TURUNÇGİL DAL YANIKLIĞI..TEDAVİ YOLLARI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TURUNÇGİL DAL YANIKLIĞI..TEDAVİ YOLLARI..

narenciyede dal yanıklığı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Hastalığın ilk belirtileri genç sürgün ve yaprak sapında yağ lekesi veya siyahlaşma şeklinde görülür. Zamanla yaprak ana damarına ve sürgüne doğru çift yönlü olarak enfeksiyon ilerler. Yaprak ana damar boyunca kıvrılır, kahverengileşir ve yere düşer. Yaprak sapının sürgün üzerinde kalması bu hastalığın tipik belirtilerindendir. Sürgün üzerindeki nekrotik alanlar kızıl-kahverengi görünüm alır ve çatlar. Ağır enfekteli sürgün ve dallar giderek çıplaklaşır ve ürün vermez.

 

 BELİRTİLERİ

Ülkemiz koşullarında özellikle limonlarda, meyvelerde 5-20 mm çapında küçük, çukur benekler şeklinde belirtiler görülebilir. Başlangıçta açık kahve renkli olan bu lekeler giderek kızıl-kahverengine ve siyaha dönüşür.

Düşük sıcaklık yağmurlu veya sisli havalar enfeksiyon için uygun koşullardır. Özellikle fırtına, rüzgar veya şiddetli yağışlar nedeniyle zarar görmüş genç sürgün veya yapraklar enfeksiyona çok duyarlıdır. Bulaşma stoma, lentisel ve yaralardan olur. Genellikle bakteri yaprak sapının dalla birleştiği noktadan bitkiye girer. Hastalık için 8oC?nin altındaki veya 20oC?nin üzerindeki sıcaklıklar uygun değildir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

.Gübreleme ve sulama işlemleri zamanında yapılarak, genç sürgünlerin kışa olgunlaşmış ve odunlaşmış olarak girmeleri sağlanmalıdır.
2.Turunçgil bahçeleri hakim rüzgarlara karşı rüzgar kıran ağaçlar yardımıyla korunmalıdır.
3. Yeni kurulacak bahçelerde üçgen usulü dikim tercih edilmelidir.
4. Fazla su tutan topraklarda drenaj kanalları açılmalıdır.
5. Hastalıkla bulaşık dal ve sürgünler budanarak yakılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELESİ

Turunçgil bahçesinde veya çok yakınındaki bahçelerde enfeksiyonlar görülmüş ise mutlaka kimyasal mücadele yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Hafif bulaşık bahçelerde ilk ilaçlama hasat sonrası olmak üzere 1 ay ara ile 2 kez %1.5?lik bordo bulamacı uygulamalarıdır. Eğer bahçede ağır bir enfeksiyon söz konusu ve aynı zamanda kış ve ilkbahar ayları yağışlı ve ılık seyrediyorsa, hasattan sonra başlamak üzere birer ay ara ile 2-3 kez %1.5 dozda bordo bulamacı ve çiçek tomurcukları patlamadan önce %1?lik dozda bir uygulama daha yapılmalıdır. Böyle bahçelerde en az 3 yıl süre ile kimyasal uygulamalara devam edilmelidir.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bordo bulamacı SIVI

 

 

 

 
GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Turunçgillerde dal yanıklığı nedir, turunçgillerde dal yanıklığı hastalığı ile mücadeleturunçgiller hastalıkları,  turunçgiller bakımı,  turunçgillerde bakım gübresi, gübreleri, turunçgiller hastalığı, hastalıkları,  turunçgiller için besleme gübreleri, gübre üretimi, turunçgil ağaç gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, turunçgil gübresi nasıl yapılır,   turunçgillerde dal yanıklığı için ilaç ile tedavi,  turunçgillerde mantar hastalığı mantar hastalıkları, turunçgil gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  turunçgillerde ilaçlama,  turunçgillerde ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, turunçgillerde dal yanıklığı hastalığı ile kültürel mücadele,  turunçgillerde dal yanıklığı ile ilaç ile mücadele, turunçgillerde dal yanıklığı hastalığı için zirai ilaç.




SOLVER KİMYA