ÜRE FORMALDEHİT REÇİNE TUTKALI | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ÜRE FORMALDEHİT REÇİNE TUTKALI

 

PLASTİK TUTKAL  

ÜRÜN TANIMI

Su-bazlı vinil asetat homopolimer esaslı çabuk kuruyan yapıştırıcıdır.

ÖZELLİKLERİ

Maket ve çiçek yapımında kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerinin yapıştırılmasında kullanılan kokusuz çabuk kuruyan yapıştırıcıdır.  

UYGULAMA ŞEKLİ

Kağıt ve karton için ince, kumaş ve ahşap için kalın sürülür birleştirilir. Kurumaya bırakılır. uygulanacak yüzeyin temiz ve kuru olmasına dikkat edilir. Suyla çözülür. sabunlu ılık suyla kolayca temizlenir. Taşan kısımlar nemli bezle temizlenir.  

KAPLAMA GÜCÜ

Yüzeyin durumuna göre kullanıcı tarafından ayarlanır.

KURUMA SÜRESİ

Ortam sıcaklığına göre ½ - 2 saatte tamamlar.

DEPOLAMA

Ağzı kapalı ambalajlarda güneş altında bırakılmadan stoklanmalıdır.

UYARI

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde stoklayınız. göz ve deri ile temasından koruyunuz.

KAURİT VE MELAMİN FORMALDEHİT TUTKALI

Üre formaldehit yapay reçinesinden elde edilen bir tutkal olup diğer ismi de üre formaldehit tutkalıdır. Taşkömürü, su kaurit ve melamin formaldehit tutkalı ve havadan kimyasal yollarla elde edilir. Üre plastik (pva) tutkalı ve formaldehitin polikondenseleşmesi ile elde edilen yapay reçine tutkal glüten ve kazain tutkalı ve vernik üretiminde ham gereç olarak kullanılır. Kondanseleşmede 1 molekül üre ile 2 molekül formaldeğit birleştiğinde su açığa çıkar. Karışım oranı tutkalın tanımı ve yapısı ve kondanseleşme ortamı değiştirilirse reçinenin kimyasal yapısı da değişir. Kondanseleşmede tepkime belirli bir yerde kesilerek reçinenin suda erime özelliği korunur. Reçine kullanılma esnasında içerisine katılan sertleştirici menteşe ve kilitler ve sıcaklık etkisi ile yarım kalan tepkimesini sürdürme eğilimine başlar (Tutkalın kullanılması esnasında). Artık kuruma kimyasal olarak tamamlanır vida, çivi ve civatalar ve geriye dönüşümsüzdür. Sıcaktan.nemden cila ve boya atölyelerinin yapısı ve eritici sıvılardan etkilenmeyen bir yapıdadır. İki çeşidi olup bunlar;

1. Sıvı üre formaldehit tutkalı,


2. Toz üre formaldehit tutkalı

Üre formaldehit (Kaurit) tutkalı hem soğuk hemde sıcak preslerde kullanılır. Kullanım alanları kontraplak üretimi, sunta, kapı boya - vernik sürme araçları ve yöntemleri ve mobilya üretimidir. Plastik tutkalda olduğu gibi montaj boya çeşitleri ve özellikleri ve kapla malı işlerde kullanılan iki çeşidi vardır.

Melamin formaldehit tutkalı

Kireç, taşkömürü, su vernikler - cilalar , çeşitleri ve özellikleri ve havadan kimyasal yollarla elde edilir. Öncelikle kireç zımparalar ve taş kömüründen azotlu kireç, azotlu kireçten disiyandiamid, disiyandiamidden de yapay reçine elde edilir. Aynı anda hava kaplamalar ve sudan metanol, metanolden de formaldehit elde edilir. Melamin formikalar ( yapay reçine plakaları ) ve formaldehitten de melamin formaldehit yapay reçinesi elde edilir.Yapay reçinenin yapısı tutkal üretimine uygun hale gelince durdurulur. Asit etkili bir sertleştirici tepkimeyi yeniden başlatır kontraplaklar ve yüzeye sürülen tutkal sürüldüğü parçaları birbirine yapıştırarak kimyasal değişimini tamamlar. Toz halde üretilir odun lifi levhalar ve genellikle kaplamalı işlerde kullanılır.

                                                                                          
 

   SOLVER KİMYA