MAKALELER / TEMİZLİKTE BİLİNMESİ GEREKENLER
TEMİZLİKTE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çamaşır deterjanı ile beraber yumuşatıcıyı makinanızın aynı gözüne koymayın. Ürünlerin biri bazik, diğeri asidik özelliktedir. ikisi birden işe yaramaz hale gelir, görevlerini yerine getiremezler
Balık pişirirken, ocağın bir gözünde sirkeli su karışımı kaynatılırsa, mutfağa balık kokusu sinmez. Elma ve üzüm sirkeleri ağır kokar, beyaz sirke ya da balsamic sirkenin kokusu daha azdır. Sirke aynı zamanda mikrop kırıcı özelliğine sahip olduğundan, küçük bebeklerin bulunduğu evlerde, özellikle bulundurulmasını tavsiye ettiğimiz bir mamüldür.
* Cam kırıkları ıslak pamukla toplanabilir.
* Cam üzerindeki boya lekelerini almak için alkolle ıslatın, ciletle kazıyın.
* Çamaşırdan pas lekesini çıkarmak için limon damlatıp, ütülenir.
* Çay lekesini çıkarmak için Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir. Ilık su ile çalkalanır.
* Çikolata lekesini sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin.
* Camsil deriyi parlatır.
* Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçasıyla silmek yeterli gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke tutmayacaktır.
* Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için haşlanmış patatesle ovun.
* Ele uhu yapıştırıcı bulaşırsa asetonla silin
* Gözlük camları gliserinle silinirse buğulanmaz
* Halıdaki sigara yanıklarından kurtulmak için yanık yerler üzerinde zımpara kağıdıyla dairesel hareketler yaparak zımparalama yapın.
* Hamur işi yaptıktan sonra mutfak tezgahına bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin.
* Yanmış tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir parmak suyla doldurun. 3 çorba kaşığı karbonat ekleyip 5 dakika kaynatın. Sonra tencereyi bulaşık deterjanıyla yıkayın.
* 2 Kaşık karbonatı 2 bardak sıcak suda eritin. Temiz bir bezi suya batırıp buzdolabının içini silin. Karbonatlı sıcak su en inatçı kirleri hatta yüzeye yapışan yağları bile kolayca çıkaracaktır.
* Rengi solan halıları karbonatlı suyla silerek canlandırabilirsiniz.
* Gümüş eşyaları karbonatlı suyla ovun. Ancak önce eşyanın iç tarafını ovup deneyin
* Kuru fasulyenin haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir.
* Sirke her türlü temizlikte yardımcıdır.
* Ellerinizdeki meyve lekelerini çıkarır.
* Ütüyü kireçten arındırır.
* Renkli çamaşırların rengini korur.
* İnatçı lekeleri çıkarır.
* Giysilerdeki sigara lekesini yok eder.
* Cildi temizler.
* Pas lekelerini giderir.
* Formika yüzeyleri parlatır.
* Bakır eşyaları parlatır.
* Mutfak dolapları ve buzdolabını temizleyip dezenfekte eder.
* Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız.
TEMİZLİK MADDELERİ
* ÇÖZÜCÜLER : Soda, Su, Benzin, Gazyağı, Alkol
* TEMİZLEYİCİLER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan)
* OĞUCULAR VE EMİCİLER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrası vb.
* ALKALİLER : Amonyak, Karbonat, Soda vb.
* ASİTLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu
* AĞARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su), Klorlu ağartıcılar (çamaşır suyu), naftalin.
* Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
* Bisküviler yumuşamış ise onları birkaç dakika fırınlamak gerekir.
* Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
* Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın. Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.
* Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı tatlandıracaktır.
* Buz dondururken; suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır, bu da buzun mat görünmemesini sağlar.
* Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur, daha çabuk pişer, bir diğer yol ise eti yoğurtla karıştırmak.
* Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak sürün, diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin, tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
Ayrıca 2 çorba kaşığı yoğurdu, sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır.
* Kabarık omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
* Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun 2 hafta limon kurumadan saklanır.
* Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun. 5 dakika bekletin, daha sonra pişirin.
* Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içerisine bir tatlı kaşığı şeker atın.
* Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
* Kahvenin taze kalmasını istiyorsanız, cam kavanoza boşaltıp, içine 2 adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın.
* Soğanı içi su dolu bir kabın içerisinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz.
* Çay, Kahve, Meyve suyu, mürekkep, yağ gibi lekeler, deterjanlı (alkali) bir solüsyonla yüzeyden uzaklaştırılabilir.
* Boya (sentetik) madeni yağ gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden solvent yardımıyla çıkartılabilir. Fakat solvent çevre sağlığına zararlı olduğu için mekanik ovma maddeleri ile temizlik yapılabilir.
* Kireç, pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmiş leke ve tortular ancak asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklaştırılır.
* Küf, mantar, bakteri ve mikroorganizmaları ortam ve yüzeylerden uzaklaştırıp yok etmek ancak dezenfektan solüsyonlarla mümkün olmaktadır.
* AĞARTILABİLEN KİRLER: Ağartılarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir. Meyve, çay, kahve, şarap, kola, yemek sosu gibi kirler. Boyar maddelerin okside edilerek parçalanması sonucu lekelerin beyazlatılmasıyla temizlenmiş olur.
* ASİTLERLE ÇIKAN KİRLER: Pas, kireç, metal lekeleri gibi asit temizleyicilerle çıkan kir gurubudur. Yerleşmiş kalsiyum ve magnezyum tuzlarının diğer maddelerle birleşmesinden oluşur. Bunların temizlenmesi ise çamaşır elyafına zarar vermeyecek asidik maddelerle yapılan özel yıkama işlemi ile giderilir.
* SOLVENTLERLE ÇIKAN KİRLER: Makine yağları, mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek çıkartılabilecek kirlerdir. Bu kirler su ve yıkama maddeleriyle çözülmeyen kirlerdir. Bunların giderilmesinde perkloretilen , trikloretilen , florakarbon, ve ağır benzin gibi maddeler kullanılır. Bu temizlik maddelerinin kapalı mekanlarda kullanılması sakıncalıdır.
* ÖZEL LEKE ÇIKARTMA İŞLEMİ GEREKTİREN KİRLER: Yıkama, ağartma ve yardımcı yıkama maddeleri ve solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup, ayrı bir uzmanlık dalı olan özel leke çıkartma işlemini gerektirir. Bu guruba tükenmez kalem, ayakkabı boyası, ruj lekesi örnek olarak verilebilir.
DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisindeki bu ürünleri hiçbir teknik destek almadan ve gerektiğinde hiçbir teknik makine kullanmadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmanızda sizlere ışık tutabilir.
ETİKETLER: DETERJAN NE DEMEK,DETERJAN İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN ÜRETİCİLERİ,DETERJAN NEDEN YAPILIR,DETERJAN BAŞLANGIÇ FORMÜLÜ,DETERJAN YAPMAK,TOZ DETERJAN İMALATI,SIVI DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN İÇERİĞİ,İÇERİK,DETERJAN BİLEŞİMİ,DETERJAN TERKİBİ,DETERJANIN YAPISI,DETERJAN NASIL KULALNILIR,NEDEN KULALNILIR,DETERJAN NEREDE KULLANILIR,DETERJANLAR,DETERJAN GÜVENLİK BİLGİ FORMU,DETERJAN ANALİZİ,DETERJAN ANALİZLERİ,DETERJAN SPESİFİKASYONU,DETERJAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ,DETERJAN MSDS,DETERJAN TEKNİK ŞARTNAMESİ,DETERJAN YAPILIŞI,DETERJAN ELDESİ,ELDE EDİLİŞİ.
DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...İÇERİKLERİ