae (Sulzer)]:

Vücut uzunluğu 1.5-2.5 mm, oval, ufak yapılı ve yumuşak vücutlu böceklerdir. Kanatlı ve kanatsız formları vardır. Kanatlılar daha ufak yapılı ve koyu görünümlüdür. Baş ve toraks siyahımsı yeşil, abdomen üzerinde koyu lekeler bulunur. Kanatsız formlar genellikle yeşil veya sarımsı yeşil renktedir. Tuğla kırmızısı veya leylak renginde de olabilirler.

Antenleri kıl gibi ve hemen hemen vücut uzunluğunda olup, alın üzerinde belirgin iki çıkıntı bulunur. Karın bölümündeki kornikıl silindir biçiminde ve uzuncadır. Kauda kısa ve şekli bir parmağı andırır. Nimfler genellikle ergine benzer; pembemsi, kırmızımtırak, sarımsı veya soluk yeşil renktedir

Mısır esmer yaprakbiti \Sipha (=Rungsia) maydis Passerini|:

Kanatsız birey oldukça küçük ve basık görünümlüdür. Genellikle vücudun üst yüzeyi siyah renklidir. Karıncalar tarafından sıkça ziyaret edilir. Kanatlı bireylerde abdomen boyunca 4-7 adet siyah leke vardır ve buna çapraz gelecek 1-3 adet leke ile üst üste gelir. Kanatsız birey 1.0-1.9 mm, kanatlı birey 1.3-2.0 mm'dir.

Cucumber mosaic cucumovirus ve Barley yellow dwarf luteovirus'un etkili vektörüdür.

S. (=Rungsia) elegans del Guercio:

Kanatsız bireyler küçük ve basıkçadır. Kahverengimsi sarı, sarımsı kahverengi renklerinde görülür. Daha çok Buğdaygiller ve otların üst yapraklarında beslenir. Kanatsız ve kanatlı bireyler 1.4-2.1 mm'dir.

Barley yellow dwarf luteovirus'un etkili vektörüdür.

 

 DAVRANIŞLARI

Yaprak bitlerinin ergin ve nimfleri kışlık ve yazlık hububatın yaprak, başak, koçan ve erkek organlarında büyük koloniler meydana getirerek bitki özsuyunu emmek suretiyle zarar yaparlar. Emgi sonucunda bitki zayıflar, gelişme durur, tanenin olgunlaşması engellenerek buruşmasına ve kurumasına sebep olur.

Ürünün verimi azalır, kalitesi bozulur ve bitki kurur. Beslenmeleri esnasında salgıladıkları zehirli maddeler yüzünden bitkilerde anormal büyümeler ve şekil bozukluklarına sebep olarak normal gelişmeyi engellerler. Genel olarak şekil bozukluğu, yaprakların kıvrılması ile kendini gösterir. Virüs taşımak ve bulaş­tırmak suretiyle birçok bitki virüs hastalıklarının bulaşmasına neden olurlar.

Salgıladıkları tatlımsı maddeler, üzerinde fumajine sebep olan mantarlar gelişerek bitkide özümleme ve solunuma engel olurlar ve böylece zararlının doğrudan yaptığı zarar artar. Ayrıca, salgıladıkları tatlı maddeler Yeşilkurt kelebeklerini cezbeder ve bu yüzden Yaprakbitlerinin çok olduğu mısır tarlalarında Yeşilkurt yoğunluğu genellikle daha fazla olmaktadır.

Ülkemizde tahıl üretimi yapılan yerlerde yaygın olarak bulunur. Popülâsyonun yüksek olduğu bazı yıllarda zararlı durumuna geçebilmektedir.

 

tahıllarda yaprak bitleri ile ilgili görsel sonucu KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hububat ekili alanlarda yaygın olarak bulunan doğal düşman kompleksi, zararlı popülâsyonunu yüksek oranda baskı altına alabilmektedir. Bu bakımdan, yararlıların yoğun olarak bulundukları yerlerin ilaçlanmasından kaçınılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELE METOTLARI

İlk bulaşmalar hem tarla kenarlarında hem de tarla içinde lokal olup homojen bir dağılım göstermemektedir. Özellikle erken mevsimde yalnız tarla kenarları ve zararlının lokal olarak bulundukları diğer yerler ilaçlanmalıdır. Zararlının homojen olarak dağılımı gösterdiği tarlalarda kaplama ilaçlama yapılır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Örnekleme için, her 40-50 dekarlık hububat tarlası bir ünite kabul edilir. Üniteler­de tarlanın köşegenleri doğrultusunda zikzak yürünerek her 10-15 m'de bir olmak üzere toplam 50 bitkinin tüm toprak üstü organlarında zararlının ergin ve nimfleri aranır ve sayımı yapılır. Kışlık ve yazlık hububatın yaprakları, merkezi yapraklar ve koçan yapraklarının araları, başaklan ve erkek organları dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Sayım sonucunda elde edilen verilerden bitki başına zararlı ve yararlı yoğunluğu bulunur. Sürvey haftada 1 -2 kez yapılır. Yaprakbiti ve doğal düşmanların yoğunluklarına ilişkin yapılan sürvey sonuçları dikkate alınarak, ilgili araştırma enstitüleri ile Tarım İl Müdürlükleri işbirliğinin çerçevesinde mücadele yapılıp yapılmamasına karar verilir.

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






SOLVER KİMYA