MAKALELER / TURUNÇGİL UNLU BİTİ..MÜCADELESİ.
ÖZELLİKLERİ
Uzunca oval biçiminde ve beyaz unlu gibi görülen ergin dişinin ortalama uzunluğu 3.7 (3.4-4) mm, eni ise 1.8 (1.6-2) mm'dir. Vücudun yan tarafındaki çıkıntıların sayısı 36 dır. Abdomenin sonunda bulunan 1 çift uzantı diğerlerinin yarısı kadar daha uzundur. Vücudun her tarafı beyaz ince mumlu iplikçiklerden oluşmuş bir örtü ile kaplıdır. Bazen tek başına çoğunlukla koloni halinde yumakçıklar şeklinde görülür.
Erkekleri çıplak ve arka kısmında uzun beyaz bir çift Hament denilen kıl vardır.
Kışı çoğunlukla yumurta ve yumurtalı ergin olarak gövde çatlakları arasında, yumurtasız ergin ve larva olarak ta sürgün uçları arasında beslenerek geçirir. Yeni meyvelerin teşekkülü ile çanak yapraklan arasına yerleşir. Burada meyveye gelen bireyler özsuyu emerek beslenirler. Bir ergin dişi 300-400 kadar ince elyaflar arasında yumurta bırakır. Yılda 3-4 döl verir. Orantılı nemi yüksek gölgeli sıcak yerler gelişmesine uygundur. Meyve çanak yaprağı arası dolduktan sonra bitişik meyveler, yaprağın birbirine değdiği yerlere , göbekli portakalların göbek kısmına girerek buralarda çoğalmaya başlarlar. Yaz sonuna doğru bu belirtilen yerlerden gövde ve dallara dağılırlar.
Yumurtadan çıkan larvalar ergin olmadan önce gömlek değiştirmek suretiyle biri iki ve üçüncü, erkek fertler ise yine bir ve iki larva dönemi yaşadıktan sonra prepupa ve pupa dönemleri geçirirler. Dişi larva üçüncü dönemden ergin dönemine geçtiği sırada erkek prepupa ve pupa dönemini tamamliyarak ergin olur ve dişi erginlerle çiftleşerek döllemli yumurta bırakmasını sağlar.
DAVRANIŞLARI
Mayıs ayı başlarından itibaren meyve çanak yaprağı arasına giren fertler boğazı kısmından meyveye giden besini emerek meyvenin zayıf kalmasına ve dökülmesine neden olur. Genellikle haziran dökümü ile bu döküm karışır. Bitişik meyve ve meyve yaprak bitişiği, göbekli portakalın göbek kısmında yerleşerek buradan meyve suyunu emerler. Bu zararlının bulunduğu yerlere harnup ve portakal güveleri yumurta bırakırlar, Bu zararlının çıkardığı tatlı maddeler bu güvenin larvalarının besin kaynağı olur. Daha sonraki dönemlerde harnup güvesi larvası göbekten içeri girerek meyvelerin olumdan önce dökülmesine neden olur. Portakal güvesi ise meyve kabuğunu delerek meyveleri j döker. Ayrıca çıkarılan tatlı madde fumajin mantarları tarafından salgına uğrayarak yaprakların kirlenmesine ve özümleme güçlüğüne neden olur. Populasyon yoğunluğu ve bölgedeki yerine göre ekonomik kayıplara neden olurlar.
Akdeniz ve Ege Bölgesinde yaygındır.
KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ
Bahçenin temizliğine dikkat edilmeli, sürümler tavında yapılmalı, ağaç taçları hiçbir zaman birbirine kavuşmamalı, güneş girip rüzgar esmelidir. Fabrika yanlarına ve pamuk alanı içine bahçe kurulmamalıdır.
TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE YOLLARI
Yazlık yağlar ağacın her yerini ıslatacak şekilde yapılır.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
Unlu bitle biyolojik mücadele yapılmıyorsa, meyveler fındık iriliğinde iken yazlık beyaz yağlardan biri kullanılır. Yüksek populasyonlu bahçelerde biyolojik mücadele tatbikatından önce populasyonu düşürmek ve dökümü kısmen önlemek bakımından da yine yazlık yağlar kullanılır. Yalnız gerek doğal düşmanların gerekse üretilip salınanların zararlıyı kontrol edebilmesi için yararlıları rahatsız eden karıncalarla da mücadele gerekir.
ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA REÇETELERİ
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Yazlık yağlar 700 g/l | EM | 1.5 l |
Yazlık yağlar 850 g/l | EM | 1.2 l |
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
SOLVER KİMYA