MAKALELER / TAHİN HELVASININ İMALATI - YAPIMI
TAHİN HELVASITahin helvası: şeker, su sitrik asit ve tartarik asit ilavesi, gerektiğinde glikoz şurubu katılmasıyla pişirilerek elde edilen şeker şurubunun ağdalaştırıldıktan sonra çöven ekstraktı ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak tahin ile karıştırılarak yoğrulması ve gerektiğinde katkı ve çeşni maddeleri ilavesiyle elde edilen katı kıvamlı, homojen ince lifli görünümde bir mamüldür (Ünsal ve Nas, 1995).
Türk tatlısı Türk balı olarak bilinen tahin helvası zengin bir kalori kaynağıdır. (100 gr: 516 kalori) % 10,5 protein, % 28 yağ, % 53,5 karbonhidrat içermesi nedeniyle insan gıdası olarak son derece değerli bir ürünümüzdür. Bunların yanı sıra kalsiyum( 100 gr’ da 91 mg), demir(100 gr’ da 9 mg), B vitamini(100 gr’ da 0,35 mg), Niasin PP vitamini (100 gr’ da 1,5 mg) içeriği bakımından oldukça zengindir (Web-1 2006).
Tahin Helvası Üretim TeknolojisiŞeker (100kg) ve su (5-10kg) 100–125 oC’de şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Kazana konan şeker ve su karışımına kaynamanın sonuna doğru, kesilmesi için sitrik asit ilave edilir. Kaynama işleminden sonra soğutma kazanında 90 oC’ye kadar 10–15 dakika çırpılarak soğutulur. 1,5–2 litre çöven suyu ilave edilir ve çırpma işlemine devam edilir. İstenilen kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Koyulaşmaya başlayıp renk beyazlaştıktan sonra sıcaklık 80 oC’ye düşer. Ağda kıvamına gelince yoğurma kazanına alınır. 1:1 oranında önce tahin (10–15 oC’de) sonra beyaz, mat ağda dökülür, bu karışıma emülgatör ilave edilir. Tahin önce kakao (500g) ile iyice yedirilir sonra yoğrulan ağda karışımının bir kısmı ilave edilerek elle kenarlarından ortaya basılarak yoğrulur. Tahin kakao karışımına emülgatör ilave edilir. Daha sonra ağdanın tamamı ile karıştırılarak yoğrulur. Kalıplara dökülür, minimum 12 saat normal oda koşullarında bekletilerek soğutulur. Şekil 5’de kakaolu tahin helvası görülmektedir. Ambalajlanır ve etiketlenir. Raf ömrü bir yıldır. Kakaolu helva üretiminde helvanın 1/3’ü kakaolu yapılarak diğer hamura karıştırılıp, iki renkli helva yapılmış olur.
Tahin helvası yapımı genelde el hüneri isteyen bir üründür. Zira tahin ve beyazlaştırılmış ağdanın homojen ve uygun kıvama gelinceye dek karıştırılması elle yapılır. Helva üretimin de önce tahin eldesi söz konusudur. Tahin susam bitkisinin kabukları ayrıldıktan sonra ezilmesi ile elde edilen üründür. Tahin eldesi için susam aşağıdaki işlemlerden geçer(Anonim, 2002).
Tahin üretimi:
Susamların Temizlenmesi
Kabukların Soyulması
Kabukların Ayrılması
Susam İçlerinin Ezilmesi
Suyun Uzaklaştırılması
Susam İçinin Kavrulması
Susam İçlerinin Ezilmesi
Susamın Tahin Verimi % 80-82 civarındadır.
Çöven üretimi:
Tahin helvası üretiminde kullanılan çöven kök ve rizomlarının yongalar halinde bir kapta 4-5 kez kaynatılması ve kaynama sularının ayrı bir kapta tekrar kaynatılması ile elde edilir.
Elde edilen bu çöven suyuna çöven özütü ve çöven ekstraktı denir. Çöven ekstraktı reçine, şeker ve saponinden ibarettir. Tahin helvası şurubunun ağartılmasında çöven içindeki saponinin etkisi rol oynar. Saponin aynı zamanda şekeri yumuşatır. Sünger gibi yapar. Çöven tahindeki susam yağının şekerle karışmasını sağlayan emilgatör görevini de yapar.
Çövenin helva üretiminde kullanım amacını kısaca sıralayacak olursak:
-Şeker ağdasını beyazlatır.
-Ağdayı yumuşatır.
-Ağdayı sünger gibi yapar.
-Emülgatör etki yapar.
Malt (tahin helvası şurubu) elde edilmesi:Şeker kaynatma kazanlarının içinde ağırlığının ½ ile 1/3’ ü arasındaki su ile karıştırılarak ısıtılır.Elde edilen bu ürüne malt adı verilir. İnvertleştirici madde olarak sitrik asit, tartarik asit, malik asit kullanılır. Kullanım oranı % 0,1’dir. 1 kg şekere 1 gr invertleştirmede şekerin % 25-30’u inversiyona tabi tutulur.
100-125 °C ısı
35 kg şeker(sakaroz) + 15 kg su + 35 gr asit ———————› Malt
30 dakika
Maltın beyazlatılması:Bakır kazanlar içinde elde edilen malt, hemen matı kazanı tabir edilen dibi yarım küre şeklinde olan silindirik kazanlara alınır. Üzerin çöven suyu (100 kg şekere 100 gr çöven ekstraktı olacak şekilde) ilave edilir ve matı kazanı süratle 130-140°C sıcaklığa kadar ısıtılır. Bu kazanlar sonunda malt çöven suyunun etkisiyle beyazlaşır, yumuşar ve sünger gibi bir hal alır. Buradan elde edilen malta Beyazlatılmış Malt adı verilir.
Tahin ve beyazlatılmış maltın karıştırılması:
70-80°C’ye kadar soğutulan beyazlatılmış malt ayrı bir kazandaki aynı sıcaklıkta duran tahin üzerine dökülür. Burada dikkat edilecek husus tahin ve malt karışımında şeker oranının elde edilecek ürünün TS 2590 ‘a uygun olacak şekilde ayarlanmasıdır.
Emülgatör kullanımı:Tahin ile maltın karışımından önce, tahine Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre müsaade edilen emülgatörlerden ( E 491 sorbiton monostearat 5 g∕kg, E 471 mono ve di gliserid QS maksimum düzeyin belirlenmediği teknolojinin gerektirdiği miktardan fazla olmamalıdır) birisi katılır ve iyice karıştırılır.Daha sonra malt ilave edilerek, önce tahta kürekle, sonra da el ile içe dönük bir katlama ile karıştırılır. Gittikçe sertleşmeye başlayan kütle tam karışma sağlanınca kalıplara alınır ve ambalajlanır.
Bilindiği gibi tahin helvası üretiminde el ile temas, oldukça yoğun bir şekilde uygulandığından, mikrobiyolojik açıdan kontaminasyon son derece önemlidir. Eller muhakkak dezenfekte edilerek elle karıştırılmalıdır.
Şeker ve Su
Kaynatma ve Karıştırma Sitrik Asit
(100–125 oC 30dk)
Çöven Suyu İlavesi ve Karıştırma
Tahin ve Kakao Karıştırılır
Şeker Konsantresi ve Tahin Kakao Karışımı Emülgatör
Yoğurma
Kalıplara Dökme ve Soğutma
Ambalajlama ve Etiketleme
Şekil 6 Kakaolu Tahin Helvası Üretim Şeması (Anonim, 2002).
Modern İşletmelerde Tahin Helvası Üretimi: Hazırlık Bir miktar şeker, bir miktar sitrik asit, bir miktar glikoz ve bir miktar su şeker hazırlama (macun) kazanına dökülür.Kazanın ısısı açılır ve şeker çözünene kadar karıştırılır
Karışım kaynatma kazanına alınır.
Helva Kaynatma kazanıKazanın ısısı açılır.
Karıştırıcı ve aspiratör çalıştırılır.
Sıcaklık yeterince yükselince alt ısı kapatılır.
Vana açılır ve kazandaki karışım ağartma kazanına aktarılır,
Helva Ağartma kazanı
Kazanın çarpma pervanesi çalıştırılır ve alt ısısı açılır.
Belirli bir kıvamdan sonra gerekli miktarda çöğen verilir.
İstenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir.
Helva yoğurmaKarmalara bir miktar tahin ve diğer katkıları ( emülgatör, vanilya, kakao, antep fıstığı) tartılır.
Ağartma kazanından her karmaya bir miktar şeker çıkartılır.
Şeker (ağda) ile tahinin önce kürekle karışmasını sağlanır.
Yoğurma eldiveni ile yoğurulur.
Sıcak helva hamuru belirli kıvama geldiğinde karma yere indirilir.
Tartım ve kalıplama
Üretim planında belirtilen helva cinsine göre gerekli kalıplar hazırlanır.
Tartım için teraziler hazırlanır.
Tartılan sıcak helva hamuru kalıplara sıkı bir şekilde basılır.
Helva kesimi
Hava ve elektrik bağlantıları yapılır.
Hidrolik şalteri açılır.
Kesilecek helva hazneye yerleştirilir.
Hidrolik kolu aşağı basılı tutulur, helva kesim işi bitince bırakılır.
Hava piston kolu aşağı doğru basılır.
Hidrolik kolu yukarı kaldırılır.
Kesilen helvalar tepsi ile alınır.
Helvaların soğutulmasıDoldurulan kalıplar (80 gr, 200 gr, 450 gr) helva soğutma ranzalarına yerleştirilir.
Helva kalıpları paletlere alınır.
Paletler helva soğutma odasına alınır ve helvalar soğuyana kadar beklenir.
Paketleme
Helvanın Elle paketleme
Soğuyan helvalar kalıplardan helva arabalarına çıkarılır.
Kalıptan çıkan helvanın cinsine göre ambalaj kağıdı kesilir.
Paketleme eldiveni giyilir.
Helvalar ambalaj kağıdına sarılır ve yapıştırılır.
Helvanın Otomatik paketleme
Ana şalter açılır.
Çene ve alt ısıtıcıların rezistansları açılır.
Ambalajlanacak helvanın türüne göre makinenin silindirine ambalaj kağıdı takılır.
Ambalaj kağıdının boyu ayarlanır.
Fotosel ayarı yapılır.
Alt ısı 150°C’ye, çene ısıları 135°C’ye gelinceye kadar beklenir.
İticilere (banta) helvalar yerleştirilir.
Makine çalıştırılır.
Otomatik olarak paketleme yapılır.
SOLVER KİMYA