TEMİZLİK, DEZENFEKTE VE STERİLİZASYON | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TEMİZLİK, DEZENFEKTE VE STERİLİZASYON

 

 

DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON


Dezenfektan ya da antiseptikler, mikroorganizmaların çoğalarak hastalık etkeni
oluşturmasını önleyen maddelerdir. Antiseptikler yaşayan dokulara uygulanırken,
dezenfektanlar nesnelere uygulanmaktadır. Antiseptik ve dezenfektanlar
mikroorganizmaları tamamen öldüren ya da çoğalmasını durduran özellikte olabilir.



Steril olma durumu ise yaşayan bakteri, virüs ve sporlar dahil mikroorganizmaların ortadan
kaldırılmasıdır. Bu durumun gerçekleştirilmesine sterilizasyon denir.

 


Dezenfeksiyon Yöntemleri


.1. Fiziksel Yöntemler


Isı İle Dezenfeksiyon : Kaynatma esasına dayanır.
Ultraviyole Işınları ile Dezenfeksiyon : Ultraviyole lamba kullanılarak yapılır.


2. Kimyasal Yöntemler
 


Deterjanlar


Deterjanlar, mikroorganizmaları bulundukları yağlı ortamdan çözerek uzaklaştırırlar ve diğer
dezenfektanların etkisine açık hâle getirirler. Deterjanlar diğer dezenfektanlarla birlikte kullanılabilir. Deterjanlar;
anyonik, katyonik olmak üzere ikiye ayrılır.

Anyonikler: Deterjan ve sabun

Katyonikler: Dezenfektan ve antiseptik olarak kullanılırlar. Zayıf antiseptikler seyrelti solüsyonlar
hâlinde kullanılırlar. Bu durumda tahriş yapmazlar % 1 olanları çok ucuzdur. Örn. Zefiran

Klor Nekzidin (Salvon)
Bazı bakterileri, mantarları etkileyen bir antiseptiktir. Cilt üzerinde tahrişe yol açmadığı için yaygın olarak kullanılır. Ellerin temizliğinde kullanılan sıvı sabunlarda salvon sıklıkla kullanılır.

Fenol Bileşikleri
İlk kullanılan antiseptiklerdir. Fenoltoksit, tahriş yaptığı için pek kullanılmamaktadır. Bir fenol bileşiği olan iresol antibakteriyel sabunlara katılarak kullanılmaktadır. Bakteri sporlarını öldürmezler, fakat hıv virüsüne etkilidirler. Fenol bileşikleri daha çok cihaz ve aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılır.

Klor Bileşikleri
Çamaşır suyunda kullanılan klor bileşikleri hipokloritlere dönüşerek etki ederler. Hepatit B ve HIV virüsüne karşı etkilidirler. Deriye uygulandığında tahrişe neden olurlar. Kan bulaşmış cihazlar %10’luk çamaşır suyunda 30 dak. bekletilerek dezenfekte edilebilir. Ayrıca yüzey dezenfeksiyonunda da kullanılır.

 


Alkoller


En ucuz antiseptik maddedir. Etkisi kısa sürdüğü için uzun süreli dezenfeksiyonda kullanılamaz. HIV
virüsünü etkiler, Hepatit B’ yi etkilemez. Etil alkolün %70’lik solüsyonu; izopropi alkolün de %70’ten yüksek
konsantrasyonları, antiseptik olarak kullanılır. Bütünlüğü bozulmuş deride tahrişe yol açar. Alkol, genel olarak lipit çözücü olduğu için ciltteki yağ içerisine gömülü bakterileri çözerek uzaklaştırır.


İyot Bileşikleri
İyodun su ve alkoldeki çözeltileri eskiden beri antiseptik olarak kullanılmaktadır. İyodun alkoldeki eriğine tentirtiyot adı verilir. Tentirtiyot yaralara antiseptik amaçlı kullanılır. İyot taşıyıcı maddelere iyodofor adı verilir. İyodoforlar çok daha az tahriş yaparlar. Ancak iyodoforların jermisidal (mikrop öldürme gücüne sahip
kimyasal madde) etkinliği tentirtiyota göre daha azdır. İyodoforlar cilt antisetisinde yaygın olarak kullanılır. Ancak cildi sarıya boyarlar. En çok kullanılan antiseptikler. Betadın; Baltırone, isosoldur. Orta düzeyde mikrop öldürme gücüne sahip kimyasal madde olanlar fenol bileşikleri, klor bileşikleri, iyot bileşikleri ve alkodür. Düşük düzeyde mikrop öldürme gücüne sahip kimyasal madde olanlara örnek ise
deterjanlar, klorheksidinlerdir. Antiseptikler genel olarak düşük düzeyde öldürücü etki gösterir. Yüksek düzeyde etkili olan bir kimyasal kısa süreli uygulanırsa, etkinliğini kaybederek orta ya da düşük oranda mikrop öldürme gücüne sahip kimyasal
madde hâline gelir.

Dezenfektanlar dahil olmak üzere deterjan ürünlerinin üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Mühendislere,yöneticilere,işletmecilere ve imalatçılara yönelik hazırlanan DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisinde deterjan ürünlerine ve temizlik maddelerine ait,yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT YÖNTEMLERİ mevcuttur.

 

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisindeki bu ürünleri hiçbir teknik destek almadan ve gerektiğinde hiçbir teknik makine kullanmadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmanızda sizlere ışık tutabilir.



ETİKETLER: STERİLİZASYON NEDİR,NASIL YAPILIR,DEZENFEKSİYON NEDİR,YARARLARI,FAYDALARI,DETERJAN KİMYASI,
DETERJAN NE DEMEK,DETERJAN İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN ÜRETİCİLERİ,DETERJAN NEDEN YAPILIR,DETERJAN BAŞLANGIÇ FORMÜLÜ,DETERJAN YAPMAK,TOZ DETERJAN İMALATI,SIVI DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN İÇERİĞİ,İÇERİK,DETERJAN BİLEŞİMİ,DETERJAN TERKİBİ,DETERJANIN YAPISI,DETERJAN NASIL KULLANILIR,KULLANIMI,ÖZELLİKLERİ,NEDEN KULLANILIR,DETERJAN NEREDE KULLANILIR,DETERJANLAR,DETERJAN GÜVENLİK BİLGİ FORMU,DETERJAN ANALİZİ,DETERJAN ANALİZLERİ,DETERJAN SPESİFİKASYONU,DETERJAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ,DETERJAN MSDS,DETERJAN TEKNİK ŞARTNAMESİ,DETERJAN YAPILIŞI,DETERJAN ELDESİ,ELDE EDİLİŞİ.

 

DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...İÇERİKLERİ
 

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİENDÜSTRİYEL DETERJAN ANSİKLOPEDİSİDETERJAN HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ


DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...VİDEOLARI









        SOLVER KİMYA