MAKALELER / TURUNÇGİL PALAMUTLAŞMA HASTALIĞI..TEDAVİSİ..
ÖZELLİKLERİ
Hastalık etmeni Spiroplasma citri, Mollicutes sınıfında yer alan bir fıtoplazma olup, Mollicute'lar düşük seviyede "Guanin+Sitozin" içeren gram pozitif bakterilerin dejeneratif evrimiyle gelişmiş prokaryotlardır. Etmenin 1-2 um çapında, spiral şekilli, hareketli kamçılan sıvı kültürde faz-kontrast veya karanlık alan mikroskobunda görülebilir. Hastalık etmeni turunçgillerin floem dokusundan kolayca elde edilebilmekte ve içeriğinde bitki dokusu bulunmayan katı kültür ortamında sahanda yumurta şeklinde kabarık koloniler oluşturarak muhafaza edilebilmektedir.
Hastalık etmeni aşı materyalleri ve cüce ağustos böcekleri olarak bilinen Cicadellid'ler ile sağlıklı bitkilere taşınmaktadır. Circulifer tenellus (Baker), C.haematoceps M.R., C.opacipennis (Leth), Scaphytopius nitridus (Delong), S.acutus delongi (Young), Euscelis plebejus (Fail.), Empoasca spp. ve Balclutha spp. önemli vektörleridir
BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtileri, ağacın yaprak, sürgün ve meyvelerinde görülür. Genel olarak ağacın üst sürgünlerinin boğum araları kısalır ve dikine büyüme yaparlar. Ağaç çalılaşmış gibi görülür. Sürgün gelişiminin durması ve bodurlaşma meydana gelir
Yaprakların normal şekli bozulur, küçülür, ovale yakın bir şekil alır ve bazen de kaşık gibi çukurlaşır Yaprak uçlarında beneklenmeler, damar aralarında çinko noksanlığına benzer sarımsı lekeler meydana gelir. Yaprak sapı ile dal arasındaki açı daralır.
Hastalığın en tipik belirtileri ağaçların zamansız çiçek açmaları ve meyvelerin olgunlaşma devresinde meşe palamudu şeklini almalarıdır. Hastalıklı bahçelerde hemen hemen her mevsimde çiçek ve irili ufaklı meyve bulmak mümkündür. Oluşan çiçeklerin çok az bir kısmı meyve bağlar ve bunların da büyük bir kısmı olgunlaşmadan dökülür.
Hasta meyvelerin sapa yakın olan yarısının kabuğu daha kalındır Kalın olan kabuğun rengi normal portakal renginde olduğu halde ince olan yansının rengi sarımsı yeşildir Meyve simetrisi bozulur, tadı ekşir ve acılaşır. Ağaç üzerinde fazla bekletilen meyvelerin alt yarısının rengi bazen grimsi kahverengi bir hal alır. Göbekli portakallarda göbeğin kaybolması ve içeri doğru çökmesi tipiktir
Meyvelerin çekirdekleri genelde küçük ve kahverengi olup, bu çekirdeklerin çimlenme gücü de zayıftır.
Hastalıklı ağaçlarda verim düşüklüğü sağlıklılara göre çok düşüktür. Hastalık, üründe %3O-50 kayıplara sebep olur. Ayrıca zamansız açan çiçeklerin meydana getirdiği meyveler susuz, tatsız ve kabuğu çok kalın olduğundan ticari değerleri yoktur.
Bu hastalık Akdeniz bölgesi turunçgil alanlarında çok yaygın olup, önemli derecede ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ege Bölgesinde yer yer zararına rastlanmaktadır.
KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ
- Hastalık etmenlerinden ari sertifikalı fidan kullanılmalıdır.
- Araziye dikilen genç fidanlar sık sık kontrol edilip, hastalık belirtisini gösterenler derhal sökülmelidir.
- Hastalığı taşıyan vektörlere konukçuluk etmeleri bakımından yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.
Vektörleri olan Yaprak pireleri (Cüce ağustos böcekleri) ile mücadele, "Turunçgillerde Yaprak pireleri Zirai Mücadele Teknik Talimatına uygun olarak yapılmalıdır
Budama alet ve ekipmanları ile aşı bıçağı bir ağaçtan diğerine geçerken %2'lık sodyum hipoklorid solüsyonuna batırılarak dezenfekte edilmelidir
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
ETİKETLER: Turunçgillerde palamutlaşma hastalığı nedir, turunçgillerde palamutlaşma hastalığı ile mücadele, turunçgiller hastalıkları, turunçgiller bakımı, turunçgillerde bakım gübresi, gübreleri, turunçgiller hastalığı, hastalıkları, turunçgiller için besleme gübreleri, gübre üretimi, turunçgil ağaç gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, turunçgil gübresi nasıl yapılır, turunçgillerde palamutlaşma hastalığı için ilaç ile tedavi, turunçgillerde mantar hastalığı mantar hastalıkları, turunçgil gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları, turunçgillerde ilaçlama, turunçgillerde ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, turunçgillerde palamutlaşma hastalığı ile kültürel mücadele, turunçgillerde palamutlaşma hastalığı ile ilaç ile mücadele, turunçgillerde uç kurutan hastalığı için zirai ilaç.
SOLVER KİMYA