MAKALELER / TOPRAK DÜZENLEYİCİSİ..LEONARDİT..HUMİK ASİT..
LEONARDİT FAYDALARI, LEONARDİT NASIL KULLANILMALI VE NEZAMAN KULLANILMALI
GÜBRE ANSİKLOPEDİLERİ
Tarım alanları ve tarımsal üretim açısından ülkemiz önemli bir potansiyele sahiptir.Dünya nüfusunun giderek artması ve insanların besin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını tarımsal ürünlerden sağladığı düşünülürse tarım hem bugün hemde gelecekte çok büyük önem arz etmektedir.Tarım yapabilmek için en önemli kaynaklardan biri topraktır.Tarımsal faaliyetin yoğun olması kimyasal girdi kullanımının oldukça artması ve yanlış uygulamalar neticesinde toprağın sürdürülebilir kullanımı giderek azalmaktadır.Bu durumda bizden sonra gelecek nesiller için tehlike arz etmektedir.
Leonardit, milyonlarca yıl önce tropik ve yarı-tropik bitkilerin, karasal canlı organizmaların tatlı su göllerinde çökelmesi, basınç ve sıcaklık altında jeolojik aktiviteler sonucu yataklanması sonucu olusmustur. Hümik asit içerigi % 30 -80 arasında degisir. % 25 -40 oranında nem içerir. pH degeri 3 -5 arasındadır.Kurutularak nemi %15 -20 seviyelerine düsürülür. 0-3 mm tane boyutuna ögütülmüs olarak kullanımı önerilir. Bitki beslenmesi için gerekli makro ve mikro besin elementlerince zengindir.
Organik tarımda kullanımı sonucu hem toprak iyilestirici ve kök gelistirici hem de bitki besin elementleri takviyesi yönünden oldukça yararlı sonuçlar alınmıstır.Hümik asitin kimyasal Etkileri, Topraktaki makro ve mikro elementlerin bitki kök bölgesinden uzaklasmasını engeller. Topraga uygulanan bitki besin maddelerini(N, P, K, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu, Mn, B vb.) alınabilir sekle dönüstürerek, alınımını en yüksek düzeye çıkartır. Topragın pH’sını düzenleyerek asidik ve bazik toprakları nötr seviyesine getirir (Senn and Kingman 1973). Toprakta uzun süre (80-100 yıl) kalıcılığıyla dikkati çeken Humik Asitler ile daha kısa süreli (50-100 yıl) kalıcılığı olan Fulvik Asitlerin tarımda kullanımıyla elde edilen faydalar aşağıda özetlenmiştir;
LEONARDİTİN FİZİKSEL FAYDALARI
• Küçük toprak parçalarını birleştirerek çatlamasını önler, dolayısıyla su kaybı azalır.
• Toprağın gevşekliğini artırarak havalanmasını ve işlenebilirliğini arttırırlar.
• Su tutma kapasitesini arttırır.
• Siyah renkli oluşu nedeniyle daha çok güneş enerjisi emilimini sağlarlar.
Kimyasal Yararlar
• Toprak pH'sını düzenlerler.
• Besinlerin ve suyun kökler tarafından alınmasını teşvik ederler.
• Alkalin koşullarda metal iyonlar için doğal şelat oluşturarak bitki köklerinden
• emilimin daha kolay olmasını sağlarlar.
• Bitkiler için çok önemli olan organik maddeleri ve mineralleri sağlarlar.
• Katyon değişim kapasitesine sahiptirler.
• Demir, çinko gibi iz elementlerin bitkiler tarafından kullanılabilecek forma
• dönmelerini sağlarlar.
• Topraktaki azotun bitkiler tarafından alınabilmesini en yüksek düzeye çıkarırlar.
• Bitkilerdeki klorozun giderilmesine yardım ederler.
Leonardit’in ve Leonardit’ten elde edilen humik asitlerin (Humatlar) tarımda sağladığı verim artışı ve diğer faydaları ile ilgili yapılan uygulamalı araştırmalar ve araştırma sonuçları aşağıda sıralanmıştır.
Grand Forks' da yapılan testlerde, toprağa humat ( leonardit ) uygulanması sonucu patates üretiminde verimin % 28 arttığı tespit edilmiştir.
Humik asitin; inorganik azot, fosfor ve potasyum ile birlikte seralarda kullanılması sonucu domates üretiminde çok büyük bir artış sağlanmıştır ve üretilen domateslerin görünüşü daha göz alıcı olmuştur. Azot/humik asit oranın domateslerin büyüme hızına ve verim artışına büyük etkisi olduğu bulunmuştur.
Humik asit uygulanan seralardan elde edilen domatesler daha koyu kırmızı renkte olurken, sadece NPK gübre kullanılan seralardan elde edilenler açık kırmızı olmuştur. Yapılan testlerden 1 numaralı testte, humik asitin domates üretiminde % 100 oranında verim artışı sağladığı bulunmuştur.
Çözünebilir leonardit ( Aqua Humus) tütün tarlalarında test edilmiştir. Test sonuçları göstermiştir ki, leonarditin gübre ile birlikte kullanılması tütünün veriminde ve büyüme hızında önemli artışlar sağlamaktadır. Ayrıca, büyüyen tütün yaprakları daha geniş, daha yeşil ve daha güçlü olmuştur.
Kullanılan gübreye leonardit ilave edilince şeker pancarı üretiminde % 20 verim artışı sağlanmıştır. Toprağa sadece Leonardit ( gübresiz ) karıştırılması sonucu da arpa üretiminde % 20 verim artışı elde edilmiştir.
Domates tohumlarına leonardit uygulanması ile fide ve genç bitkinin büyümesi oldukça hızlanmıştır ve ürün veriminde önemli bir artış sağlanmıştır. Ayrıca, domates meyveleri daha büyük ve daha güzel görünümlü olmuştur. Fidenin sulama suyuna humik asit eklenince de aynı sonuç alınmıştır
Lee ve Bartlett (1976) yaptıkları araştırmalarla: mısır yetiştirilen toprağa humik asit ilave edilince kök ve sürgünlerde gelişmenin canlandığını, hızlandığını ve mısır veriminin %87 arttığını bulmuşlardır. Bu araştırmalarda, ayrıca topraktaki humik asit oranı arttırıldıkça bitkideki fosfor oranında arttığı da kanıtlanmıştır. Bu araştırma, humik asitin bitkilerin topraktaki fosforu alma yeteneklerini nasıl arttırdığını göstermektedir.
Merkez California' da domates yetiştirilen bitişik 4 tarlanın 2 tanesine sadece 5kg/dekar oranında Leonardit uygulanmıştır. Leonardit uygulanan iki tarladan ortalama 1 ton/ dekar daha fazla ürün alınmıştır.
Yine aynı yerde , 6 domates tarlasını her birinin yarısına , arka arkaya iki yıl, Leonardit uygulanmıştır. Leonardit uygulanan bölgeler ile uygulanmayan bölgeler arasındaki farkın ikinci yıl daha fazla olduğu ölçülmüştür. Verim artışı ikinci yıl daha fazla olmaktadır.
U.S. Agronomy Associates tarafından California, Washinton ve Idaho eyaletlerindeki pamuk, yonca, patates ve elma tarlalarında ve bahçelerinde yapılan testlerde, Leonardit uygulanınca verimin % 20 oranına kadar arttığı bulunmuştur.
ABD' nin batısındaki büyük çiftliklerde Leonardit uygulanması ile ilgili geniş çaplı araştırma ve testler yapılmıştır. Bu testlerde, Leonardit’in önemli ölçüde verim artışı sağlanmasının yanısıra, kullanılan su ve gübre miktarlarında da küçümsenmeyecek azalmalara neden olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Leonardit sürekli kullanılınca , her geçen yıl verim artışı bir önceki yıla göre daha fazla olduğu gibi , su ve gübre ihtiyacı da bir önceki yıla göre biraz daha azalmıştır. Üçüncü yılda ,sulama suyu miktarında % 15 ve tarlaya atılan fosfat gübre miktarında % 10 oranlarında azalma olduğu bulunmuştur.
Sladky' nin yaptığı araştırmalarda humik asidin domates fidelerinde çimlenmeyi ve büyümeyi çok hızlandırdığı bulunmuştur. Aşağıdaki şekil Sladky' nin araştırma sonuçlarını göstermektedir. 50 ppm oranında humik asit kullanılınca kök ve gövdede büyüme 2 misline yakın artmıştır.
Humik asitin, kavun bitkisinin kök ve sürgünlerinde büyümeyi nasıl etkilediği aşağıda şekilde yer almaktadır. En uygun humik asit oranı 37 ppm bulunmuştur. Bu oranda humik asit kullanılınca kökler 2 misline yakın ve sürgünler 2 mislinden fazla büyümüştür. Salatalık için ise, en uygun humik asit oranı 100 ppm bulunmuştur.
SOLVER KİMYA